❤ Followers ❤

❤ anniversary ❤

Daisypath Anniversary tickers Daisypath Anniversary tickers Daisypath Anniversary tickers Daisypath Anniversary tickers

Thursday, June 20, 2013

POST 135: Review Post Wedding Photoshoot by Matsu Fotoshoot

❤Bismillahirrahmanirrahim❤
Assalamualaikum w.b.t

Oppss...tiba-tiba terlompat terus review post wedding photoshoot pulak...jangan marah ye...nanti kita reverse...saja nak review ni dulu...sebabnya yg pertama, excited and geram tengok gambar-gambar tu tak share dengan korang-korang...hehe...sebab kedua kena review sekarang since Matsu Fotoshoot tu tengah on lagi promo RM50 dia untuk apa jua jenis photoshoot korang nak buat...pre wedding, post wedding, suka-suka, honeymoon, maternity dan lain-lain la....rugi kalau tak grab...

jujur ayong cakap hasilnya takdelah sehebat photographer yang dah famous amos kat luar tu, tapi apa yang korang dapat tu memang sangat berbaloi-baloi...hehe...

kitorang janji dengan Matsu Fotoshoot tunggu kat Taman Saujana Hijau @ Taman Eropah pukul 4 petang..tapi bila dah siap-siap tukar baju semua, tiba-tiba hujan lebat giler...frust jugak dah ni...tapi takkan nak batalkan....so abang photographer tu cadang kita main-main kat Taman Botani dulu..dengan baju basah-basah gak sikit, yang meleret tu tak yah cerita la dia punya lencun...asyik kena bebel je dengan along...tapi redha la dapat bini degil, kalau dah nak tu, nak jugak...tak kira apa jadi..so posing tetap posing...hahaha...

ok dah, tak mau cakap banyak..nama pun review photoshoot, so biarlah gambar yang berbicara...ecewahhh...sesejak kahwin ni mode jiwang asyik on je...ampunnnn...hahaha...
so korang layan gambar and judge sendiri ok..


kita start dengan pic sopan santun ala  ala isteri cerdik yang solehah ye...hehe...
lepas tu dia start main mata dah...hahaha...
sudah boleh lentok-lentok...syok...asal lentok je ngantuk...pinjam ayat nana, sesuatu sangat kan...hahaha...
awat garang noooo tu bang oiiii....main hujan best apa...hehe....kata layankan bini, lautan api sanggup ku redah...hehe...yang ayong pulak buat muka comel la bila kena bebel...hahaha...
alolooo...meh I pujuk meh...hehehe...
yeay!! masa ni hujan dah reda...hehe...
terus baik kan...siap tolong ikat riben baju lagi...i love u lah!!hehehe...
hujan dah berhenti, nak main air pulokkkk...manusia memang tak pernah bersyukur kan...huahuahua....
erkkkk...takde bakat jadi model langsung kan..hahaha...
abaikan nampak baju basah tu ye...hahaha..
last but not least...sama tak muka kitorang?hahahah...
tetiba rasa macam dah panjang post ni....banyak lagi nak cerita ni...kalau ikutkan kitorang dapat lebih 300 keping gambar...mana tak berbaloi dengan harga RM50???hehe...
so nanti ayong sambung review post wedding photoshoot part 2 ye..kang korang bosan pulak...hehe..
kalau korang rasa berminat nak main snap-snap picca, bolehlah roger Matsu Fotoshoot sementara promo dia still on lagi...RM50 untuk any photoshoot for 2 hours...tapi diorang jenis tak berkira pun...macam kitorang hari tu belasah photoshoot sampai 6 jam kot...memang pengsan la...dah abang tu tanya nak lagi ke tak, kitorang nak aje la...walaupun sebenarnya ayong je yang nak, along layankan aje bini dia ni..karang meroyan, dia jugak yang susah...hehehe...so memang berbaloi-baloi sangat....
untuk tempat pulak diorang prefer putrajaya sebab diorang duduk situ, tapi boleh bincang kalau korang mengidam nak photoshoot kat mana-mana...bisa diatur...hehehe.....
diorang pun buat shoot untuk wedding, tapi ayong tak tau harga diorang berapa...
kalau berminat boleh roger diorang sendiri ok...
ok la..panjang sangat dah membebel...nanti ayong sambung story mory lagi ok....babai!

