❤ Followers ❤

❤ anniversary ❤

Daisypath Anniversary tickers Daisypath Anniversary tickers Daisypath Anniversary tickers Daisypath Anniversary tickers

Friday, October 10, 2014

POST 172: Throwback Pengalaman Bersalin..

❤Bismillahirrahmanirrahim❤
Assalamualaikum w.b.t

throwback..throwback..throwback..
jenuh perah otak ingat balik..padan la dengan muka siapa suruh dah 6 bulan baru nak story mory..haha..i try my best la ye..hehe..

kita start dari awal la ye..alkisah masa dah 36 minggu pregnant..tetiba satu hari bangun tidur terasa macam ada air keluar...risau dah takut air ketuban...tapi orang kata air ketuban keluar mengalir laju..ni tak..sikit je..tapi risau la jugak kan sebab bila google ada je kes orang air ketuban bocor...so kuatkan hati terus konon nak amik half day..nak pergi klinik...pergi klinik biasa, doktor suruh pergi cek kat hospital, sebab klinik takde alat nak cek air ketuban bocor tu..makanya ayong pun teruslah pergi Hospital Putrajaya..hati dah redha je ni..kalau kena warded ke apa-apa la..dengan husband masa tu balik kelantan, sebab ma masuk hospital...memang pasrah sangat la...then bila doktor cek, doktor sahkan memang air ketuban bocor..tapi sikit je..terus doktor suruh warded..tapi hospital putrajaya full...kena pilih nak dihantar ke Hospital Kajang atau HKL...dua-dua ayong taknak..dah la sorang-sorang...bincang punya bincang, ayong decide nak balik Batu Pahat...apa-apa jadi at least ada family ayong...doktor pun izinkan dengan syarat apa-apa berlaku atas risiko sendiri..berani amik risiko sebab rasa belum sampai masa lagi...berkejarlah ayong dengan adik balik batu pahat..sampai-sampai terus pergi hospital...tunggu punya tunggu..alih-alih doktor cakap bukan air ketuban pulok...tapi jalan dah bukak 2cm...doktor suruh balik dulu..jadinya takkan nak balik putrajaya semula..satu kerja pulak dah sarat-sarat nak ulang alik kan...ayong pun terus jela amik annual leave sampai bersalin...dekat 2 minggu jugak la berjimba kat rumah sambil pujuk baby keluar..dengan laki ayong tiba-tiba kena chicken pox pulak..macam-macam...nasib baik ayong dah pernah kena sebelum ni..so takde masalah nak jaga dia...so kitorang sama-sama la berjimba sambil tunggu baby keluar...sambil layan false contraction berhari-hari..haha...

17 April 2014
Ayong bangun subuh macam biasa...tiba-tiba bila berdiri tu rasa air laju mengalir keluar..ingatkan kencing tapi bila tengok bukan air kencing..hati dah cakap air ketuban ni..tapi takde sakit apa pun..so rilek-rilek kemas siap-siap pergi hospital...air memang laju je keluar..basah habis lantai..hehe..sampai hospital doktor sahkan memang air ketuban..so kena la warded...tp memang rilek sebab tak sakit langsung..rasa air je keluar macam air terjun..masuk wad dok termenung jela..sambil baca-baca la apa yang patut doa banyak-banyak bagi senang bersalin..baca surah yasin, surah maryam..doa nabi yunus memang tak tinggal..sampai ke petang pun takde sakit apa..dah terbayang-bayang doktor cakap kalau sampai besok paginya takde tanda-tanda baby nak keluar, kena masuk ubat induce...sebab bila air ketuban dah keluar, doktor bagi tempoh 24 jam je..kalau tak kena paksa bersalin sebab takut jangkitan or masalah lain pulak...oh nooooo...kalau boleh memang taknak la induce...katanya lagi sakit dari sakit biasa...seram wehh...
sampai pukul 9 malam pun takde sakit lagi..dah pasrah jela ni..nak tidur dah...tiba-tiba pukul 10 tersedar sebab perut rasa lain macam..tak tau lagi yg tu contraction..makin lama makin kuat...guling kanan tak kena...guling kiri tak kena..husband pulak tunggu kat luar wad tak boleh masuk..so layan la contraction sorang-sorang..sampai pukul 3 pagi..macam dah tak tahan sangat..mintak nurse cek...jalan baru bukak 3cm..alahai..nurse offer epidural tapi ayong tolak...boleh tahan lagi katanya..berlagak..haha..sampai pukul 5 pagi, dah kritikal sangat..diri duduk semua dah tak kena..darah pun dah start keluar...panggil nurse ingat nak mintak epidural dah..sekali nurse cek jalan dah bukak 5cm...terus kelam kabut hantar pergi labour room..ayong pulak memang dah tak tahan nak meneran..masuk je labour room, nurse rasa-rasa dia cakap dah boleh teran sebab dia dah rasa kepala baby...tapi ayong teran-teran taknak keluar...tak pandai teran..huhu..sampai ada sorang nurse tu panggil husband ayong suruh masuk tengok ayong bersalin..konon-konon suruh bagi semangat..tapi bila tengok muka husband lagi lemah ada la..sebab muka dia pun cuak! haha..
last sekali bila dah teran tak keluar-keluar, nurse siap cakap, "saya dah nampak ni rambut baby awak..terpacak macam ayah dia jugak.." adoi la...time-time ni nurse tu buat lawak, tak lawak langsung okeh..haha..akhir sekali, nurse decide nak gunting sikit...dan lepas tu tepat waktu azan subuh berkumandang kat telefon sape entah,,,keluarlah baby girl kitorang dengan berat 3kg...
legaaaaaa.....memang ajaib betul moment bersalin ni..berjam-jam layan contraction dari sakit sikit hingga tahap sakit sangattttt....setitis pun air mata ayong tak keluar..tapi bila tengok baby je..terus berderai air mata...sampai ada sorang nurse tu sound, "saya nak dengar baby yang nangis, bukan mak yang nangis..."

