❤ Followers ❤

❤ anniversary ❤

Daisypath Anniversary tickers Daisypath Anniversary tickers Daisypath Anniversary tickers Daisypath Anniversary tickers

Friday, September 21, 2012

POST 26: WEDDING CHECKLIST (7 MONTHS BEFORE)

Bismillahirrahmanirrahim
Assalamualaikum w.b.t

~Ini adalah untuk kegunaan ayong bagi memudahkan segala urusan...mohon didoakan supaya dipermudahkan semua urusan kami dan diberkati oleh Allah s.w.t..aamiin...~

TARIKH - SELESAI
Nikah: Selesai (1/6/2013 pagi) 
Resepsi: Selesai  (1/6/2013 lepas nikah sampai petang)

TEMPAT - BELUM
Nikah: Belum (Masjid Yong Peng tapi nak kena confirm dengan orang masjid jugak)
Resepsi: Dah booking date dengan Majlis Daerah Yong Peng

TEMA - SELESAI

Nikah: Dusty pink
Resepsi: Turquoise + Pink

GUESTLIST - ESTIMATE 1200
Family ummi: 150
Family abah: 150
Kawan ummi abah: 100
Jiran satu Malaysia: 150
Officemate abah: 300
Family along: 50
Kawan along: 50
Kawan + Officemate ayong: 150
Kawan adik-adik: 50

CATERING - BELUM

Nikah: Belum (plan nak buat jamuan kecil breakfast untuk ~200 orang)
  • menu utama: belum
  • air: belum
  • kuih: 
  • saprah / tikar
  • perkakas bufet
  • pinggan + cawan polisterene
  • plastik sampah
Resepsi: Dah bincang dgn pakcik shukur, dah book date, nanti finalize.
  • Hidangan makan beradab lengkap x 10pax
  • Menu tetamu (nasi beriyani) lengkap x 1000pax (free 200pax)
  • Hidangan meja family x 4 meja bulat
  • Kelengkapan catering
  • Krew
  • Alas meja + sarung kerusi + aksesori
  • Hiasan meja makan beradab
  • Station bufet lengkap
  • Tisu
  • Air Mineral
  • Dessert
  • Ayam tempayan (~100 ekor)
HOMESTAY - BELUM
Homestay family along: Belum
Homestay family ayong (jika perlu): Belum
Homestay kawan-kawan ayong (jika perlu): Belum

KAD JEMPUTAN (1000PCS) - BELUM
Kad jemputan: 1000pcs
Poskad guestnote: 300pcs - dah design
**sikit guna untuk centerpiece**

TRANSPORT FAMILY ALONG - BELUM

PROSEDUR NIKAH (3 BULAN SEBELUM) - BELUM
Along (Kelantan) - kena buat dulu, baru ayong boleh buat ayong punya
  • Kursus kahwin: Selesai
  • Borang 1 (Permohonan Kebenaran Berkahwin Lelaki): Belum
  • Borang 2A (Surat Kebenaran Berkahwin Luar Negeri): Belum
  • Keputusan HIV Test: Belum
  • Salinan IC - Belum
  • Original dan salinan sijil kursus kahwin - Belum
  • Surat akuan bujang: Belum
  • Sediakan upah kadi dan saksi: Belum
Ayong (Johor)
  • Kursus kahwin : Selesai
  • Borang nikah (ambil kat pejabat agama): Belum
  • HIV Test: Belum
  • Surat Akuan Bujang: Belum
  • Saksi Borang: Belum
  • Wali: Belum (orangnya abah lah insyaAllah)
  • Surat nikah ibubapa
  • Interview pejabat agama: Belum
  • Jumpa kadi (confirm tarikh, masa, upah kadi dan prosedur): Belum
  • Tetapkan saksi: Belum
PHOTOGRAPHER + VIDEOGRAPHER (NIKAH + RESEPSI): CONFIRM WITH TDS

HANTARAN: BELUM
Along --> Ayong
1) Mas kahwin (RM22.50): Belum
2) Gelang: Dah beli
3) Kek: Belum
4) Manisan: Belum
5) Telekung: Belum
6) ???

Ayong --> Along
1) Cincin: Dah beli
2) Kek: Belum
3) Belt + Wallet: Belum
4) Kasut: Belum
5) Coklat: Belum

LAIN-LAIN UNTUK NIKAH
  • BANTAL NIKAH: BELUM
  • HANDBOUQUET: dah start DIY
  • INAI: dah ada inai..nanti nak try ok ke tak...
PELAN DEWAN + KHEMAH: Dah buat tapi belum finalize