kalau nak tengok lagi banyak gambar post wedding photoshoot...klik link bawah ni ok...

p/s: untuk make up photoshoot ni ayong make up kat Hairven Salon, Alamanda Putrajaya....simple make up je, caj RM80...sekejap je dia make up..ayong suka sangat..natural giler...asalkan tutup segala cacat cela...hehe...nak make up sendiri memang tak la kan....hehe..

POST 134: Review Henna Versi 'Ayong Raudhah'...Hahaha...

❤Bismillahirrahmanirrahim❤
Assalamualaikum w.b.t

Hehe...tajuk tak boleh bla kan...korang layankan jela eh....so meh nak review inai ayong pulak....
fuhhh...ingat tak dulu ayong sangat dilema bab nak buat inai ni, kejap nak conteng, kejap taknak, nak kosong je...kejap nak, kejap taknak..konpius! ni ha post dilema tu..hehe....
http://ayongatikah.blogspot.com/2012/12/post-62-nak-conteng-tangan-ke-tak.html
dengan survey harga buat inai ada yang mahal ya amat...rasa tak berbaloi ratus-ratus untuk benda yang tak kekal....untuk ayong la...tapi sebenarnya berbaloi je sebab bukan mudah nak buat inai ni tau...pernah try buat sendiri, memang tak mampu...buruk! so harga tu memang berbaloi la dengan skill diorang....
so survey punya survey, meroyan punya meroyan, akhirnya fifi suggest ayong sorang kawan dia dok rengit, batu pahat....dia yang buatkan inai fifi ari tu...fifi cakap cantik, tahan lama, dan yang penting murah! sebelah tangan RM10 sahaja...haruslah laju-laju roger budak tu...hehe..
deal punya deal, alhamdulillah dia boleh buatkan...lepas tu siap promote spa mak dia punya kat rengit tu jugak...masa tu memang tengah stress, so entah macam mana boleh tercair....so dari nak inai murah-murah, langsung terjadi mahal sebab terpengaruh dengan pakej spa pengantin RM250...ok, bab spa tu nanti ayong review lain ok...hehe...sekarang nak cerita inai dulu....
ayong pergi buat inai ni pagi 30/5/13..memang saja buat awal sebab tau dah 31/5 tu memang tak sempat punya...takut jugak inai tu pudar ke kan..tapi alhamdulillah...tak cepat pudar...masa buat tu ayong dah decide nak design ala-ala ayu raudhah...lepas tu tengok dalam album dia, dia memang pernah buatkan corak inai tu..lagi confident la nak pilih design tu...hehe...
untuk design inai ayong, ayong combine 3 design ni...

ni la dia inai ayu raudhah...hehe...
ni untuk kat tapak tangan
pic credit to yaty.blogspot.com
ni ayong tiru kat bahagian hujung jari nak ke kuku tu...hehe...
pic credit to wina...wina ni kwn along...dia kahwin sama dengan kitorang..
so, hasil combination tu jadilah inai versi 'ayong raudhah'...hehe..

tadaaaaa...hehehe....
close up design atas tangan....ada ala ala ayu raudhah tak?hehe...
ni betul-betul masa baru lepas cuci...dalam sejam gak la ayong biar kering....merah cantik!
close up kat tapak tangan....like it to the max!!!
ayong buat kat kaki jugak, tapi malu nak tunjuk kaki...design sama macam kat tangan....memang cantik!
meh nak tepek 1 gambar masa hari kejadian yang nampak inai tu...