tamatlah sudah kisah bersalin..alhamdulillah dipermudahkan..alhamdulillah Allah tunjukkan tanda yang jelas lagi nyata...alhamdulillah selamat semuanya secara normal..memang bersyukur sangat...semoga yang lepas-lepas ni pun beranak senang macam kakak tasnim diorang...ehhhhhh...hehe...

next entry kita berkenal-kenalan dengan budak kecik ni ye...nah bagi kenal nama dia dulu..hehe....


rasanya ni pengalaman bersalin paling pendek ayong pernah baca..biasa orang panjang berjela kan?layan sajoooo la yeeee...hehehe...

POST 171: Reactivate!

❤Bismillahirrahmanirrahim❤
Assalamualaikum w.b.t

fuhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhh...
kasi tiup segala habuk, sawang, lipas, anai-anai kat blog ni......
lebih kurang 6 bulan beb...6 bulan blog ni terabai...aduhai..kesian betul...
hati rindu sangat nak berblog..tapi apakan daya...banyak betul kekangan dan halangan..
hari ni pun gigihkan jugak diri mengarang apa yang patut..nak reactivate balik..jiwa blogger masih ada...walaupun hanya blogger picisan...hahaha...

so..meh nak update apa yang patut..ayong start blog masa tengah tahun 2013...tengah sebok prepare nak kahwin..nak jugak gelaran bride to be blogger gitu...hehe..alhamdulillah selamat dah kahwin..tapi macam ada hutang review pasal kahwin kan? nanti insyaALLAH ada rezeki ayong sambung ek...hehe..then lepas kahwin sebulan lepas tu alhamdulillah positive pregnant..then mulalah kehidupan sebagai mak buyong...ada la jugak update sikit-sikit kan?hehe...

dan alhamdulillah pada tanggal 18 April 2014, pada waktu azan subuh berkumandang, ayong pun selamatlah melahirkan puteri kami yang tercinta...hehe..dan lepas lahir je puteri tu, memang blog ni tak terupdate langsung...kasihan dia..

sekarang ni puteri kitorang tu dah pun berusia 5 bulan lebih...minggu depan cukup 6 bulan...anugerah terindah kurniaan Allah..pengerat cinta kami..InsyaAllah..nanti ayong share ye kisah kelahiran puteri sulung ni..nak jugak jadikan kenang-kenangan dalam blog ni..hehe..
untuk come back ni rasanya cukuplah dulu panjang ni..bagi amik feel blogging...
next time ayong story mory lagi panjang ye...

nah belanja gambar budak kecik ni sebab sudi layan blog ayong yang baru kemas ni...hehe...

ni gambar fresh from the oven..hehe..
close up muka sikitttttt.... 
ni yang terkini...hehe...
ok..cukup dulu...nanti kita buat sesi ice breaking dengan budak kecik ni ye...memang kena kenal dia..sebab lepas ni blog ni mungkin akan penuh dengan cerita diaaaaaa je...sampai dah ada adik...baru cerita dia dan adik...ehhhh...hahaha...
cau cin cau dulu...daaaaaa......

