❤ Followers ❤

❤ anniversary ❤

Daisypath Anniversary tickers Daisypath Anniversary tickers Daisypath Anniversary tickers Daisypath Anniversary tickers

Thursday, November 1, 2012

POST 46: PJJ??? ADUHHHH....


Bismillahirrahmanirrahim
Assalamualaikum w.b.t

dekat tapi jauh...huhu...
perkahwinan jarak jauh..benda yang sangat susah nak terima tapi kena terima jugak kan...dalam entri sebelum ni pun ayong dah cerita sikit pasal dilema pjj ni...
alkisahnya along ni kerja kat putrajaya, gomen la jugak, tapi kontrak..sebelum ni kontrak dia renew 3 bulan sekali, baru-baru ni dia dapat kontrak baru tak payah dah renew 3 bulan sekali, dapat kontrak terus kerja 3 tahun...tak boleh mintak tukar mana-mana..InsyaAllah kalau ada rezeki dia, yang secara tak langsung jadi rezeki ayong, ada la harapan untuk diserap jadi pekerja gomen tetap...lepas tu baru boleh mintak transfer...jadi memang sayang la nak suruh dia cari kerja lain...lagipun dia memang sangat gembira dengan kerja dia sekarang...sama dengan ayong, masing-masing orang cakap ada passion la dengan kerja...memang bersyukur sangat..Alhamdulillah...
yang jadi dilema, sekarang ayong kerja kat johor bahru, bahagian penguatkuasa farmasi..kalau dah along akan terus kerja kat putrajaya 3 tahun paling kurang pun, bermakna ayong kena la mintak transfer putrajaya kan? sebab tu la ada syarat isteri ikut suami je..mana ada suami ikut isteri....tapiiiii.......kalau kerja kat putrajaya bermakna ayong cuma ada pilihan untuk mintak kerja kat hospital atau klinik kesihatan sahaja...dua-dua ayong tak berapa minat...tak kena dengan jiwa la orang cakap...ayong suka bahagian penguatkuasa ni...tapi kalau kat area sana yang ada kat area petaling jaya, kuala lumpur dengan shah alam..sebenarnya tu adalah area yang paling ayong nak elak...tempat sibuk...lagipun sewa rumah mahal...huhu...kalau nak kuarters kat putrajaya, macam ayong cakap tadi kena mintak hospital atau klinik dalam putrajaya..huhu..
sekarang ni memang dilema...
kalau ayong pilih nak duduk dengan along, ayong kena korbankan kerja yang ayong dah suka sekarang..
kalau ayong pilih  nak maintain kerja sini, ayong kena duduk jauh dengan along untuk 3 tahun...
waaaaaaaaaaa!!!!!!!!!!! tak sanggup!!!!!!!!
cukuplah kot dari kawan, bercinta, bertunang dah jarak jauh..

ni link best pendapat-pendapat pasal perkahwinan jarak jauh..kalau rajin boleh la baca...
dilema perkahwinan jarak jauh
7 tips menjaga perkahwinan jarak jauh
berbaloikah hubungan jarak jauh?

so kat sini ayong nak list pros and cons options yang ayong ada...
~yang hijau pros, yang merah cons~
maybe boleh membantu kitorang nak buat keputusan...

mintak transfer putrajaya
dekat dengan along! boleh hidup macam suami isteri normal...
InsyaAllah boleh mintak kuarters..dah jimat sewa rumah..

tapi tempat kerja dekat je dengan rumah...

tapi along selalu jugak outstation, mungkin dalam sebulan ade la kena tinggal sorang-sorang..
sebab tu kena buat baby cepat-cepat..ade kawan...ahaks!
boleh kerja sama ada kat hospital atau klinik je yang mana dua-dua ayong tak suka...huhu...

ayong dok jb, along dok putrajaya
boleh teruskan kerja macam biasa..
tapi jauh..mungkin dapat jumpa weekend je..
abah cakap takde life!
bahaya dok jauh dengan laki...~ni statement abah ye..~
kos transport nak jumpa...kalau tiket bas jb putrajaya rm30, setiap bulan kena bajet dalam rm240 untuk transport je..

mintak transfer area selangor/kl
boleh duduk sama-sama..boleh hidup macam suami isteri normal...
dapat mintak bahagian penguatkuasa jugak...passion kerja tu insyaAllah ada...
kena sewa rumah area sana...mahal!
tapi kena meredah kesibukan jem nak pergi dan balik kerja..kuar pagi-pagi, balik dekat-dekat malam..huhu..
tapi along selalu jugak outstation, mungkin dalam sebulan ade la kena tinggal sorang-sorang..

