❤ Followers ❤

❤ anniversary ❤

Daisypath Anniversary tickers Daisypath Anniversary tickers Daisypath Anniversary tickers Daisypath Anniversary tickers

Monday, December 21, 2015

Post 175: Bila anak demam...

Bismillahirrahmanirrahim
Assalamualaikum w.b.t

Tasnim medina demam+selsema+batuk kahak!
Kesian dia..ni semua gara-gara musim hujan gamaknya..tapi semalam macam terperasan macam ada gigi taring nak tumbuh..maybe 2 in 1..sebab tasnim ni payah jugak nak demam sebenarnya..dari dia lahir sampai 10 bulan dia memang tak pernah demam..batuk selsema pernah tapi sekali 2 je kot..
masa 10 bulan first time dia demam, panik jugak la walaupun mak dah prepare segala macam tips dan petua..time ni agak kritikal sebab dalam sebulan demam on off..demam nak tumbuh gigi..ada sekali tu keluar sekali 4 batang..memang melepek la si kecik ni..
Lepas umur setahun,giginya pun dah selamat keluar beberapa batang, alhamdulillah lamaaaa xde dah demam..syukur sangat..batuk selsema tu ada jugak la..tp tak teruk sangat..agak-agak macam nampak tanda-tanda berair hidung je, cepat-cepat sapu krim herba tropika dekat dada, belakang badan dan tapak kaki..alhamdulillah serasi dengan tasnim..contoh kalau sapu malam, esok pagi ok dah..
lagi satu petua yang ayong amalkan ialah tenyeh kunyit hidup kat batang hidung ikut cara mil ayong..amik mangkuk mcm claypot lesung (yg permukaan jenis kasar), bubuh minyak sikit kat belakang mangkuk tu, lepas tu gosok kunyit hidup..ayong guna minyak kelapa dara (vco)...alhamdulillah yang ni pun berkesan untuk tasnim..jadi orang digi (read kuning) la si tasnim..haha..
Untuk turunkan suhu pulak ayong suka bagi tasnim berendam dalam air suam yang dicampur hirisan lemon atau apple cider..kalau suhu cecah 38 baru bagi ubat paracetamol (panadol)...untuk lain-lain macam selsema batuk memang tak bagi apa-apa ubat ye..sebab ada risiko kesan sampingan untuk baby bawah 2 tahun..antibiotik pun tak digalakkan sebab baby ni kalau demam biasa sebab virus..so kalau ambil antibiotik tak berkesan..lagipun baby tengah develop antibody dia sendiri..so biar naturally..tapi bab suhu panas je kena berjaga2 sebab tu pcm boleh on kalau panas sangat..bahaya boleh sebabkan sawan..
mintak jauh la..huhu..
Lain-lain petua yg ayong apply dekat tasnim untuk bagi immune badan dia kuat:
  • makan vco liquid..tasnim suka betul..dari bagi makan ubat pcm yg manis tu dia lagi senang makan vco ni..siap jilat sudu lagi..maknya dulu masa nak minum sebelum bersalin punya la tutup hidung..tak sedap kot...haha..
  • bubuh habbatussauda (jintan hitam) dalam makanan.
  • bila nampak simptom-simptom tak sihat tu cepat-cepat lebihkan bawang putih dalam makanan mak dan anak..ada try nak makan bawang putih macam tu je..tapi tak mampu la...pedasssss...huhu..
  • tasnim dah setahun lebih ni nak try bagi madu pulak at least seminggu sekali..kalau baby bawah setahun belum boleh bagi madu ye..sila google botulism...
  • lepas tu kismis/kurma memang selau kena ada stok kat rumah...tula jajan tasnim..hehe..
Tu jela rasanya...sebenarnya saja nak coretkan kat sini, kot nanti masa adik-adik tasnim boleh apply balik..tak tau tahun bila, so possibility nak hilang ingatan tu tinggi..belum kira urat putus masa bersalin...maka baiklah kita save awal-awal..hehe..
Ok, semoga sihat-sihat belakalah anak-anak syurga kita semua ye...aamiin..