sempat lagi laki aku jeling camera kan....hahaha...
ni la dayah yang buatkan inai ayong...sangat berbakat ok...laju je dia melukis...memang kagum!
~abaikan muka bakal pengantin comot masa ni...haha...~
habislah kisah pengantin berinai...ehhh..tapi tak habis cerita lagi...pengantin berinai, adik-adik pengantin haruslah menyebok kan....lagi-lagi mestilah tau pengantin ni yang sponsor...laju aje...haha...so adik-adik ayong pun buat inai dengan dayah ni jugak..nasib baik murah..layankan jela...hehe...

ni anah punya....dia buat sebelah je...tak boleh lawan pengantin..hehe...
ni najwa punya...dia buat kosong je...sebab sekolah lagi kan...nanti cikgu marah kalau corak-corak sangat..hehe...
kalau buat kosong macam ni dua belah tangan RM10 je...
kesimpulannya ayong sangat recommend dayah ni...kalau korang berminat jugak, especially yang area batu pahat, boleh roger dia ek..ni link facebook spa mama dia, Noorish Beauty....boleh deal kat situ..sebab dayah ni dia part time je buat inai ni..oh, lupa pulak bagitau harga ye...harga terkini ikut design...ada yang RM10, ada yang RM15 untuk sebelah tangan or kaki sahaja....macam ayong punya, design 2 tangan RM20, design 2 kaki RM20, inai semua hujung jari tangan dan kaki RM20...so total RM60...hehe...jenis inai yang dayah ni pakai inai serbuk campur inai tiub...dia dapat dari pembekal kat penang....tak ingat brand apa...dia cakap kalau campur serbuk dengan tiub hasil lagi cantik...so memang betullah....alhamdulillah...
untuk tips pakai inai ayong apply yang titik minyak cap kapak masa tunggu inai tu kering...orang cakap nak bagi tahan lama...then lepas dah cuci, kitorang sapu tangan dengan baby oil...memang jadi lebih berkilat inainya and untuk tahan lama jugak..tahan lama la jugak kot sebab sampai sekarang dah 20 hari inai tu still merah...ada separuh lagi...rasa sayang pulak nak biarkan inai tu habis...huhu...

sebagai penutup post review yang panjang ni...meh nak tepek 1 lagi gambar...hehe...
ni rupa inai hari ni...masih comel...sayang pulak nak biar dia habis...huahuahua....
ok, sekian review untuk inai ye...thanks a lot to dayah and k.nor dari Noorish Beauty!!
tercapai salah satu wedding dream ayong..alhamdulillah...
and thanks to korang jugak yang sudi baca review yang panjang ni...hehe..

POST 133: Review My MUA

❤Bismillahirrahmanirrahim❤
Assalamualaikum w.b.t

Morning everybody!!
terasa tak kebahagiaan di setiap post sekarang?hahaha....
ok, nak sambung review boleh?
kali ni nak review MUA ayong la...sebelum ni ayong pernah buat pre review pasal MUA ni...
kalau nak baca klik link kat bawah ni ok...
~Pre Review MUA~
lepas tu ayong janji kalau dia mekap ayong cantik-cantik, ayong nak tunjuk gambar sebenar dia kan?
ni haaaaa......

dia mekap orang kan so semestinya muka dia kena cantik dulu...baru boleh percaya...hehe....