yang ni baru terpikir pagi tadi...

apply sambung belajar
sambung belajar pun paling-paling 3 tahun...lepas dah abis belajar, along pun dah abis kontrak, maybe boleh pindah johor, ayong kerja balik kat jb, along mintak kerja kat johor...
kalau dah nama belajar, bolehlah dok dengan along..mintak uni dekat-dekat...then kalau master banyak boleh arrange masa sendiri..
tapi yang ni lambat lagi boleh mintak...dan entah dapat entah tidak...
yang ni banyak kena tawakal je...

haaaa....macam dah nampak tak mana yang banyak pros dari cons???
mungkin ini pengorbanan pertama sebagai isteri..........................................................
apa pun, sentiasa pegang pada ayat ni...rancangan Allah s.w.t pasti yang terbaik!



8 comments:

Amalina Ali said...

InsyaAllah. Semuanya baik-baik aje nanti. Masih ada masa untuk bincang. Ini andaian Ayong je. Mana tau Along ada idea lagi bernas je. Family Ayong ada idea yang bagus ke. Kena bincang ye sayang. :)

(●*∩_∩*●) said...

Sue suke cadangan ayong yg last tu which is sambung belajar..jgan risau la dapt sambung or x sbb biasanya senang je diterima buat master as long as result kt time degree bagus..if 2nd class lower,syarat kena 2 tahun bekerja...

banyak kan uni kat kl tu...kalu ayong buat master by research lagi dpt spend masa dgn hubby n xterlalu stress sgt dgn exam...masa lebih flexible :)

just my 2 cents :)

anakpakshaikh said...

PJJ mmg memerlukan pengorbanan. zura masa lepas kahwin tu pun duduk jauh, husband dekat kluang, zura dekat shah alam. sebulan lebih lepas kahwin dapat Johor bahru, husband still kat kluang, kitaorg jumpa hari cuti aje.
ayong mintalah tukar dekat putrajaya, dekat ngan husband. kalo shah alam pun okey gak, tak jem pun

AyongAtikah Zaid said...

@nana: semua mmg galakkan mntk transfer..along apatah lagi..tp dia x la mendesak...terpulang kat ayong...tula..klu nak mntk pun kena tgu lepas kahwin jugak...mnggelabah lbh je ni..hehe..thanks tau nana!! nnt 1 day nak jmp la nana..msti byk benda nak borak...hehe..

@sue: hmmm...menarik kan...sbb mmg ada niat nak smbg blaja...tp x pikir nak dalam masa terdekat ke camne...thanks sue for your opinion! =)

@zura: tula...mcm x sanggup je..sbnrnya ayong plg takut klu trmengandung pastu tanpa suami di sisi..dulu pernah ada rumet yg mengandung pastu pjj..kesian sgt tgk dia...fobia pun ada...tu yg x sanggup nak pjj...thanks zura!

Miss N and Mr N said...

salam ayong, rasanya the best option, ayong minta transfer kt pjaya la kot. mmg rasa tak suka keje environment hospital/klinik, tapi cuba la dulu. kadang2..benda tak suka tu, nnt jadi tersuka plak. :D

Kalo minta tukar area pj ke..ok gak kot. duk je pjaya if nak jimat sewa..tp kena kuarkn kos utk public transport ke. hihi..

ape2 pon, kalo da kawen..mmg perlukan pengorbanan yg sgt bnyk. ape2 pon,good luck buat decision.

AyongAtikah Zaid said...

@miss N: thanks a lot dear! Ramai ckp mcm tu...niat kita baik nak bina masjid,nak duduk dgn suami, jaga suami insyaAllah Allah tlg kn...:-)a

anariffin said...

takper ayong...
memandangkan ayong dah listkan sme pro and conts..bende ni leh bawak bncang..n btul cam kate kawan2 len..perlukan pengorbanan..n itu normal..lau ana..ana rase better ayong pndah putrajaya.nmpak bnyak die nye kelebihan..n sal keje..kite kene biasekan..mane tau ade rezeki lain kan..hehe..hope sme ni will baik2 je ye dear..

AyongAtikah Zaid said...

thanks ana for your concern...rasa2nya mcm tu la...lgpun dah dapat idea, lepas kawin insyaAllah ada rezeki dpt cuti bersalin lama...nak cuti lama2, x yah keje...hahaha....