❤ Followers ❤

❤ anniversary ❤

Daisypath Anniversary tickers Daisypath Anniversary tickers Daisypath Anniversary tickers Daisypath Anniversary tickers

Sunday, December 30, 2012

GIVEAWAY 47: GA Falling In Love


Bismillahirrahmanirrahim
Assalamualaikum w.b.t

"Now I can’t seem to find myself
Oh I can’t seem to ease my mind
Oh I think I’m falling I’m falling and I can’t stop falling
I’m falling in love with you"

sebab tajuk ga ni falling in love, dan-dan nak nyanyi lagu siti falling in love...hehe...
abaikan!
entry ni dibuat special untuk join ga b2b firuz ye...
ayong suka baca cerita-cerita firuz ni, ringkas tapi padat.....
tak sabar nak tengok hari bersejarah beliau...enjoy your preps dear!
ok, straight to the point!
dalam ga ni firuz mintak kita cerita macam mana kita boleh fall in love dengan pasangan....hmmm...tak pernah lagi rasanya cerita dalam blog ni....dan rasanya tak ramai pun yang tahu macam mana kitorang berkenalan semua...kalau orang tak tanya, memang takkan cerita, sebab malas...sebab kisahnya lain dari yang lain....
bukan kawan sekelas, bukan berjumpa di mana-mana, bukan kawan kepada kawan, semua bukan......hehe...
so bagus jugak ada ga ni, at least bolehlah abadikan kenangan kisah kitorang dalam blog ni...
ada reason nak cerita....hehe...thanks firuz!
jomlah layan kisah ayong yang tak seberapa ni ye....

KISAH ALONG DAN AYONG

BAB 1
kisah kitorang ni bermula bulan April 2008, kitorang kenal sebab salah nombor, tapi bukan salah nombor yang disengajakan ye..memang tak sengaja, sebab ayong nak call kawan ayong, tapi entah macam mana line crossing pergi kat nombor along...bila cek balik baru perasan mungkin boleh jadi macam tu sebab beza nombor kawan ayong tu dengan nombor dia hanya beza satu nombor yang last...
so, maybe kitorang kena berterima kasih dengan maxis sebab temukan kitorang.....hehe...
bila dah jadi kejadian salah nombor tu, biasalah masa zaman muda remaja kan, orang nak kawan, kita layan aje...jangan tiru ye adik-adik...tak baik buat macam ni...pilih kawan elok-elok ye...syukurlah along ni takde niat tak baik pun dengan ayong...huhu...so kitorang just kawan untuk beberapa bulan, kawan tu pun melalui sms je, tak pernah jumpa langsung....just ayong rasa selesa kawan dengan dia, kitorang serasi, sometimes bila stress, tension semua kalau ada tempat nak luah perasaan best jugak kan...memang takde apa-apa perasaan langsung...sampai satu ketika, ayong dapat tahu along ni dah ada girlfriend...tiba-tiba ayong macam bengang...sebab dia tak terus terang...tapi ayong pun tak tanya kan...dah kenapa dengan diri sendiri...cemburu ke? ayong pun tak faham...tapi benda tu biarkan berlalu je..biar jela...
teruskan hidup macam biasa....itulah permulaan kisah kitorang....

