❤ Followers ❤

❤ anniversary ❤

Daisypath Anniversary tickers Daisypath Anniversary tickers Daisypath Anniversary tickers Daisypath Anniversary tickers

Friday, October 10, 2014

POST 172: Throwback Pengalaman Bersalin..

❤Bismillahirrahmanirrahim❤
Assalamualaikum w.b.t

throwback..throwback..throwback..
jenuh perah otak ingat balik..padan la dengan muka siapa suruh dah 6 bulan baru nak story mory..haha..i try my best la ye..hehe..

kita start dari awal la ye..alkisah masa dah 36 minggu pregnant..tetiba satu hari bangun tidur terasa macam ada air keluar...risau dah takut air ketuban...tapi orang kata air ketuban keluar mengalir laju..ni tak..sikit je..tapi risau la jugak kan sebab bila google ada je kes orang air ketuban bocor...so kuatkan hati terus konon nak amik half day..nak pergi klinik...pergi klinik biasa, doktor suruh pergi cek kat hospital, sebab klinik takde alat nak cek air ketuban bocor tu..makanya ayong pun teruslah pergi Hospital Putrajaya..hati dah redha je ni..kalau kena warded ke apa-apa la..dengan husband masa tu balik kelantan, sebab ma masuk hospital...memang pasrah sangat la...then bila doktor cek, doktor sahkan memang air ketuban bocor..tapi sikit je..terus doktor suruh warded..tapi hospital putrajaya full...kena pilih nak dihantar ke Hospital Kajang atau HKL...dua-dua ayong taknak..dah la sorang-sorang...bincang punya bincang, ayong decide nak balik Batu Pahat...apa-apa jadi at least ada family ayong...doktor pun izinkan dengan syarat apa-apa berlaku atas risiko sendiri..berani amik risiko sebab rasa belum sampai masa lagi...berkejarlah ayong dengan adik balik batu pahat..sampai-sampai terus pergi hospital...tunggu punya tunggu..alih-alih doktor cakap bukan air ketuban pulok...tapi jalan dah bukak 2cm...doktor suruh balik dulu..jadinya takkan nak balik putrajaya semula..satu kerja pulak dah sarat-sarat nak ulang alik kan...ayong pun terus jela amik annual leave sampai bersalin...dekat 2 minggu jugak la berjimba kat rumah sambil pujuk baby keluar..dengan laki ayong tiba-tiba kena chicken pox pulak..macam-macam...nasib baik ayong dah pernah kena sebelum ni..so takde masalah nak jaga dia...so kitorang sama-sama la berjimba sambil tunggu baby keluar...sambil layan false contraction berhari-hari..haha...

17 April 2014
Ayong bangun subuh macam biasa...tiba-tiba bila berdiri tu rasa air laju mengalir keluar..ingatkan kencing tapi bila tengok bukan air kencing..hati dah cakap air ketuban ni..tapi takde sakit apa pun..so rilek-rilek kemas siap-siap pergi hospital...air memang laju je keluar..basah habis lantai..hehe..sampai hospital doktor sahkan memang air ketuban..so kena la warded...tp memang rilek sebab tak sakit langsung..rasa air je keluar macam air terjun..masuk wad dok termenung jela..sambil baca-baca la apa yang patut doa banyak-banyak bagi senang bersalin..baca surah yasin, surah maryam..doa nabi yunus memang tak tinggal..sampai ke petang pun takde sakit apa..dah terbayang-bayang doktor cakap kalau sampai besok paginya takde tanda-tanda baby nak keluar, kena masuk ubat induce...sebab bila air ketuban dah keluar, doktor bagi tempoh 24 jam je..kalau tak kena paksa bersalin sebab takut jangkitan or masalah lain pulak...oh nooooo...kalau boleh memang taknak la induce...katanya lagi sakit dari sakit biasa...seram wehh...
sampai pukul 9 malam pun takde sakit lagi..dah pasrah jela ni..nak tidur dah...tiba-tiba pukul 10 tersedar sebab perut rasa lain macam..tak tau lagi yg tu contraction..makin lama makin kuat...guling kanan tak kena...guling kiri tak kena..husband pulak tunggu kat luar wad tak boleh masuk..so layan la contraction sorang-sorang..sampai pukul 3 pagi..macam dah tak tahan sangat..mintak nurse cek...jalan baru bukak 3cm..alahai..nurse offer epidural tapi ayong tolak...boleh tahan lagi katanya..berlagak..haha..sampai pukul 5 pagi, dah kritikal sangat..diri duduk semua dah tak kena..darah pun dah start keluar...panggil nurse ingat nak mintak epidural dah..sekali nurse cek jalan dah bukak 5cm...terus kelam kabut hantar pergi labour room..ayong pulak memang dah tak tahan nak meneran..masuk je labour room, nurse rasa-rasa dia cakap dah boleh teran sebab dia dah rasa kepala baby...tapi ayong teran-teran taknak keluar...tak pandai teran..huhu..sampai ada sorang nurse tu panggil husband ayong suruh masuk tengok ayong bersalin..konon-konon suruh bagi semangat..tapi bila tengok muka husband lagi lemah ada la..sebab muka dia pun cuak! haha..
last sekali bila dah teran tak keluar-keluar, nurse siap cakap, "saya dah nampak ni rambut baby awak..terpacak macam ayah dia jugak.." adoi la...time-time ni nurse tu buat lawak, tak lawak langsung okeh..haha..akhir sekali, nurse decide nak gunting sikit...dan lepas tu tepat waktu azan subuh berkumandang kat telefon sape entah,,,keluarlah baby girl kitorang dengan berat 3kg...
legaaaaaa.....memang ajaib betul moment bersalin ni..berjam-jam layan contraction dari sakit sikit hingga tahap sakit sangattttt....setitis pun air mata ayong tak keluar..tapi bila tengok baby je..terus berderai air mata...sampai ada sorang nurse tu sound, "saya nak dengar baby yang nangis, bukan mak yang nangis..."