Sunday, November 29, 2015

Post 174: Tasnim Medina

Bismillahirrahmanirrahim
Assalamualaikum

First post untuk bagi mood reactivate mekar...
Nak cerita pasal budak kecik ni...
Sebab budak kecik ni la my obsesi sekarang..hehe..
Bagi yang tak pernah follow my blog..
Just nak bagi simple briefing..
Alhamdulillah lebih kurang 2 bulan lepas kahwin, Allah kurniakan anugerah terindah ni dalam kehidupan kitorang..
18 April 2014 bermulalah episod baru kitorang sebagai umi dan papa..
Serius tak mudah nak adapt dengan title baru..kitorang belajar baaaaaanyakkkk benda melalui tasnim medina..
Sekarang budak kecik ni pun dah setahun 7 bulan...rasa macam sekejap sangat masa berlalu...


Lepas ni ayong share lagi banyak cerita pasal tasnim medina ye...hehe..

*sekarang masih lagi berbahagia dengan title mak anak satu...hehe..*

Post 173: Testing..testing..

Bismillahirrahmanirrahim
Assalamualaikum w.b.t

😆
apa-apa kasi senyum manissss dulu..hehe..
Tengah mencari ayat...lamanya tinggal dunia blogging ni...rinduuuu..serius rindu...

Rumah baru pasang unifi..hehe..
Makanya insyaAllah lepas ni bolehlah kita reactivate...ada gak faedahnya kan..kalau tak,membazir je bayar bulan2..hehe..dulu lepas kahwin pakai mobile data je..limited..biasa la..laki bini baru nak hidup..kena bajet..ni dah stabil sikit bolehlah upgrade..hehe...

Baca balik post dulu-dulu...senyum sorang...nasib baik la tergerak hati masa nak kahwin dulu  buat blog..banyak kenangan pahit manis ada dalam ni..almaklum perempuan lepas bersalin kan banyak urat putus..banyak benda yg lost dari memori..serius tak tipu..selalu je rasa "eh..pernah ke buat macam ni?".." ada ke jadi macam tu? Tak ingat pun.." huhu..

sebab tu rasa macam nak reactivate balik..sebelum banyak lagi kenangan akan berlalu begitu saja..lagi-lagi kenangan tengok anak membesar..sangat-sangat berharga..nanti dah tua-tua boleh baca balik...kan best tu..ni tasnim dah setahun lebih...banyak benda dah terlepas..tapi takpe la..better late than never kan?hehe...

lagipun kat blog ni la best kalau nak meroyan kan..kalau kat fb, buat status taip panjang2 karang orang marah..buat semak newsfeed je katanya..hehe..so kat blog kita ni suka hati kita la..siapa suruh singgah kalau taknak baca..hehe..

Dengan ini..secara rasminya insyaAllah tuan tanah blog akan kembali..semoga semangat ini tak luntur dimamah masa..kalau dulu kita bride to be blogger, insyaAllah lepas ni kita akan jadi general blogger..sebab nak ikut suka hati kita la nak cerita pasal apa pun...doakan ye..😊😊😊

*banyak benda nak kena edit dalam blog ni..nanti i ols kasi wajah baru tacap2 sikit ye..ni pun update pakai phone je..bukan senang nak bukak laptop dengan kehadiran tasnim medina..karang tak pasal-pasal dia baring atas laptop..haha..*

Friday, October 10, 2014

POST 172: Throwback Pengalaman Bersalin..

❤Bismillahirrahmanirrahim❤
Assalamualaikum w.b.t

throwback..throwback..throwback..
jenuh perah otak ingat balik..padan la dengan muka siapa suruh dah 6 bulan baru nak story mory..haha..i try my best la ye..hehe..

