❤ Followers ❤

❤ anniversary ❤

Daisypath Anniversary tickers Daisypath Anniversary tickers Daisypath Anniversary tickers Daisypath Anniversary tickers

Monday, July 8, 2013

POST 139: Sijil Nikah Yang Betul-Betul Punya Dah Siap..Jom Apply Kad Nikah Pintar!

❤Bismillahirrahmanirrahim❤
Assalamualaikum w.b.t

Panjangnya tajuk hari ni kan...tak tau nak simplify macam mana...hehe..
saja nak share dengan korang...sebab ayong baru perasan masa sebelum kahwin dulu dok google buat research apa nak kena buat sampai hari kejadian je...yang apa nak kena buat selepas kahwin terlupa nak buat research...tak sempat nak fikir pun sebenarnya sebab dok debor nak selamat nikah je...kalau dah selamat ni, maka selamatlah semuanya...huhu..
so masa dah lepas nikah, tok kadi just bagi sehelai kertas iaitu sijil nikah sementara...dapat-dapat tu terus simpan..terus berjimba berhoneymoon bagai konon-konon me'release' tension setelah setahun bergelumang dengan wedding preps...hehe...then minggu lepas baru terfikir, sampai bila sijil nikah sementara tu valid? bila boleh ambil yang betul-betul punya? bila boleh apply kad nikah?
dangggg!!! blur sekejap...huahuahua....
then teringat fifi pernah share pasal benda-benda ni, so terus whatsapp fifi...then barulah nampak cahaya apa nak kena buat...jumaat lepas kebetulan along cuti, kitorang pun sama-sama la pergi pejabat agama..alhamdulillah sijil nikah dah siap...
opss...sorry tersenget...x leh nak pusing lak..takpela..tak penting pun untuk korang...
just nak tunjuk ni la rupa sijil nikah yang betul-betul..ada 4 pages sebenarnya...ni muka depan..
fifi cakap dia punya siap lepas sebulan, so masa kitorang pergi tu dah sebulan 4 hari kitorang kahwin..alhamdulillah dah siap...kena tau ni...sebab masa kitorang pergi tu ada sepasang suami isteri ni baru seminggu kahwin dah datang nak ambil sijil nikah..tak siap lagi..kan dah membazir masa...
nasib baik ada fifi...thanks fifi!! hadiah nanti untuk anak ko ye...hehe...
so lepas dah siap tu kalau korang nak apply kad nikah pintar terus pun boleh...ambil borang je...baru tau jugak rupanya kalau taknak apply pun boleh...kalau nak apply bila-bila masa pun boleh...tapi ke mana-mana kena bawak sijil nikah yang besar tu la...kalau ada kad ni macam kad ic senang sikit kan...
so kitorang pun decide nak apply....
ni la rupa borangnya...
klik dekat permohonan baru ye untuk yang baru kahwin...jangan pergi klik poligami...naya kang...hahaha...
ni senarai dokumen yang kena hantar sekali dengan borang...
ayong tak hantar pun lagi...semalam baru ambil gambar..petang ni baru nak fotostat segala benda..InsyaAllah dalam minggu ni pergi hantar kejap...lepas tu tunggu jela dalam 3 bulan InsyaAllah kad siap...hehe...
lupa nak inform..yang ayong cerita ni prosedur untuk pejabat agama batu pahat, johor ye...tempat lain ayong tak pasti...kalau nak confirmkan call je tanya..hehe..tu jela nak cerita...babai....

5 comments:

Amalina Ali said...

ayong dah apply eh? nana belum apply pun. hampir terlupa nak apply kad kahwin ni. HAHAHA. rasa macam ada ke takde ke sama je sbb bukan pegi memana sangat pun. dok rumah pun dengan MIL. InsyaAllah takde benda yang berlaku. *confident je kan* HAHAHA

Cik Jelita said...

kite pun xtanya abah plak dah siap ker belum sijil nikah kteorg.huhhu

Diyana said...

slalu nya sijil nikah tu siap dlm 2 minggu lepas nikah...
then mmg benchenta laa nunggu kad nikah tu nk siap plak...
certain place je laju, sehari dh siap mcm wilayah & s'ngor

AyongAtikah Zaid said...

@nana: ayong baru amik borang mgu lepas...nak anta mgu ni kot...tula..sblm ni igt wajib pakai kad tu, rupanya x yah pn xpe...hehe...tapi saje la nak membazir 50 ringgit, comel sikit tgk ada kad nikah pintar..hahaha...

@aimi: tula kan...sbb rasa dah selamat nikah tu terus taknak pikir ape dah...haha..

AyongAtikah Zaid said...

@diyana: 0...2 minggu ek...ayong mmg blur x tau lgsg,then tye fifi die amik sebulan lepas kawin..then ikut jela...hehe...kan...nunggunya lama..macam buat ic jugak la..hehe...