❤ Followers ❤

❤ anniversary ❤

Daisypath Anniversary tickers Daisypath Anniversary tickers Daisypath Anniversary tickers Daisypath Anniversary tickers

Sunday, December 30, 2012

POST 64: Wedding Progress Sebelum Masuk 2013


Bismillahirrahmanirrahim
Assalamualaikum w.b.t


Dah lama tak cerita pasal progress kahwin kan?
life is super duper busy...stress memang meningkat tahap kritikal...
alhamdulillah sekarang dah lega sikit...bolehlah nak atur balik hidup yang dah tunggang langgang ni...
so untuk entry ni ayong nak cerita progress wedding secara lamsam ok...layankan aje...

BUDGET KAHWIN
Budget kahwin alhamdulillah kitorang boleh control lagi sampai takat ni....harap-harapnya lepas-lepas ni semua mengikut budget yang dah ditetapkan..kalau boleh kurangkan lagi bagus...semoga sentiasa dimurahkan rezeki dan dipermudahkan untuk bina masjid ni....
dah terasa ke'nervous'an itu...nervous tak cukup duit...haha...

LOKASI MAJLIS
Alhamdulillah dah confirm booking Dewan Orang Ramai Yong Peng, dah letak deposit RM50..last week pun along datang yong peng bawak dia pergi tengok dewan tu...dah cat baru dah dewan tu..happy! cakap kat along macam ni, "sebab kita nak kahwin kat situ, terus cat baru tau..haha.." so nanti dalam bulan 5 boleh bayar terus habis untuk dewan...hopefully takde apa-apa masalah la dengan dewan ni....aamiin..
untuk nikah kat masjid ni tak confirm lagi ada apa-apa prosedur kena ikut ke boleh main terjah je....dah mintak abah tanyakan...so, tunggu jela...mintak-mintak boleh la, malas nak buat kat rumah....hehe...

CATERING
Ayong pernah cerita pasal first discussion untuk booking catering dengan pakcik shukor kat sini... so far, sampai sekarang takde apa-apa progress untuk catering...InsyaAllah akan jumpa pakcik shukor untuk second time dalam masa terdekat bagi confirm balik segala benda..
mintak-mintak pakcik shukor terbukak hati tiba-tiba bagi diskaun ke...hehe......
catering untuk nikah tak confirm lagi, tapi ummi dah aim nak mintak tolong kawan dia...
tunggu dah dekat sikit kita tanya ye....

HOMESTAY DAN TRANSPORT
bab ni memang tak sentuh langsung lagi....baru nak start survey-survey....

KAD JEMPUTAN
untuk kad jemputan, ayong mengharapkan untuk menang satu contest ayong join kat facebook...kalau menang tu memang senang, tak payah fikir dah..setel satu hal...harap-harap menang la...doakan ye...kalau tak dapat yang tu, ayong plan nak print sendiri je...design dah siap dah, tinggal letak pelan....tapi nak harap-harap menang jugak contest tu...tunggu 7/1/13....harap-harap menang...aamiin....

PROSEDUR NIKAH DAN SEGALA BORANG
bab ni nanti masuk je tengah bulan 2 dah boleh push along siapkan dia punya..lepas tu bolehlah siapkan ayong punya pulak....semoga semuanya dipermudahkan...aamiin..

PHOTOGRAPHER DAN VIDEOGRAPHER
ingat entry yang ini?
the first thing yang settle dalam checklist...dah confirm dgn tds bulan 10 hari tu...tinggal tunggu hari kejadian je...bayaran semua akan disettlekan sehari sebelum kejadian...
tolong ambil gambar and video wedding kitorang best-best ye....hehe...

HANTARAN
untuk hantaran ni memang pening...mula-mula taknak buat langsung..lepas tu nak buat letak makanan je, lepas tu nak letak barang pulak..sampai gaduh-gaduh..haha...tapi alhamdulillah kira settle dah la...tinggal nak beli kemeja along sehelai, yang ni nanti ayong usha-usha kalau padini buat sale...senang mamat ni, bagi kemeja padini je senyaplah beliau...hehe...lepas tu telekung dengan kain pasang ayong bagi duit je dekat ma along mintak tolong dia belikan kat kelantan...cantik-cantik..hehe...
segala makanan tu kena tunggu dah dekat la baru boleh buat kan?
dulang nak pinjam maklong punya tinggal fikir nak deco macam mana....so kira settle lah!

NIKAH ATTIRE
Outfit untuk nikah otw tengah buat, janji akhir bulan 2 nak siap...so kita tengoklah nanti macam mana outcome dia ye...harap-harap menjadilah seperti yang dibayangkan....banyak jugak melabur untuk outfit ni...yang ni memang dengar cakap nafsu kahwin sekali seumur hidup...hehe...kalau nak baca ayong membebel pasal outfit nikah ni boleh klik sini..sekarang misi tengah mencari kasut yang berkenan di hati dan murah..susah betul....sabar je la....