Alhamdulillah k.ima memang make up ayong cantik sangat..ramai orang puji...family, pakcik makcik sepupu sepapat semua terkejut...along pun macam tak percaya bini dia secantik itu...hahaha....sebab ayong ni bukan jenis make up langsung selama ni...ayong yang diorang kenal sangatlah sempoi, kuar rumah paling-paling banyak pun pakai bedak johnson dengan lipbalm...tu paling banyak la...haha...
sampai ada tulis kat guestbook macam ni....

ucapan dari maksu ayong..."tetibe ayong lawa sangat hari ni..." hahaha...

haaaa....nampak tak?hahaha....
so memang puas hati sangat...memang berbaloi-baloi...harga k.ima letak pun takdelah mahal sangat...
pada ayong murahlah....2 kali make up RM350...murah kan?
k.ima ni pun baik je....senang la bekerjasama dengan dia, punctual, sangat sempoi, ramah tapi bukan kuat membebel ye...sebab sebelum ni ada la kalau pergi buat facial ke make up untuk dinner ke mesti orang yang buatkan facial or make up kan tu membebel muka ayong tak jaga, banyak jerawat....
sentap tau....huhu....k.ima ni dia rilek je make up kan....
and hasilnya kebabom! nak tengok??jom layan gambar...hehe...

tau dah tudung gaya mana sesuai dgn muka...haha...
make up untuk nikah...suka gaya tudung ala ala hindustan tu...hehe...
make up untuk majlis resepsi....paling suka!yg penting nampak kurus...hahaha....
so ayong memang sangat-sangat recommend k.ima ni untuk b2b area johor...kalau jauh pun k.ima boleh consider....roger je dia ok...ni contact num dia...0177120072...
ni link facebook dia...Sarimah Othman....
thanks a lot k.ima jadikan ayong wanita tercantik masa hari bersejarah ayong...
sampai along kan dia buat ayat macam ni...
"sayang cantik sangat masa kita kahwin hari tu, sampai abang tengok semua perempuan sekarang takde yang lebih cantik dari sayang...."
hahahahaha.....hati isteri mana tak bahagia oiiiiiii bila suami puji.....hahahahaha...
ok, done review MUA.....jom sambung kerja...nanti kita sambung review ye....hehe....caucincau!

p/s: semalam kan saja google tanda-tanda kehamilan, tetiba terus macam rasa tanda-tanda tu semua, apakah perasaan ini???melampau sungguh....hehe....

Tuesday, June 18, 2013

POST 132: Review Kek Kahwin Kita....Cantik, Comel, Enak Dan Lazat!

❤Bismillahirrahmanirrahim❤
Assalamualaikum w.b.t

Hahahaha...tajuk extreme giler kan.....
first of all kalau nak cerita pasal kek ni, mesti teringat bff ayong hazirah...
ada kisah di sebalik kek ni...kalau takde hazirah, alamatnya takdelah kek kahwin impian ayong ni...huhu..
dia mesti baca blog ni sebab dia pun blogger jugak...so thanks a lot kawan!!!aku sayang ko ketat-ketat!!
meh ayong tunjuk gambar kek ayong ni dulu..lepas tu baru story mory ok...hehe..

ni la kek kahwin impian ayong...hehe....
kek ni inspire dari gambar-gambar ayong google...