Thursday, March 20, 2014

POST 170: Penangan Mengidam...Hohoho...

❤Bismillahirrahmanirrahim❤
Assalamualaikum w.b.t

Hollaaaa....
lama tak membebel kan...almaklum dah lepas 30++ weeks ni tahap kesihatan merosot..antibodi pun dah lemah..plus badan dah berat, sikit-sikit tak larat..sikit-sikit dah semput....tapi kan nak kata badan dah berat, kalau korang nak tau berat ayong masa pregnant senang sangat turun...dulu masa belum kahwin berat ayong hampir cecah 90kg tau...punyalah jenis tak jaga badan..orang cakap gemuk ke apa,buat tak tau je...asalkan ku bahagia...nasib baiklah ada jugak orang nak buat bini budak gemok sorang ni....hahahah...ok, sambung cerita...masa pregnant ni berat ayong memang turun...masa first trinmester turun banyak sebab morning sickness..turun sampai 81kg...tapi ni dah 35 weeks berat naik sampai 84-85kg je..rasa third trimester ni makan macam banyak dah...baby dah serap kot...sebab baby memang membesar bagai juara kat dalam ni..last scan minggu lepas doc cakap berat baby dianggarkan 2.9kg...uiiii...baru 34 weeks tu...cuak maaakkkk nakkkkk...janganlah besar-besar sangat ye anakku sayang....rabak ummi...ummi takut...biar keluar comel-comel je, nanti dah keluar ummi sumbat susu banyak-banyak bagi tembam ok...hehe...

eh..eh...mana cerita mengidamnya yongggg...hadoi laaa...ampunnnn...
korang mesti biasa dengar kan ibu mengandung mengidam...ayong pun sebelum ni biasaaaaa sangat dengar...tau istilah tu wujud...tapi tak tau macam mana rasanya...sebelum-sebelum ni dari belum kahwin pun selalu jugak 'mengidam'...tapi sebenarnya mengidam masa mengandung ni memang sangat dahsyat ok...yang sebelum-sebelum ni tu tak boleh diklasifikasikan sebagai mengidam...just boleh cakap teringin je...sebab bila dah merasa penangan mengidam ni, memang kalau tak dapat tu boleh sampai termimpi-mimpi, emosi terganggu, sampai nangis pun boleh...huhu..kalau sebelum ni bila mengidam tipu-tipu tu, katalah nak makan hari ni,tapi tak dapat, takpe lagi..besok lupa dah...tapi mengidam betul-betul ni memang tak boleh lupa..setiap saat kot teringat...patutlah ada kisah dongeng pasal mengidam ni yang nak sangat makan nangka sampai kena belah perut tu kan..tak ingat ayong tajuk cerita tu apa...sebab penangan mengidam ni bukan main-main...dan patutlah orang tua-tua sangat ambil berat kalau ibu mengandung mengidam kena dapatkan jugak takut anak meleleh air liur katanya...tak tau la ayong sejauh mana kebenarannya...tapi pada pendapat ayong, bila ibu mengidam ni memang kena bagi jugak...sebab kalau selagi tak dapat memang stress, emosi memanjang...kan tak bagus tu...huhu...lagi satu beza mengidam betul-betul dengan mengidam tipu-tipu ni kan, kalau yang betul-betul tu memang beriye-iye nak..rasa nak tu macam nak makan banyakkkkkk sangat, tapi once dah dapat, makan sikit je, lepas tu taknak dah...haha...nampak tak permainannya?? lain kan kalau yang tipu-tipu punya bila dah dapat tu memang melantak la jawabnya...hehe..

so apa yang korang rasa ayong mengidam sangat tu?
ce tekaaaa....hehehe..

ni dia...kek lapis pandan...hahahaha..


motif mengidam kek lapis pandan ni memang sampai sekarang tak dapat dipastikan sebabnya..tiba-tiba je...padahal sebelum-sebelum ni sebelah mata pun tak pandang langsung ok kek lapis pandan ni....hehe..

