❤ Followers ❤

❤ anniversary ❤

Daisypath Anniversary tickers Daisypath Anniversary tickers Daisypath Anniversary tickers Daisypath Anniversary tickers

Thursday, September 6, 2012

POST 20: Turquoise + Pink --> Decided!

Assalamualaikum w.b.t

Tengok tajuk kaler-kaler ni mesti dah tau kan topik entri ni mesti pasal warna tema wedding..
Alhamdulillah ayong dengan along dah buat keputusan, tema kahwin kitorang ialah....


sebenarnya susah jugak nak tentukan kaler tema kahwin ni ek, bukan susah jugak, memang susah la..padahal nak pilih kaler je...huhu..tapi susah, sebab kita mesti nak yang terbaik, cantik, meletup yang boleh bagi impak kat hari bersejarah kita tu kan...lagi pulak, nak kahwin ni tak boleh buat keputusan sorang-sorang, kena dapat persetujuan pasangan (sebab hari kahwin dia jugak kan), family...kena ambil kira jugak kan semua tu? sampai pernah terfikir sekali tu, susah-susah ada agak yang buat warna pelangi je karang...hehe...
cantik gak kan??tak pernah dibuat orang..hehe...
sebelum ni ingat wedding mesti nak kena ada kaler merah sebab ayong ni peminat fanatik merah, asal nampak apa-apa je kaler merah, confirm jatuh hati...tapi tu la orang cakap kan, kita hanya merancang..selepas perbincangan secara serius dengan along, entah macam mana kitorang decide tema kahwin kitorang turquoise dengan pink...tema nikah pulak soft pink..ni along yang pilih ye, memang sangat mengejutkan, ayong memang takde bantahan la sebab memang suka jugak kaler pink tapi sebelum ni along memang allergik kaler pink, kalau bagi cadangan pink, confirm kena reject la..tapi mungkin Allah dah bukakan pintu hati dia...hehe...
~thanks abang...i love it and i love u too!!haha..~

ok, jom ayong bagi gambaran secara kasar macam mana ayong nak nanti masa hari kejadian...harap-harapnya dapat dijadikan realiti segala apa yang ayong rancang...aamiin...

insyaAllah wedding kitorang nanti nak buat dekat dewan yong peng, johor (insyaAllah akan dibooking as soon as possible untuk tarikh 1/6/2013)...pelan untuk dalam dewan dah siap tapi tak sure lagi boleh betul-betul ikut ke tak, sebab ayong pun tak penah tengok betul-betul lagi dalam dewan tu macam mana...harap-harap boleh buat seperti yang dirancang....
pelan dewan yang dirancang
lupa pulak nak letak pintu masuk dewan tu, konon-kononnya antara dua kotak warna oren (simbol untuk welcome board) tu la ok..

meja tetamu & kerusi
yang bulat-bulat dalam gambar tu adalah meja tetamu, yang ayong buat kaler hijau tu meja untuk family along  dan yang kaler kuning tu meja untuk family ayong..tapi sebenarnya semua nak buat sama je semua...macam dalam gambar kat bawah ni...mintak-mintak orang catering yang nak booking boleh buat macam ni..
Dzan Event & Catering
tapi alas meja tu nak putih or pink jugak....turquoise tu nak jadikan kaler baju kitorang je dengan deco sikit-sikit je...baru pengantin menyerlah....hehe...

meja makan damai
meja makan damai ni pun sama, nak alas meja putih, pastu ada deco-deco yang menaikkan seri pengantin la, deco-deco tu haruslah banyak kaler pink, sikit kaler turquoise..hehe...maybe ayong nak diy label-label untuk seat je untuk sape-sape yang duduk kat meja makan damai ni..deco lain maybe serah kat catering je macam mana diorang nak hias...asalkan cantik tapi taknak semak sangat..karang tak nampak pulak muka pengantin...less is more...hehe...