BAB 2
selepas dah beberapa bulan kitorang kawan by sms tu, tiba-tiba kitorang lost contact, sebabnya ayong busy bila dah naik semester baru, memang lost langsung..tapi dalam ayong dok busy tu, sempat jugak ayong pergi couple dengan orang lain, kawan sekolah rendah....hahaha...punyalah play girl kan...sorry..saya dah taubat dah! tapi entah macam mana hubungan kitorang macam ada masalah, yela, couple bukan sebab cinta pun kan, saja nak suka-suka, memang tak ke mana la...jangan tiru ini jugak ye..tak bagus couple-couple ni...kalaulah boleh putar balik masa, memang taknak buat couple-couple ni..tapi dah nak kahwin pun kan...semoga semuanya dipermudahkan dan dikuatkan iman kami untuk sikit masa je lagi..aamiin... so, bila ada masalah antara ayong dengan boyfriend ayong masa tu, tiba-tiba along ni muncul pulak...dia ni memang suka muncul time ayong stress...so dialah jadi tempat ayong luah perasaan..sebab takkan nak cerita dekat ummi abah kisah cinta monyet yang entah apa-apa ni kan, kakak abang pun takde, nak cerita kat adik-adik lagilah tak patut...so dialah je yang ada...sampai last sekali ayong putus dengan bf ayong tu...
sedihlah jugak sikit...sikit je ok sebab memang suka-suka je kan..hehe...
tapi tengah dalam sedih tu, along pujuk, ni ayat dia yang ayong memang takkan lupa sampai bila-bila...
"kalau dia tak sayangkan awak, ada orang lain yang lebih sayangkan awak...jangan risau..."
dari ayat ni la baru ayong perasan, "eh, mamat ni suka aku ke?" 
selama ni dah berbulan-bulan kawan tak pernah perasan, ayong pun takdelah simpan apa-apa perasaan pun..sebab tak pernah jumpa pun kan...macam mana nak jatuh cinta....tapi bila ingat balik masa jeles lepas baru tau dia ada gf tu ada la jugak tanya hati sendiri, "aku suka mamat ni ke?" tapi macam dalam proses penafian...sebab dia pun tak cakap apa-apa kan, takkan kita pulak nak lebih-lebih...
lagipun, baru lepas putus cinta kot, takkan la nak tunjuk desperate sangat...hehe...

BAB 3
sejak insiden dia pujuk ayong masa baru lepas putus cinta tu kitorang jadi makin rapat pulak..hari-hari mesti mau sms....jangan tiru ini jugak....membazir! sampai satu masa tiba-tiba dia bagitau dia dah putus dengan gf dia, gf dia ada orang lain...so sama-sama putus cinta, lagi la rapat...tapi masa ni memang sebagai kawan je..nothing special...sampai satu tahap tiba-tiba je kitorang couple (jangan tiru, takde istilah couple dalam Islam!), tiba-tiba je perasaan cinta tu datang....sedikit demi sedikit...semakin hari semakin sayang....dan yang uniknya perasaan cinta tu datang sebelum kitorang jumpa face to face...sampai satu ketika kitorang buat blind date (jangan tiru jugak..blind date berisiko tinggi!) dan alhamdulillah pertemuan itu bukanlah menjadi noktah dalam hubungan kitorang...semuanya diteruskan macam biasa...barulah kitorang jadi macam pasangan normal...kalau tak,susah nak bagitau kita ada bf, tapi tak pernah jumpa...mau kena hempuk...huhu...sampailah sekarang dah nak masuk 5 tahun dah usia perkenalan kitorang...status pun dah bertukar menjadi tunang...InsyaAllah tahun 2013 ni menjadi permulaan baru kisah kitorang....detik mula falling in love tu memang tak dapat dikenal pasti bila saat dan ketikanya...yang pasti perasaan cinta itu ada... semoga perasaan ini kekal sampai ke syurga...

sekian secara ringkasnya cerita ayong yang tak seberapa ni...mana yang tak baik tu jangan ikut ye, ayong taknak galakkan korang bercouple-couple ni...sungguh kalau boleh putar balik masa, benda paling menyesal ayong buat dalam hidup ni ialah couple bertahun-tahun...banyak buruk dari baik....tapi nak putar balik masa memang dah terlambat, tinggal berapa bulan je pun nak kahwin...hanya mampu bertaubat...nasihat dari yang berpengalaman, dah jumpa yang berkenan, terus kahwin je..kalau tak mampu lagi, duduk diam-diam...doa pada Allah s.w.t....semoga Allah s.w.t tetapkan hati kita dan dia...
sesungguhnya jodoh itu rahsia Allah s.w.t....
~renung-renungkan dan selamat beramal~

::maaf entry panjang dan takde gambar::

2 comments:

Nursaila Norman said...

eh,awk pun join giveaway firuz ye..hehe..rezeki awk kan dpt jodoh baik..kalau kes2 lain byk yg kena tipu..dh mmg jodoh awk kan,sms lama mana pun tetap bersatu jugak :D

sy follow sini ye :)

AyongAtikah Zaid said...

aah sj suke2 join meriahkn ga firuz..hehe..thanks follow ayong..ayong follow saila lama dah..hehe..tula..syukur dia baik...so just harap kitorg mampu bertahan 5 bulan lg utk btl2 bersatu lps 5 tahun...doakan ye..hehe..:-)