BRIDAL (DECO DEWAN + WEDDING ATTIRE + MUA)
Bridal ni ayong dah selamat booking minggu lepas...rasanya ok la apa yang kitorang nak dengan budget yang ditawarkan...so terus booking...malas nak fikir dah..lagipun dah berbulan ayong dok usha satu bridal ni....yan g ni ayong tak pernah cerita kat blog ni...ayong tak ambil pakej...dengan bridal ni ayong mintak sepasang baju kahwin, make up untuk nikah dan resepsi, backdrop dan hiasan meja makan damai, photocorner ala-ala mini pelamin 1 panel dengan kerusi, walkaway, red carpet dan pintu gerbang...total RM1500..harap-harap semua ok la berurusan dengan bridal ni dan diorang buat cantik-cantik untuk wedding kitorang...aamiin....tapi bab baju tak berapa confirm lagi sebab hari tu try satu baju tapi macam kurang best je...so ingat nanti bila-bila nak pergi terjah lagi bridal tu...hehe.....

HANDBOUQUET
haaaa...ni nampaknya je kecik...tapi penting jugak tau...bestfriend pengantin nanti ni...
ingat entry ayong pasal hb glitter yang ini?
semangat je buat kan..hehe..tapi rasanya tak pakai pun hb tu...kita tukar untuk deco hantaran la kuntuman bunga-bunga tu ye...sebabnya bakal dapat hb sponsored by AAWD...idaman hati tu....syukur sangat-sangat..nanti dah 2 bulan sebelum baju semua dah confirm bolehlah confirm hb dengan mila..tak sabar..nak mintak mila buat hb yang suits dengan baju nikah dan resepsi sekali...harap-harap boleh la...

DOORGIFT
untuk doorgift tak beli apa pun lagi sebab decide nak bagi makanan je....sekarang otw nak confirmkan makanan jenis apa..packaging dah aim nak yang mana....so nanti boleh beli dalam masa yang terdekat....simple-simple je...yang penting niat nak menghargai orang-orang yang datang mendoakan kebahagiaan kitorang....semoga semua dipermudahkan jugak...aamiin....

DIY MISSION
kalau nak tau apa DIY mission ayong boleh baca kat sini....makin lama makin berkurang je list...hehe...tapi rasanya semua macam undercontrol lagi...yang perlu design dah design, tinggal nak print...
b2b yang ni tak berapa rajin nak menDIY, maaflah ye...hehe...

DECO BILIK PENGANTIN
yang ni memang tergantung sikit kisahnya....berserah jela nanti apa yang ada...tak berapa penting pun kot, sebab nikah dan resepsi bukan buat kat rumah pun, takde orang nak tengok kalau hias cantik-cantik sangat....janji malam tu ada feel pengantin baru sudah...hahaha...

HONEYMOON
untuk honeymoon boleh baca entry yang ini...
target nak pergi cameron highlands!
plan dah ada, tinggal nak plan yang betul-betul spesifik..nanti dalam bulan 4 bolehlah confirm semua kot...nak buat honeymoon sekali dengan post wedding photoshoot bersama bff...pernah dibuat orang tak? haha...so, harapnya semua berjalan lancar dan kewangan mengizinkan...aamiin....

PERSEDIAAN MENTAL DAN FIZIKAL
InsyaAllah akan disediakan dari semasa ke semasa....penting ni..kadang-kadang memang rasa takut nak kahwin...life is totally different! so, kita readykan la apa yang termampu...belajar menjadi anak, isteri dan menantu yang solehah...along pun sama..semoga Allah s.w.t merahmati kami....untuk fizikal, kalau ada duit lebih, kita pergi spa ye..kalau tak, tolonglah merajinkan diri buat sendiri ye ayong!

rasanya tu jela kot nak cerita wedding progress sebelum masuk 2013...
semoga persiapan untuk 2013 berjalan dengan lancar.....semoga budget jangan lari-lari sangat, tak mampu nak kejar nanti...semoga kitorang tak gaduh-gaduh sangat sepanjang lagi 5 bulan nak kahwin ni..semoga majlis kami dapat diadakan dengan jayanya...dan semoga semuanya sentiasa di dalam perlindungan rahmat Allah s.w.t dan diberkati sebelum, semasa dan selepas kahwin sehingga ke syurga....aamiin......

4 comments:

La dOLcE mEa_nAtt said...

semoga di permudahkan ye ayong...

AyongAtikah Zaid said...

thanks! awak pun sama...:-)

Amalina Ali said...

semoga semuanya berjalan dengan lancar ye sayang. :)

AyongAtikah Zaid said...

thanks nana! awak jugak...hehe..lama x baca nana membebel...rinduuuu...hahaha...