ni la gambar tu..nampak comel giler..hehehe...
kedai kek yang ayong tempah ni cik mala yang handle catering ayong yang cadangkan...
dia cakap kek yang kak gee ni buat sedap...kedai kek ni kat area yong peng tu je, dekat dengan rumah ayong, tapi kitorang tak pernah beli kek kat situ...so, ayong pun setuju la sebab cik mala cakap boleh dapat murah kalau beli dengan dia sebab dia selalu beli kat situ...
lepas tu sebulan sebelum wedding kalau tak salah, kitorang pun pergilah jumpa kak gee tu kat kedai...senang je discuss dengan dia, bagitau je nak kek macam mana, kaler apa semua...macam ayong memang dah ada gambar, dia mintak ayong printkan gambar tu bagi dia..pasal payment apa semua dia cakap nanti dulu sebab dia tak pernah buat kek macam ayong mintak ni, dia tak boleh bajet harga...dia mintak deposit RM50 je...dia cakap kalau nak buat macam ni kena guna fresh cream baru cantik..so, ayong pun setuju la...serahkan pada yang pakar jela...dalam hati risau jugak kan...macam susah je nak buat satu-satu bunga pusing-pusing tu, karang dia cas sampai 500 mati la....huahuahua...tapi tawakal jela...
malas nak fikir dah..maklumlah masa tu memang banyak giler kena fikir, siap cakap kalau mahal sangat memang mintak bayar ansur la..hehe...
then 3 hari sebelum majlis, ayong jumpa dia balik, nak confirmkan semua la, tapi price dia tak bagi lagi...dia cakap nanti masa ambil kek sebelum sanding tu dia bagi resit semua..lepas tu baru bayar...ayong pun ok jela..kek fresh cream ni memang sebelum sanding baru boleh keluarkan, sebab dia cepat cair, tula kekurangannya...tapi ayong paling suka fresh cream, tak muak..cantik pun cantik..
tiba hari kejadian, agak kelam kabut sebab ayong janji nak pergi dewan balik pukul 2, tapi terlambat sikit,15 minit je pun...huhu..tapi menggelabah sebab orang-orang kat dewan dah calling-calling, so mintak tolong hazirah ambilkan kek...masa tu memang tak ingat dah la nak bagi resit deposit ke apa...serius lupa giler...then  masa hazirah nak ambil kek tu, akak yang ayong selalu deal tu takde, ada pekerja dia je, pekerja dia cakap tak boleh ambil kalau takde resit deposit...masa anah bagitau masalah tu, panik la jugak...takkan nak suruh hazirah geledah bilik pengantin yang sedia maklum bersepah tu kan...huhu...then tau-tau je dah setel...rupanya option lain kalau nak ambil kek tu jugak, kena bayar habis terus...so hazirah bayarkan dulu...alhamdulillah...memang terhutang budi sangat-sangat...bukan murah...RM170 la jugak hazirah kena dulukan duit dia...kalau dapat kawan yang jenis berkira, mau tak terambik kek tu...ada yang pengantin pergi kedai kek sendiri masa majlis karang...huhu...lepas tu setel dah la...kesian hazirah, dia cakap lepas je setel ambil kek tu, dia terus pergi makan, kelaparan....mana taknya, dari pukul 12 dia dok teman ayong kat rumah make up semua...serius memang terhutang budi sangat la...cerita benda ni kat along, sampai along cakap, "nanti kalau masa dia kahwin, kalau sayang nak pergi tidur rumah dia nak tolong-tolong, pergi la...abang izinkan..." sampai gitu sekali...hehe...
begitulah kisah kek kahwin idaman hati ayong ni...apa pun, hasilnya memang seperti yang dibayangkan...cantik, comel...ada bunga pusing-pusing, ada tone ala-ala ombre...3 tingkat lagi..yang ni tak pernah masuk list nak kek kahwin 3 tingkat...sebab ayong cakap siap-siap kat akak tu, ayong bajet RM200 je, kalau agak-agak mahal sangat, buat 1 tingkat pun jadi asalkan ada bentuk ayong nak tu..hehe..
so alhamdulillah la dapat 3 tingkat, and still dalam bajet ayong...syukur sangat...
dan kek ni bukan je cantik, tapi sedap..dalam dia perisa vanila blueberry....masa suap-suap tu makan cream dia je...nasib baik lepas majlis, balik rumah tu ada banyak lagi...dapatlah makan sepuas-puasnya...hehe..
 
ni gambar masa potong kek...stand kek dengan pisau ala-ala pedang tu kedai kek tu bagi sekali, termasuk dalam pakej...
sesi suap menyuap...makan cream je sebenarnya..haha..
kalau sesiapa area yong peng berkenan nak tempah, kedai kek ni nama dia "KEDAI KEK DAN ROTI", terletak dekat bangunan arked mara yong peng...kedai dia hujung sekali...signboard warna hijau...owner dia nama kak gee...ni num phone kak gee tu, 0197223231/0197234554...
sekian la kisah kek kahwin kitorang..bila lagi la nak dapat kek bertingkat-tingkat ni...hehe...