tamatlah sudah kisah bersalin..alhamdulillah dipermudahkan..alhamdulillah Allah tunjukkan tanda yang jelas lagi nyata...alhamdulillah selamat semuanya secara normal..memang bersyukur sangat...semoga yang lepas-lepas ni pun beranak senang macam kakak tasnim diorang...ehhhhhh...hehe...

next entry kita berkenal-kenalan dengan budak kecik ni ye...nah bagi kenal nama dia dulu..hehe....


rasanya ni pengalaman bersalin paling pendek ayong pernah baca..biasa orang panjang berjela kan?layan sajoooo la yeeee...hehehe...

20 comments:

bintang hati said...

hehe.. lps 6 bln bru cite kan..hihi..
mcm cik bin x larat nk ingt dh pengalamn bersalin, apatah lg nk menaip utk share kat blog.. maklumla setahun kott mls nk update blog.. mybe xde la nk throwback.. mybe share putra dh setahun je nnt.. hihi

Sheila Salim said...

assalamualaikum yonggg. lamanya tgu entri ni. hihiii nasib baik ingat....

Cik Jelita said...

Yeay ayong dah comeback active blog...

AyongAtikah Zaid said...

Cik bin..x yah throwback la gitu..tgu nnt share pengalaman bersalin adik putra jela...ehhhh..hehe..

AyongAtikah Zaid said...

Sheila..busy kemain la konon2nye...baru anak sorg...anak berderet2 x tau la camne..haha..

AyongAtikah Zaid said...

Aimi..yeay!semoga istiqamah active la pasni..tgk2 thaqif dah besar..cptnye masa berlalu..hehe..

Raihanah Ahmad said...

amboi throwback siap tu. hihih. tahniah u for the newborn

s h a said...

Wahh...senangnya ayong.Alhamdulillah.Btw,walaupon lmbt still nak cakap congratz ayong.Comeynye baby ayong.Gengla kte gegurl. :)

Z@i Z@mR33 said...

Assalamualaikum...
sngnya bsalin...syoknya...

cik mah said...

Ala2...mak nangis lebih ek..cik mah pun..tp xla lama..menitis sikit je...tasnim comel..

MizzTina said...

ayong org BP ye..sm la kite!!!! kite bersalin lbh kurang je tarikh, sy 16 april.. same kes, g HPJ kena tolak..last² g HKL sbbnya dh lebih hari.. xnk amik risiko balik kg n kebtln mak ada kt cni..kekeke..

misz sheyla said...

lame gak...nasib nama anak ari tu x letak tasnim klo x same la nama anak kite...

Lin Azlina said...

bestnya...tak sabar nak rasa momnet bersalin...

aquarius morius said...

Blogwalking sambil baca entri. :)

Aquarius recently post : Bagaimana akhirnya saya berjaya atasi masalah rambut gugur

Cik Puan Tqah said...

mudahnya bersalin..alhamdulillah

siti khadijah said...

Salam perkenalan.Sy br jumpa & baca blog ni.Sy br nk bljr menulis. Jemput ke blog sy http://ibudansicomel.blogspot.com Ada entry br tentang cara2 menguruskan anak2 sewaktu & sblm bercuti.

Cik Iman said...

tergelak part rambut terpacak macam bapaknya xD

farwizah said...

Alhamdulillah...bersalin normal n mudah...

Lin Chalo said...

Salam sis.. tahniah dengan kelahiran baby Medina (suka nama ni) :D pengalaman bersalin memang tak dapat nak lupa kan.. :)

Saya nak jemput sis untuk share pengalaman bersalin sis kat blog saya.. kami ada buat 1 kontes sekarang.. just share pengalaman bersalin dan insyaAllah berpeluang untuk memenangi 'Coach Wristlet'.. Jemput join ya.. :)

http://www.linchalo.com/759/kongsi-pengalaman-bersalin-boleh-dapat-coach-wristlet/

lia ummiirfan said...

tahniah! pengalaman bersalin memang takleh lupa sampai bila-bila sebab lain anak lain pengalamannya.. :))