ada kisah tau mengidam kek lapis pandan...bila tiba-tiba datang rasa nak tu terus google mana boleh dapat kek ni...kat putrajaya ni dah la tak banyak kedai kek..entah kat mana ada pun tak tau...kan baru pindah...so bila google tu terjumpa ada sorang akak ni boleh buat homemade punya...sebijik kek harga dia rm65..masa tu kan memang dah nak sangat....tanya along sambil buat muka kesian...bila dia approved je terus confirm order....tapi masa order tu hari sabtu, akak tu kat kampung...so dia cakap paling cepat dia boleh buat hari isnin..kita pun ok jela sebab memang dah nak sangat...harga memang tak kira dah...mahal kot...tambah rm15 boleh dapat sebijik kek secret recipe...huhu..so hati dah berbunga-bunga, sabarlah tunggu hari isnin...tup-tup hari isnin akak tu cakap tak sempat buat...postpone rabu pulak...ok, takpe lagi...sabar lagi tunggu...padahal dalam hati tuhan je tau...hari-hari tengok gambar kot...huhu...tiba je hari rabu, pagi tu tunggu je akak tu roger nak COD...tapi takde..sampai tengah hari takde jugak, ayong pun tanya boleh buat ke tak..tapi tak reply-reply...hati dah sedih ni...sabar dah sampai tahap maksimum..ngadu kat along....memang sedih giler masa tu..rasa macam dipermainkan pun ada tau..huhu..cakap kat along by hook or by crook nak jugak kek tu hari ni...tak kira...pening la laki i tu melayan bini nan sorang ni...huhu...at last, along bagi cadangan cuba google kedai kek kat putrajaya ada kat mana...balik kerja karang kita pergi tengok ada ke tak kek tu..so ayong pun google..jumpa la satu kedai kat presint 8..nama The Bakers Cottage..so balik kerja terus terjah...mula-mula pusing macam tak nampak je kek tu...sedih dah ni...dua kali pusing akhirnya jumpa..tapi dia tak jual sebijik kek...dia dah potong-potong..takdelah nampak macam sedap sangat pun..tapi nak jugak...hehe...belilah 4 pcs...masuk kereta terus makan macam orang tak makan setahun...haha...makan 1 keping je terus happy..lepas tu along tanya beriye nak tadi makan satu je ke? ayong sengih jela..memang takde rasa nak makan dah lepas makan sekeping tu...tak tau mana hilangnya rasa beriye sangat tadi tu..hehe...nasib baiklah tak dapat yang sebijik kek tu..kalau tak jenuh pulak nak habiskan...tula hikmahnya..hehe...
apa cerita akak yang janji nak buatkan kek tu? lepas dah sampai rumah tu, baru dia reply...dia cakap boleh buat jumaat pulak..ayong pun cakap, takpelah kak..saya cancel order ye...dalam hati cakap takpelah kak...saya dah dapat dah kek idaman saya tu...hehe...

begitulah kisah mengidam ayong yang penuh ranjau berduri....hahaha...
sekian terima kasih...hehe...

Tuesday, February 18, 2014

POST 169: Wishlist Nak Buat Detail Scan + 3D/4D Baby Akhirnya Tercapai Jugak!

❤Bismillahirrahmanirrahim❤
Assalamualaikum w.b.t

Tajuk tu dah straight to the point sangat kan?
so tak yah mukadimah sangat la ye...mood taknak membebel banyak-banyak..mood nak share gambar je dengan korang...jom layannnnnnn.....hehe..
oh, sebelum tu..post ni bukannya untuk menunjuk-nunjuk anugerah Allah yang satu ni ye..please jangan fikir macam tu...ayong just nak share pengalaman ayong dan nak jadikan pengalaman ni salah satu kenangan dalam blog ayong ni...tu je...be positive ye..thanks!
ahad lepas alhamdulillah akhirnya tercapai jugak hasrat nak buat detail scan baby dengan scan 3d/4d nak tengok muka baby...tak menyabauuuuu...hehe...ayong buat kat Klinik Maria, Alamanda, Putrajaya...korang google je, confirm jumpa..banyak jugak review pasal klinik ni...bukan doktor yang scan, dia memang ada sorang sonographer khas yang kejenya scan baby je...chinese woman...sangat baik and pandai pujuk baby..
tapi sebab klinik ni macam ok, so korang tak boleh main terjah je, kena call dulu ye buat appoinment..lagi satu sebab dia just buat scan ni hari ahad je...so agak limited la..better call beberapa hari sebelum...
jom nak share dulu gambar-gambar si kecik kami...lepas tu ayong bagi detail semua ok..hehe..