Thursday, June 13, 2013

POST 131: Review Hanzalah Catering & Ayam Tempayan

❤Bismillahirrahmanirrahim❤
Assalamualaikum w.b.t

Next nak review catering untuk wedding ayong..
tapi sorry sangat cakap awal-awal takde gambar yang ada untuk review catering ni...huhu...
untuk catering ayong ambil dengan pakcik shukor and cik mala...diorang ni jiran ayong jugak...dok taman sebelah-sebelah..diorang ada bukak kedai nasi beriyani kat yong peng tu...
untuk catering ni pakcik shukor bagi ayong RM10/pax...kalau ikutkan harga tahun ni dah naik, tapi sebab ayong dah booking dari tahun lepas, so dia still bagi ayong harga sama...ye, untuk makluman korang, harga catering memang semakin naik, dulu dapat lagi RM8/pax...sekarang tak dapat dah untuk kenduri nasi beriyani...standard RM10..sekarang kebanyakan dah naik RM11 or RM12..sebab harga barang naik..huhu..
so sape nak kahwin tu cepat-cepat kahwin tau, karang semua jadi makin mahal...huhu..
untuk RM10/pax ni termasuk nasi beriyani, lauk daging masak hitam, kambing masak beriyani, pajeri, buah jambu dengan asam, lauk-lauk pengantin, air pakcik bagi 2 jenis satu kaler merah, satu kaler hijau..layankan aje..hehe..lepas tu ikut yang dah bincang kitorang memang tak mintak ayam sebab dah plan nak buat ayam tempayan import dari tangkak (import la sangat!haha)..tapi masa hari kejadian pakcik shukor ada buat ayam masak merah pulak...tak tau kenapa baik hati sangat...kitorang ok je tapi jadi berlebihan sikitlah sebab dah ada ayam tempayan, ayam masak merah lagi...tapi tak kisahlah asalkan semua makan kenyang..hehe...
dalam pakej RM10 tu jugak pakcik sediakan skirting meja, krew-krew dia, so jangan risau la nak kena kemas meja, basuh pinggan...semua krew dia buat...budak-budak sekolah je pun, tapi diorang kerja bagus..penat masing-masing...sian diorang..hehe..lepas tu pakcik shukor sediakan pa system dengan orang kompang...mula-mula ayong memang tak plan nak berkompang bagai ni, tapi dah pakcik shukor nak bagi, ok jugak la tu...merasa la diarak dengan kompang...hehe..
masa hari kejadian lagi best, tiba-tiba pakcik kompang offer nak bersilat...kitorang layankan jela...hehe..
ok, habis dah membebel...gambar memang takde..sian korang...tapi ayong memang recommended catering pakcik ni...ramai tetamu komen lauk sedap, nasi sedap...pengantin tak dapat nak komen banyak, paham-paham jela, hari kahwin la hari makan paling sikit walaupun jadi raja sehari...huahuahua....
gambar ayam tempayan kat bawah ni pun ayong ambil kat album wedding sepupu ayong...sebab kat wedding dialah kitorang tau pasal ayam tempayan ni..memang ambil dengan pakcik yang sama kat tangkak...memang sedap hingga menjilat jari!!
harga dia bergantung pada harga semasa ayam..macam ayong, dia bagi harga RM17/ekor...
kalau korang berminat, boleh roger ayong, nanti ayong bagi contact number ok...



ni la rupa ayam tempayan tu...isy..teringat-ingat pulak masa cerita ni...mana nak cari ni...huhu...
rasanya tu je kot review pasal catering dengan ayam tempayan....alhamdulillah semua ok, sedap, lazat, enak...rindu nak makan nasi beriyani kenduri lagi! erkkkkk....
ok la..nak balik rumah dah...hari ni kena balik awal, sebab puasa...pastu dok cerita pulak pasal makan kan...memang wrong time la...huahuahua...ok, adios amigos!!