SIGNAGE: BELUM - dah design

DECO DEWAN + SETTING - BELUM
  • Deco background stage (jika perlu) ~DIY~: Belum
  • Red carpet: Belum
  • Arch stand  ~DIY POMANDER BALL~ : Belum
  • Deco meja makan beradab (backdrop jika perlu): Catering uruskan
  • Deco meja kek: Catering uruskan
  • Kek: Belum
  • Lagu wedding: Tengah kumpul lagu (tema lagu islamik)
  • Emcee: Belum
  • Pembaca doa: Belum
  • PA system: Catering
  • Kompang: Catering
PHOTOCORNER: BELUM
  • Meja dan alas meja: Belum
  • Signboard photocorner  ~DIY~ : Belum
  • Frame untuk signboard: Dah beli
  • Deco background ~DIY~ : Belum
  • Prop photocorner ~DIY~ : Belum
  • board + Marker: Dah beli
  • Camera: Belum (ingat nak pinjam je)
  • Photographer (tolong ambil gambar) - Belum
  • Penjaga booth - Belum 
GUESTCORNER - BELUM
  • Meja dan alas meja: Belum
  • Signboard guestcorner ~DIY~ : Belum
  • Frame untuk signboard: Dah beli
  • Deco meja (frame/jam meja/bekas pen/dll): Considered dah setel
  • Poskad guestnote ~DIY~ : dah design
  • Colour pen: Dah beli
  • Box ~DIY~ : Dah ada tinggal nak buat
  • Basket: Dah ada
  • Penjaga booth (2 orang): Belum
  • Wishing tree + Stamp pad: sponsored by The Photobooth Corner
MEJA HADIAH - BELUM
  • Meja dan alas meja: Belum
  • Tulisan THANK YOU ~DIY~ : dah design
CENTERPIECE~DIY~ - dah design
1) meja makan tetamu x 20: dah design
2) meja makan family lelaki x 4: dah design
3) meja makan beradab x 9: dah design
4) photocorner: dah design
5) guestcorner: dah design

DOORGIFT~DIY PACKAGING~- BELUM
  • Dewasa (1000pax): Belum
  • Kanak-kanak (500pax): Belum
WEDDING ATTIRE - BELUM
Nikah: 
  • Ayong: Belum
            Dress: Belum
            Shawl: Dah beli (Pastel Pearl by Classyme)
            Veil: InsyaAllah sponsored by Chantek by As
            Kasut: Belum
            Aksesori lain (jika perlu): Belum
  • Along: Belum
             Baju melayu: Belum
             Samping: Belum
             Songkok: Belum
             Kasut: Dah ada

Resepsi:
  • Ayong: Belum
             Dress: Belum
             Tudung/Shawl: Belum
             Veil: Belum
             Kasut: Sama dengan nikah
             Aksesori lain (jika perlu): Belum
  • Along: Belum
            Baju sepersalinan: Belum
            Kasut: Sama dengan nikah
            Aksesori lain (jika perlu): Belum

MUA - BELUM
Nikah: Belum
Resepsi: Belum

TRANSPORT PENGANTIN - BELUM

DECO BILIK PENGANTIN - BELUM
  • Cadar: Belum
  • Langsir: Belum
  • Perfume: Belum
  • Deco: Guna apa yang ada (frame ros / lampu tidur)
HONEYMOON
  • Date: Belum
  • Transport: My beloved Persona
  • Accommodation: Voucher hotel (tinggal pilih dan book)
  • Post wedding OP: Discussion

sesungguhnya kita hanya merancang, Allah s.w.t jualah yang menentukan...
semoga semuanya berjalan seperti yang dirancang atau lebih baik dari yang dirancang..aamiin...
::if you fail to plan, you are planning to fail::





6 comments:

Diyana said...

Dear,
klu dah majlis resepsi lepas nikah... I don't think awak perlu buat mkn2 kecil lepas majlis nikah...
sbb, awak boleh je trus jemput dorg, from masjid trus ke rumah & mkn lauk kenduri...
save cost sikit kan...
duit utk mkn2 kecil tu, mgkin boleh buat add on time majlis, side dish cendol ke, candy booth ke.. hehe

Amalina Ali said...

banyak lagi yang berkaler merah tu. hihi. tak pe buat slow2. insyaallah semoga semua bejalan dengan lancar, Amin. :)

AyongAtikah Zaid said...

@ diyana: jamuan tu untuk breakfast..kesian kang family ramai-ramai pagi-pagi x makan, diorang semua datang dari jauh..kira jamuan sebelum nikah la..ada x ek? belasah jela...hehe..anyway, thanks for comment! suka gang2 b2b...sgt concern and suka sharing...=)

@nana: haha...tula...saja buat ni bagi diri sendiri noted sikit...kalau tak kang, buat rilek je..lagi satu sebab tau along suka bukak blog ni senyap-senyap, biar dia tengok gak, so dia tau berapa byk lg x setel...hahaha...semoga semuanya dipermudahkan untuk kita semua...aamiin...

Diyana said...

owh mcm tu... boleh jugak tu... klu x, nnti perut bunyi2 dgr kat mic...
klu saya kejam... mkn sendiri2... ahakz!

AyongAtikah Zaid said...

hahaha..ayong ni sbb family mmg semua jauh-jauh dok pahang, kelantan, selangor...dtg yong peng kang tak tau lak mana nak cari mkn...hehe..kang ada yg pengsan masa i nikah, da haru biru...hehe...

Diyana said...

ooo patut lah...
kang org yg pengsan overshadow pengantin plak.. huhu