ni dia muka si kecik....bibir tu x menahan...hehe...
suka sangat buat mulut muncung tu...geram tengok...hehe...
lepas tu dia buat mulut terkemam-kemam...ikut sapa la ni...suka main bibir..haha...
masa ni sonographer tu cakap dia bukak mata...tapi ayong tak nampak pun..hehe...
mmg dia cakap susah sangat nak tengok baby bukak mata...takpe..nanti dah keluar, kita lawan mata ye baby...hehe...
mula-mula ingatkan apa benda la yang kat tepi muka baby tu...rupanya tu uri dia...
sayang betul dengan uri dia..buat bantal tidur...hehe..
haaaaa....ce teka ni apa?????hehe...
but still not 100% confident....kuasa Allah siapa yang tau...
just berdoa asalkan baby sihat dan sempurna...tu je yang penting...gugurl ke boboi ummi tak kisah...hehe...
last but not least, nah!!
tapak kaki setepek...hehe...tak sabar nak geletek tapak kaki dia..hehe....
habis dah gambar...yang lain ada gambar untuk details scan, yang tu tak yah tunjuk la kot....bukannya faham sangat pun apa yang nampak dalam gambar tu...hehe...tapi masa scan tu sonographer tu memang terangkan satu persatu apa dia cek...dia tengok jantung, buah pinggang, peparu, salur darah tali pusat, tulang belakang baby, otak, kedudukan uri, air ketuban...ada lagi rasanya...tapi tak ingat dah...yang penting alhamdulillah dia kata semua nampak normal, takde masalah...syukur sangat....teruskan berdoa ye semoga sihat dan sempurna je sampai bila-bila...aamiin...
pada ayong details scan ni perlu jugak buat kalau kita mampu sebabnya mahal jugak nak scan ni...huhu..bukan apa, at least kita lebih bersedia kalau ada apa-apa masalah...tapi nama pun scan je, tak boleh percaya 100%...still kena tawakal pada Allah...Dia yang berkuasa tentukan semuanya...kita cuma mampu berdoa yang terbaik...tolong doakan yang baik-baik jugak ye..

last sekali nak share 1 video dengan korang....buat kenang-kenangan...hehe..

video

ok, dah cukuplah rasanya kita story mory...ni details pasal scan kat Klinik Maria ye..

Tempat: Klinik Maria, Alamanda, Putrajaya
Masa: Hari Ahad sahaja (waktu kena buat appoinment)
Servis: Details scan + 3D/4D
Harga: RM200 
(dapat sekeping cd ada semua gambar dan video, sekeping gambar muka baby, maklumatdetails scan)
Tempoh scan: dalam setengah jam
Sonographer: Perempuan Cina (tak perasan nama apa)
Komen: puas hati dan berbaloi-baloi!

Friday, February 14, 2014

POST 168: Preparation Baby Part 1 --> Baju-Bajan Baby

❤Bismillahirrahmanirrahim❤
Assalamualaikum w.b.t

Akhirnya setelah diseru-seru oleh M2B sheila, sampai jugak mood nak share pasal preparation baby…dah 30 minggu baru sampai seru..ok la tu kan…konon-kononnya mendengar kata orang-orang veteran..beli barang baby jangan awal sangat..tak baik…kononnya la..padahal malas kemain nak pergi shopping…memang sejak mengandung ni pemalas shopping…rajin online shopping je..hahaha..tapi melampau sangat la kan takkan semua barang baby pun nak online…bayar postage je boleh dapat sehelai baju tau…huahuahua..

So hari ni jom kita sharing-sharing apa yang ayong dah prepare untuk menyambut kelahiran si kecik ni sambil-sambil kita go through checklist la ye…kot-kot ada terlepas pandang…oh, untuk barang-barang baby ni kebanyakannya ayong beli kat kedai Dear Baby, Batu Pahat…orang batu pahat mesti tau punya…bukan besar mana batu pahat tu…hehe..kenapa pergi kedai ni? Sebab senang..semua benda ada dalam 1 kedai…tak larat dah nak round 1 shopping complex macam zaman muda remaja dulu oiii…padahal dulu nak cari sepasang kasut je pun, sanggup tawaf 3 rounds…kagum rasa bila ingat balik…haha…