kita start dari awal la ye..alkisah masa dah 36 minggu pregnant..tetiba satu hari bangun tidur terasa macam ada air keluar...risau dah takut air ketuban...tapi orang kata air ketuban keluar mengalir laju..ni tak..sikit je..tapi risau la jugak kan sebab bila google ada je kes orang air ketuban bocor...so kuatkan hati terus konon nak amik half day..nak pergi klinik...pergi klinik biasa, doktor suruh pergi cek kat hospital, sebab klinik takde alat nak cek air ketuban bocor tu..makanya ayong pun teruslah pergi Hospital Putrajaya..hati dah redha je ni..kalau kena warded ke apa-apa la..dengan husband masa tu balik kelantan, sebab ma masuk hospital...memang pasrah sangat la...then bila doktor cek, doktor sahkan memang air ketuban bocor..tapi sikit je..terus doktor suruh warded..tapi hospital putrajaya full...kena pilih nak dihantar ke Hospital Kajang atau HKL...dua-dua ayong taknak..dah la sorang-sorang...bincang punya bincang, ayong decide nak balik Batu Pahat...apa-apa jadi at least ada family ayong...doktor pun izinkan dengan syarat apa-apa berlaku atas risiko sendiri..berani amik risiko sebab rasa belum sampai masa lagi...berkejarlah ayong dengan adik balik batu pahat..sampai-sampai terus pergi hospital...tunggu punya tunggu..alih-alih doktor cakap bukan air ketuban pulok...tapi jalan dah bukak 2cm...doktor suruh balik dulu..jadinya takkan nak balik putrajaya semula..satu kerja pulak dah sarat-sarat nak ulang alik kan...ayong pun terus jela amik annual leave sampai bersalin...dekat 2 minggu jugak la berjimba kat rumah sambil pujuk baby keluar..dengan laki ayong tiba-tiba kena chicken pox pulak..macam-macam...nasib baik ayong dah pernah kena sebelum ni..so takde masalah nak jaga dia...so kitorang sama-sama la berjimba sambil tunggu baby keluar...sambil layan false contraction berhari-hari..haha...

17 April 2014
Ayong bangun subuh macam biasa...tiba-tiba bila berdiri tu rasa air laju mengalir keluar..ingatkan kencing tapi bila tengok bukan air kencing..hati dah cakap air ketuban ni..tapi takde sakit apa pun..so rilek-rilek kemas siap-siap pergi hospital...air memang laju je keluar..basah habis lantai..hehe..sampai hospital doktor sahkan memang air ketuban..so kena la warded...tp memang rilek sebab tak sakit langsung..rasa air je keluar macam air terjun..masuk wad dok termenung jela..sambil baca-baca la apa yang patut doa banyak-banyak bagi senang bersalin..baca surah yasin, surah maryam..doa nabi yunus memang tak tinggal..sampai ke petang pun takde sakit apa..dah terbayang-bayang doktor cakap kalau sampai besok paginya takde tanda-tanda baby nak keluar, kena masuk ubat induce...sebab bila air ketuban dah keluar, doktor bagi tempoh 24 jam je..kalau tak kena paksa bersalin sebab takut jangkitan or masalah lain pulak...oh nooooo...kalau boleh memang taknak la induce...katanya lagi sakit dari sakit biasa...seram wehh...
sampai pukul 9 malam pun takde sakit lagi..dah pasrah jela ni..nak tidur dah...tiba-tiba pukul 10 tersedar sebab perut rasa lain macam..tak tau lagi yg tu contraction..makin lama makin kuat...guling kanan tak kena...guling kiri tak kena..husband pulak tunggu kat luar wad tak boleh masuk..so layan la contraction sorang-sorang..sampai pukul 3 pagi..macam dah tak tahan sangat..mintak nurse cek...jalan baru bukak 3cm..alahai..nurse offer epidural tapi ayong tolak...boleh tahan lagi katanya..berlagak..haha..sampai pukul 5 pagi, dah kritikal sangat..diri duduk semua dah tak kena..darah pun dah start keluar...panggil nurse ingat nak mintak epidural dah..sekali nurse cek jalan dah bukak 5cm...terus kelam kabut hantar pergi labour room..ayong pulak memang dah tak tahan nak meneran..masuk je labour room, nurse rasa-rasa dia cakap dah boleh teran sebab dia dah rasa kepala baby...tapi ayong teran-teran taknak keluar...tak pandai teran..huhu..sampai ada sorang nurse tu panggil husband ayong suruh masuk tengok ayong bersalin..konon-konon suruh bagi semangat..tapi bila tengok muka husband lagi lemah ada la..sebab muka dia pun cuak! haha..
last sekali bila dah teran tak keluar-keluar, nurse siap cakap, "saya dah nampak ni rambut baby awak..terpacak macam ayah dia jugak.." adoi la...time-time ni nurse tu buat lawak, tak lawak langsung okeh..haha..akhir sekali, nurse decide nak gunting sikit...dan lepas tu tepat waktu azan subuh berkumandang kat telefon sape entah,,,keluarlah baby girl kitorang dengan berat 3kg...
legaaaaaa.....memang ajaib betul moment bersalin ni..berjam-jam layan contraction dari sakit sikit hingga tahap sakit sangattttt....setitis pun air mata ayong tak keluar..tapi bila tengok baby je..terus berderai air mata...sampai ada sorang nurse tu sound, "saya nak dengar baby yang nangis, bukan mak yang nangis..."