photocorner
disebabkan kitorang takde pelamin kan, maka ayong nak buat photocorner ni cantik-cantik la..mula-mula confuse jugak nak buat background yang betul-betul pelamin punya untuk bergambar ke nak buat photocorner je...bila fikir-fikir, majlis kitorang kat dewan, pelamin mesti kena atas stage kan, yang ayong perasan bila pelamin atas stage ni tetamu malu-malu nak ambil gambar, tak kisah lah nak ambil gambar dengan pengantin atau sesama sendiri...bila dah macam tu, rasa macam tak berbaloi buat pelamin gah-gah atas stage, pastu orang setakat tengok je, ambil gambar dari jauh je, takkan tiba-tiba diorang nak terjah naik atas stage kan..berdasarkan pengalaman ayong sendiri la..ayong taknak la macam tu, kalau boleh ayong nak semua tetamu yang datang wedding kitorang enjoy majlis kitorang, sama-sama meraikan hari bahagia itu..so, ayong rasa bila ada photocorner ni, memang orang dah sedia maklum, tempat untuk bergambar, pastu corner tu dekat dengan tempat tetamu makan-makan, lepas habis makan diorang boleh enjoy ambil gambar...memang corner tu dibuat untuk ambil gambar, so ambillah gambar sepuas hati, biar berbaloi sikit penat lelah nak buat photocorner tu kan..just my two cents...hehe..
so, sebab photocorner ni nak ganti pelamin, nak buat backdrop dia lawa-lawa sikit la...kalau boleh nak combine deco macam kat bawah ni...ada tirai putih yang beralun, juraian kristal yang menambah seri dan deco dengan paper flower comel-comel tu, nak buat colourful jugak boleh tak..nampak ceria giler..hehe...

Kerongsang Emas Decorations
Share Your Love With Cards
guestcorner
sekarang kebanyakan wedding pergi mesti dah ada guestcorner kan...baguslah..salah satu cara nak simpan kenangan terindah kan...untuk konsep guestcorner, ayong tertarik sangat dengan konsep yang kina pakai..
dia sediakan postbox, pastu buat poskad, tetamu tulis ucapan dekat poskad then masuk dlm postbox, kononnya poskad tu dipos untuk pengantin...hehe..ayong suka konsep kina ni sebabnya bila tulis kat poskad, ramai orang boleh tulis dalam satu masa, kalau buat buku karang kena tunggu turn la, belum lagi yang sebelum tulis tu dok baca dulu ucapan-ucapan orang lain..dah yang lain tunggu lama..diri sendiri pun kadang-kadang buat jugak..tapi tak la masa orang tengah ramai tunggu turn kan...hehe..lepas habis kenduri tu boleh baca balik ucapan dekat poskad pastu boleh tampal dalam buku..boleh susun ikut family, bff, kawan office...hehe..satu sebab lagi ayong rasa mungkin kad jemputan nanti buat lebih, so bolehlah guna kad tu untuk buat poskad ni...kan??

ni suasana guestcorner wedding kina..nampak tak poskad dengan postbox tu? kalau nak tengok lebih lanjut boleh usha terus blog kina ok..
Journey Of Bride To Be By Shakina Farhan
deco dewan
untuk deco dalam dewan ayong cuma nak ada red carpet dengan walkway..tapi yang ni bergantung pada keadaan..kalau boleh sewa dengan harga murah, boleh proceed, tapi kalau takde pun rasanya takpe kot...semua nak murah kan..haruslah..hehe..jom tengok pic yang best yang ayong harapkan ada untuk mencantikkan lagi dewan masa hari bersejarah kitorang..hehe...
kalau dalam pelan, yang kotak warna merah tu adalah red carpet, yang segi tiga warna biru adalah walkway..
creative! ganti red carpet..tiba-tiba rasa nak DIY jugak...hahaha....
pomander ball...dah terbayang pomander ball pink!
suka lampu macam ni...klasik tapi ekslusif!
sangkut kat tiang macam ni...=)
ayong suka sangat yang pattern lampu dengan pomander ball, sangkut kat tiang pastu deco dengan juraian kristal...simple tapi ekslusif..ada kan yang sewa benda ni murah-murah? hari tu macam ada jumpa...kena berusaha mengorek google la ni..google sangat membantu b2b kan?terima kasih google...hehe...