Ok, sekarang kita go through part by part la ye..untuk post yang ni kita cerita pasal baju bajan baby ye…
ni dia lambakan baju bajan baby...hehe...
Baju
Untuk baju baby semua ayong beli lebih kurang 15 pasang…tu campur-campur la..ada baju siang, ada baju malam, ada baju lubang-lubang, ada yang jenis rompers, jumpsuits…masa nak pilih baju baby serius rasa blur yang teramat sangat walaupun dah ada checklist…rambang mata tak tau nak pilih yang mana…harga baju baby ni pun boleh tahan jugak tau..nasib baik la salesgirl tu rajin melayan bakal mak bapak yang tengah blur ni…dia la dok pilih-pilihkan mana yang sesuai especially dengan bajet kitorang…boleh kata setiap pasang baju tu harga dalam range RM10-RM15…tu je ummi mampu ye nak…kalau ikut hati nak yang cantik-cantik je kang rembat yang sehelai RM50, mau botak kepala papanya..hahaha…

untuk kaler baju pulak ayong pilih campur-campur..biru ada, pink ada, kuning ada, oren ada, hijau ada…sebabnya baby I kan pemalu ya amat, pergi scan tak mau tunjuk, so ummi pun pilihlah ikut suka hati ummi…hehe…asalnya nak tema merah je, tapi baju baby ni tak banyak pulak kaler merah…semua kaler lembut-lembut je…layankan jela…hehe…

untuk saiz pulak mula-mula ingatkan nak beli saiz 3 months, tapi bila tengok 3 months dengan saiz 6 months macam lebih kurang je…so better beli 6 months kan? memang saja taknak beli newborn punya, ada 1,2, pasang je kot amik newborn...sebab orang cakap baju baby biar beli besar-besar sebab baby cepat besar…so kebanyakan baju baby saiz 6 months..kalau baby kecik, baby redha jela ye…hehe…tapi kalau tengok progress perut, potential baby nak membesar tu macam tinggi je..tapi janganlah besar sangat ye…nervous ummi nak oiiiii….huhu….

Mittens & Booties
Mittens & booties ni ayong beli dalam 8 pasang…cukup kot kan? rembat je mana-mana janji boleh padankan dengan baju…hehe…nanti kalau tak cukup, kita tambah lagi ye baby..jangan cedey-cedey..

Topi/Bannet
Yang ni ayong beli dalam 4 helai..cukup dah rasanya…bukan sokmo nak pakai topi pun kan..nanti baby dah keluar, dah confirm gugurl ke boboi, baru boleh beli banyak-banyak…geram je tengok kat online tu comel-comel banget….untung laaa baby umminya rajin menghabiskan duit beli online…huahuahua…

Hooded Blanket
Part selimut ni ayong dah beli dalam 3 helai…semua ada hood..senang…
selimutkan terus dari kaki sampai kepala..hehe..

Barut & Bedung
Barut & bedung ayong tak beli kat kedai ni…sebab tak banyak pilihan plus harga yang macam mahal…nasib baik sebelum tu M2B nina baru share pasal dia beli barut dan bedung online dengan harga yang murah…macam tertarik je…dah la ada corak-corak…comel sangat…so untuk barut dan bedung ni ayong beli online je..kat sini…kalau nak boleh terjah..memang sangat recommended…kain dia jenis cotton flannel…sangat lembut…saiz dia pun ok…bedung 1mx1m, barut 19’x6’..ayong beli yang set 4 helai barut + sehelai bedung…1 set tu RM30…Ayong beli 3 set, patutnya harga RM90 termasuk postage, tapi dia bagi diskaun jadi RM79 je..corak dia pulak akak tu cakap awal-awal dia takde spesifik design untuk kita pilih, cakap je nak kaler ape, dia tolong pilihkan…untuk mummy macam ayong yang tak cerewet ni, berserah jela..tapi akak tu memang pilihkan comel-comel…macam dalam gambar ni…hehe..
bedung
barut
Ok, habis dah cerita pasal baju-bajan baby..rasanya setel dah part ni…sekarang tengah tunggu seru nak mendobi baju bajan baby ni pulak…tak sampai lagi…manjang tunggu seru....hahaha….next kita cerita part baby diapering + grooming + nursering + bathing…hamekaw!!semua sekali harung la ye..cepat sikit habis…hehe….layannnnnnnn….daaaaa............