tamatlah sudah kisah bersalin..alhamdulillah dipermudahkan..alhamdulillah Allah tunjukkan tanda yang jelas lagi nyata...alhamdulillah selamat semuanya secara normal..memang bersyukur sangat...semoga yang lepas-lepas ni pun beranak senang macam kakak tasnim diorang...ehhhhhh...hehe...

next entry kita berkenal-kenalan dengan budak kecik ni ye...nah bagi kenal nama dia dulu..hehe....


rasanya ni pengalaman bersalin paling pendek ayong pernah baca..biasa orang panjang berjela kan?layan sajoooo la yeeee...hehehe...

POST 171: Reactivate!

❤Bismillahirrahmanirrahim❤
Assalamualaikum w.b.t

fuhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhh...
kasi tiup segala habuk, sawang, lipas, anai-anai kat blog ni......
lebih kurang 6 bulan beb...6 bulan blog ni terabai...aduhai..kesian betul...
hati rindu sangat nak berblog..tapi apakan daya...banyak betul kekangan dan halangan..
hari ni pun gigihkan jugak diri mengarang apa yang patut..nak reactivate balik..jiwa blogger masih ada...walaupun hanya blogger picisan...hahaha...

so..meh nak update apa yang patut..ayong start blog masa tengah tahun 2013...tengah sebok prepare nak kahwin..nak jugak gelaran bride to be blogger gitu...hehe..alhamdulillah selamat dah kahwin..tapi macam ada hutang review pasal kahwin kan? nanti insyaALLAH ada rezeki ayong sambung ek...hehe..then lepas kahwin sebulan lepas tu alhamdulillah positive pregnant..then mulalah kehidupan sebagai mak buyong...ada la jugak update sikit-sikit kan?hehe...

dan alhamdulillah pada tanggal 18 April 2014, pada waktu azan subuh berkumandang, ayong pun selamatlah melahirkan puteri kami yang tercinta...hehe..dan lepas lahir je puteri tu, memang blog ni tak terupdate langsung...kasihan dia..

sekarang ni puteri kitorang tu dah pun berusia 5 bulan lebih...minggu depan cukup 6 bulan...anugerah terindah kurniaan Allah..pengerat cinta kami..InsyaAllah..nanti ayong share ye kisah kelahiran puteri sulung ni..nak jugak jadikan kenang-kenangan dalam blog ni..hehe..
untuk come back ni rasanya cukuplah dulu panjang ni..bagi amik feel blogging...
next time ayong story mory lagi panjang ye...

nah belanja gambar budak kecik ni sebab sudi layan blog ayong yang baru kemas ni...hehe...

ni gambar fresh from the oven..hehe..
close up muka sikitttttt.... 
ni yang terkini...hehe...
ok..cukup dulu...nanti kita buat sesi ice breaking dengan budak kecik ni ye...memang kena kenal dia..sebab lepas ni blog ni mungkin akan penuh dengan cerita diaaaaaa je...sampai dah ada adik...baru cerita dia dan adik...ehhhh...hahaha...
cau cin cau dulu...daaaaaa......