last but not least......
baju pengantin
since main colour untuk tema ialah turquoise, so harap-harap kitorang dapat baju pengantin kaler turquoise yang cantik..
wedding attire turquoise
nanti ayong buat special entri untuk fantasi baju kahwin pulak ye...berfantasi je kerjanya kan..takpelah..kalau tak berangan mana nak dapat idea kan...hehe...
rasanya cukuplah melayan dunia fantasi ayong ni....mood nak kahwin makin membuak-buak lepas dah decide tema kahwin..alhamdulillah...doakan semua berjalan lancar dan semoga apa yang kami rancang, dapat direalisasikan ye..terima kasih...

pssstt: berbaloi jugak buat blog entri ni sebab bila along baca, dia pun jadi excited nak kahwin..so ada kawan nak berangan...haha...berangan bukan sebarang berangan, berangan dengan usaha untuk merealisasikan angan-angan...semoga semuanya dipermudahkan Allah...
~aamiin~

12 comments:

cik mah said...

GUD LUCK AYONG...SEMOGA DAPAT MEREALISASIKAN IMPIAN...SAMA2LAH KITA EK BERANGAN..HEHEHHE

haLyZaQiut said...

Hye...yong peng dok katne...?? samalah kita....hehhe..lawa kaler turqoise pink tuu....menarik2...

AyongAtikah Zaid said...

@cik mah: thanks a lot cik mah!! ye..sama2lah kita..berangan itu harus...hehe...

@halyzaqiut: hai..yong peng kat taman kotamas..thanks..tula, tak pernah terfikir pun kaler ni akan jadi kaler kitorang...hehe...btw,dah alang2 singgah ni kan, nak tanya la tau tak tailor best2 area yong peng yg boleh jahit baju nikah..pening nak cari..actually baru je pindah yong peng bulan 3 baru ni...=)

haLyZaQiut said...

Ayong - oo baru pindah ea...kita dok yp dari tahun 98..lama dh kan..hehe...b4 ni dok mana lak..td awk tanya kita pasal bas tu kan, tu yg singgah sini jap...awk keje katne ni...

emm tailor jahit baju nikah ea...kita x sure sgt la kalau baju kawin2 ni..tp kita selalu hantar jahit kat Kak Pah, rmh dia jalan nk masuk Pt Awang..bgus jahitan dia.. ce tanya dia leh ke x jahit baju nikah...

LotsofloveMia said...

Caiyok! Caiyok!
nak berangan tuk wedding jugak.. wink-wink ;) hehe

AyongAtikah Zaid said...

@halyzaqiut: sebelum ni mmg dok yp masa zaman skola2, then 2006 pindah perak, ni baru pindah yp balik..family mmg jns berpindah randah...hehe..skrg keje kat jb,tp family kat yong peng la..awk dok mane?
0..blh email kat ayong contact num dia..
atikah_zaid@yahoo.com.my

@mia: jom memberangankan diri! hahaha....

haLyZaQiut said...

Eh silap..kt dok yp dari tahun 93 la...hehe...eh dulu sek yp...sek mana ea..nth2 1 sek dulu...emm awk nk contact num yg mana ni...tukang jahit tu ke...ok, kt emel nnt...

AyongAtikah Zaid said...

0..sek seri telok kat parit yaani...ok, dah dpt..thanks ek!! =)

MISS.FIFI said...

cantek!!..mesti nanti ko meletopkan ayong..btw..same2 lah berusaha utk buat preparation..hahahah

AyongAtikah Zaid said...

Meletop la sgt! Nebes tau ni...setakat berangan semuanya indah...mntk2 semua ok dan jadi mcm apa yg dirancang...all the best to us!:-)

Amalina Ali said...

Wahhh... siap buat plan dewan. bagusnya. persiapan yang rapi. tak nak nnt ada kucar kacir kan?? good luck ayong. :)

AyongAtikah Zaid said...

hehe...tula...kalau boleh nak semuanya smooth je...thanks...all the best untuk nana jugak! =)