Thursday, February 13, 2014

POST 167: Alhamdulillah...kitorang dah tak PJJ dah...Baby is happy!!!

❤Bismillahirrahmanirrahim❤
Assalamualaikum w.b.t

baby tak keluar lagi, so guna ihsan google la ye...nanti baby dah keluar boleh tepek gambar baby sendiri...hehe....

Alhamdulillah...alhamdulillah...alhamdulillah...
permulaan yang baik untuk tahun 2014...selepas lebih kurang 8 bulan kitorang jadi suami isteri jarak jauh atau shortform biasa orang guna PJJ, akhirnya sekarang kitorang dah dapat duduk sama-sama sambil menanti si kecik ni lahir...syukur sangat....ayong memang jarang cerita pasal kerja ayong, family ayong..kadang-kadang je bila terlebih rajin kot..haha..
contoh macam sekarang ni, terlebih rajin nak share dengan korang....haha...so korang layankan jela ye..
8 bulan pjj, mcm sekejap je rasanya tiba-tiba dah 8 bulan...memang dari mula-mula kahwin kitorang dah pjj..tiap-tiap weekend along balik johor tengok bini nan sorang ni...alhamdulillah jugak dalam tempoh 8 bulan tu tak pernah sekali pun along gagal balik johor....by hook or by crook dia akan usahakan jugak supaya dapat balik weekend tu....dah kahwin seminggu tak jumpa lain macam rindunya hoiiii...hehehe...
gigihlah lakiku naik bas setiap jumaat petang, nak dekat tengah malam baru sampai...gigihlah bininya ni keluar malam-malam pergi amik laki kat terminal..lepas tu ahad malam dah balik putrajaya...fuhhh..kenangan sungguh...hehehe...
dan lagi mencabar untuk tahun 2014 ni bila sultan johor umumkan gomen johor cuti jumaat sabtu, ahad kerja...eeeeehhhhh...kesian tau laki bini yang pjj ni...dah la weekend tu je dapat jumpa...jumaat ko cuti, laki ko tak balik lagi...ahad laki ko cuti, ko lak nak kena pergi kerja...macam something wrong somewhere di situ...so start dari situ memang berharap sangat dapat transfer...tak boleh tahan la life macam tu..macam takde life laki bini...kesian tauuuuuu....huhu....
lagi pulak masa awal-awal kahwin tahan lagi, walaupun  air mata mengalir jugak bila laki nak balik tu...lepas tu tau pregnant...masa 1st trimester jangan cakap la, nangis sokmo...sampai along dah tak tau nak pujuk macam mana...masuk 2nd trimester dah ok sikit...macam dah tabah gitu la..huahuahua...tapi bila masuk 3rd trimester badan dah mula sakit-sakit di sana sini, mengharapkan suami ada tiap-tiap malam dengan kita untuk kurangkan sakit-sakit tu, perasaan nak duduk sebumbung tu memang membuak-buak...huhu...
so sekarang ni kitorang dah pun dapat duduk sama-sama..alhamdulillah..syukur sangat-sangat...baby pun kemain happy...sokmo la papa dia kena kick lagi-lagi bila perut ummi bertemu perut papa, memang kena kick la..gangster sungguh la si kecik ni...terkejut-terkejut papanya baru nak lelap...hahaha....
mungkin banyak benda jugak yang dikorbankan bila ayong buat keputusan nak transfer ni..tapi tuntutan keluarga lagi penting...yakin perancangan Allah tu yang terbaik..insyaAllah doakan yang baik-baik je untuk kitorang ek...ok, semoga ketemu lagi....bila entah nak cerita pasal preparation baby...umminya pemalas sungguh...huahuahua...insyaAllah next post ok...tapi tak janji tau...hehe...
daaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa.......................

Wednesday, January 29, 2014

POST 166: Welcome 3rd trimester!!!

