❤ Followers ❤

❤ anniversary ❤

Daisypath Anniversary tickers Daisypath Anniversary tickers Daisypath Anniversary tickers Daisypath Anniversary tickers

Saturday, November 24, 2012

POST 56: WEDDING CENTERPIECE VERSI MALAS DAN JIMAT AYONG (PART 1)


Bismillahirrahmanirrahim
Assalamualaikum w.b.t

Salam 10 Muharram 1434 semua!
alhamdulillah dapat puasa semalam dan hari ni...tiba-tiba dapat satu tips untuk kurangkan rasa lapar masa puasa iaitu buat projek-projek DIY...haha...terasa masa berlalu tanpa disedari..kejap je rasa dah petang...kejap lagi nak buka dah...sementara tunggu nak buka ni jom layan blog dulu!
so hari ni ayong mengerjakan botol-botol untuk projek centerpiece...
centerpiece ni nampak macam tak perlu kan, tapi sebenarnya perlu jugak..lagi-lagi wedding buat kat dewan....macam nak kena ada jugak deco-deco yang menceriakan lagi hari bersejarah tu...lagipun kos nak buat benda ni takdelah melampau-lampau kan..so ayong pun merajinkanlah diri men'DIY' centerpiece sendiri...jom layan kisah projek centerpiece ayong ni...

ayong dapat ilham nak buat centerpiece dari gambar ini...

macam sangat simple...tapi jenuh jugak la fikir nak pakai apa buat bekas dia tu..nak beli balang-balang kaca semata-mata untuk centerpiece memang tak la kan....
entah macam mana satu hari kemas rumah, dok kumpul-kumpul botol air mineral blue tu, memang banyak sebab masa mula-mula diet minum air banyak, 4 botol air mineral blue yang besar tu..rajin gak la membeli air mineral tu bila malas nak masak air...teruk giler!haha...
sila abaikan cerita malas nak masak air tu, kembali ke pangkal jalan, pasal centerpiece...
so, sekarang ada 18 botol air mineral tu..bolehlah letak kat meja bulat rombongan pengantin laki ada 4, meja tetamu nak letak 12 centerpiece, 1 untuk guestcorner, 1 untuk photocorner..cukuplah..banyak-banyak sangat karang lepas majlis tak tau nak buat apa jugak dengan benda alah ni...alasan!padahal malas nak buat banyak-banyak...hahaha....

bahan-bahan untuk wedding centerpiece versi malas ayong:
botol air mineral blue 1.5liter
inilah dia botol air kesayanganku!
crepe paper
gambar hiasan je...semua tau kan crepe paper?
dawai 
ni dawai beli awal-awal dulu...beli semua saiz...haha...
label bekas centerpiece

label centerpiece



lidi sate

cara-caranya:
1. kumpul botol air mineral tu banyak-banyak ye....

2. potong cantik-cantik botol air mineral tu jadi separuh...yang nak guna bahagian bawah je...sekarang ni tengah difikirkan nak buat apa dengan bahagian atas tu...kalau ada kegunaan bagus jugak..tak baik membazir...hehe..
macam ni ye...
2. print label untuk bekas centerpiece yang dah design (saiz separuh kertas a4) lepas tu tampal label tu kat bekas guna double tape.

4. buat crepe paper flower..yang ni tutorial ayong tengok yang cik bie share tu...di sini ye...

5. letak crepe paper flower tu atas botol air yang telah dipotong cantik-cantik.

6. print label centerpiece meja yang dah design..ayong buat saiz poskad print atas kertas keras.

7. tampal lidi sate kat label centerpiece meja tu.

8. cucuk lidi tersebut di tengah-tengah crepe paper flower, jangan smpai merosakkan crepe paper flower tu.

untuk step 6,7 dan 8 tak dapat tunjuk gambar lagi sebab belum buat..baru try and error buat satu je...bila dah buat nanti kita sambung cerita centerpiece part two ye...hehe...
tadi baru siap mengerjakan botol-botolnya....ni la hasilnya....


untuk bahagian dalam botol tu, kalau rasa kosong, nak bagi macam berat sikit supaya tak terbang dek angin, bolehlah nak letak apa-apa pun yang bersesuaian...contoh: batu, pasir, biji kristal, gel bulat-bulat, air, bintang kecik-kecik buat pakai kertas tu...ni idea ayong la..kalau ada cadangan boleh share...amat dialu-alukan...sebab ayong pun tengah fikir lagi ni nak bubuh apa dalam tu...

total damage:
crepe paper - RM0.80/pc (ayong beli 5)
lidi sate - RM3.60/paket
yang lain memang dah sedia ada...
ok..sekian cerita part 1 wedding centerpiece versi malas dan jimat ayong...hehe...

~SHARING IS CARING~



2 comments:

Diyana said...

simple2 je pun dah cantik dah.. hehe

AyongAtikah Zaid said...

hehe..ini je pun yang termampu diyana..=)