❤Bismillahirrahmanirrahim❤
Assalamualaikum w.b.t

wow!!
tiba-tiba mood rajin nak update blog datang bagai diseru-seru...hehe..
jadi ayuhlah kita sharing cerita ceriti ye...
sebenarnya takde apa sangat pun nak cerita...dah tuan blog ni tengah pregnant, so cerita pun mestilah pasal pregnant kan?layankan aje la ye...hehe..
alhamdulillah semua berjalan dengan baik..minggu ni dah masuk 27 minggu...sedar tak sedar, pejam celik pejam celik, macam sekejap sangat pulak rasa...masa dulu nak habiskan 1st trimester punyalah macam menunggu bulan jatuh ke riba...ni tiba-tiba dah habis 2nd trimester...maybe sebab heaven sangat kot masa 2nd trimester...hidup dah kembali normal, selera makan pun dah ok, segala simptom morning sickness dah stop dengan sendiri...macam magik je rasa...haha...so entry ni bukanlah welcome 3rd trimester sangat pun sebenarnya sebab dah terlajak 3 minggu..hehe...
tapi masa nak masuk 3rd trimester hari tu, ayong kena warded...sebab food poisoning...tak tau la di mana silapnya, selera memang membuak-buak sehari sebelum warded tu, segala benda nak makan dan minum, malam tu terus sakit perut...then muntah-muntah..tak sangka nak food poisoning..mula-mula ingat nak mabuk-mabuk, tapi lain macam sangat muntah-muntah tu..lepas tu mula cirit-birit..sahlah memang food poisoning..malam tu jangan cakap la..sepanjang malam tak boleh tidur...dengan along sekali tak boleh tidur..buatlah macam-macam apa yang termampu nak kurangkan sakit perut..memang sakit sangat...masa tu terbayang dah macam mana la sakit nak bersalin nanti...nervous maaakkkkk!!! huhu...
so besok pagi-pagi terus pergi klinik..jumpa doktor, badan memang dah kurang air sangat, sebab minum air masak je pun confirm keluar balik...doktor suruh buat urine test, ada ketone pulak dalam urine...so terus warded..2 hari jugak la duduk hospital, masuk air berbotol-botol...serikkkkk...tak best woooo duduk hospital...huhu...nasib baik hari kedua terus dah ok lepas masuk air...so doktor bagi discharge..yeay!!
harap-harap tula first and last warded sepanjang pregnant ni...tak suke!tak suke!tak suke! huhu..
baru nak buat rekod takde warded sepanjang pregnant kali ni, tapi mission failed..takpelah..janji semua sihat..
oh lupa nak cerita, masa warded tu nurse akan datang setiap beberapa jam untuk scan heartbeat baby...yang lawak baby ayong ni pandai menyorok..kesian nurse tu dok cari heartbeat tak jumpa-jumpa..sampai ada sorang nurse tu surrender, suruh kawan dia pulak yang scan...adoi la..baby ni ada-ada je..mogok gamaknya kena duduk hospital...ummi janji tak makan macam hantu raya dah lepas ni ye...kesian baby tak memasal kena duduk hospital...huhu..
lain-lain perkembangan macam biasalah, perut semakin membesar, dah mulalah sakit-sakit di sana sini...tapi alhamdulillah so far takde yang serius..still mampu bertahan...semoga terus ok sampai selamat lahirkan along vs ayong junior ni..aamiin..baby pun alhamdulillah sihat-sihat aje...kemain aktif kat dalam perut..walaupun kadang-kadang sampai tak selesa dan sakit perut ummi ni, tapi ummi happy sangat dapat rasa tendangan padu awak tu...papa cakap nak jadi pemain bola ni...haha..ummi cakap gugurl la..mana boleh jadi pemain bola..haha..padahal tak tau gender pun lagi..pergi scan dia main cak-cak..so wait and see jela ye...baju-bajan awak ummi beli warna merah jela ye..laki perempuan boleh pakai..nak shopping pulak masa chinese new year nanti...plus ummi's favourite colour is red!tu yang sebenarnya...haha....
ok la...memang rajin sungguh ni..panjang dah rupanya...tadi punya la takde benda nak cerita..ni baru namanya blogger sejati...cehhhh...sejati la sangat!!!haha...

p/s: ingat nak review maternity and nursing pillow dalam post ni, tapi dah terpanjang sangat...
so kita bagi review pantas jela ye...hehe..

ni ayong punya maternity pillow (belah kiri) and nursing pillow (belah kanan)..memang berbaloi beli bantal ni..sangat membantu untuk dapatkan tidur yang lena masa pregnant..isian kekabu, kain cotton..best!
ayong beli hari tu ada promo..dapatlah satu set ni dengan harga RM235..normal price dia RM250..memang macam mahal, tapi berbaloi insyaAllah..kalau berminat boleh usha sini ye...

sekian, sehingga bertemu kembali...daaaaaaa...................