POST 130: Review Wedding Venue & Canopy

❤Bismillahirrahmanirrahim❤
Assalamualaikum w.b.t

Hari ni kan tak tau la kenapa rasa malas giler nak buat apa-apa, serius malas tahap kritikal...ni simptom sebab nak jumpa laki besok ke setelah ber'pjj' selama seminggu??hahaha...mengada sangat kan..
dah, tak yah nak mengada sangat yong....nasib baiklah ada kerajinan nak review...
so untuk post ni ayong nak review tempat ayong nikah dan majlis ayong..ye, untuk makluman korang, ayong nikah atas stage Dewan Orang Ramai Yong Peng, then majlis resepsi pun buat kat tempat yang sama...dari pagi sampai petang memang kat situ...senang...tak yah nak berangkut banyak-banyak tempat...
asalnya ayong nak nikah kat masjid yong peng, berdepan je dengan dewan tu, tapi rupanya tak boleh...tok kadi yong peng yang cadangkan buat nikah kat stage dewan kalau taknak buat kat rumah...tak pernah terbayang pulak kitorang akan nikah atas stage dewan...macam gah sangat kan...hahaa...takdelah, biasa-biasa je...tapi memang betul ayong cakap ayong bersyukur Allah permudahkan yang ni, semua buat kat satu tempat..memang sangat senang...
jom layan gambar apa yang ayong ada nak tunjuk dewan ni....
ni view dari pintu dewan...gambar dari luar dewan takde pulak..tapi cantiklah, dia baru cat awal tahun hari tu...sebab ayong nak kahwin kat situ kot dia cat...hahahaha... 
ni view dalam dewan...malam sebelum hari kejadian...masa ni pelamin je baru siap pasang..meja tak pasang skirting lagi..
boleh tahan luas dewan ni...stage dia pun luas.. 
ni lepas dah siap pasang skirting..ayong boleh susun 16  meja panjang (majlis daerah yong peng punya), 1 meja tu boleh muat 10 orang...ada konflik sikitlah pasal meja ni sebenarnya...asalnya MDYP dah janji nak bagi ayong 25 meja panjang, then sehari sebelum hari kejadian tu pakcik jaga dewan tu bagitau meja dapat 20 je...menggelabah gak la kitorang...susah jugak kalau meja tak cukup..then bincang punya bincang, pakcik tu janji nak cukupkan...ayong dah tak kisah dia nak ambil meja dari mana pun asalkan cukup...huhu...skirting ni orang katering yang pasang...cantik, kemas, suka..hehe...1 je yg tak puas hati sebab pakcik katering janji nak letak sarung kerusi sekali, tapi last-last dia cakap tak cukup...huhu...takpelah, nasib baik dapat kerusi cantik, tak kisahlah...kalau kerusi buruk, kisah jugak..hehe...
ni view dari atas stage...cantik! suka sangat..hehe..asalnya ayong nak alas meja pink, tapi ada miscommunication, terjadilah biru..biru pun biru la asalkan cantik...hehe..kat bahagian belakang ada 2 side tu ayong buat sebelah guestcorner, sebelah lagi photocorner...kawasan besar..so tak risaulah orang akan bersesak-sesak nak snap pic dekat photocorner ke nak tulis ucapan kat guestcorner..hehe..
ni la rupa pelamin  nikah ayong atas stage...pelamin nikah tau bukan sanding..kitorang takde sanding-sanding pun..so simple jela...tapi sangat cantik di mata ayong...bridal ayong yang buatkan..lepas dah konflik tak boleh nikah kat masjid tu, ayong discuss dengan bridal untuk deco stage sikit dengan bajet yang ayong ada...kalau dapat bubuh tirai cantik je pun takpelah...huhu..tapi alhamdulillah bridal tu cakap boleh buat jadi macam ni...syukur sangat...cantik sangat dari yang ayong bayangkan...ada 2 platform untuk hantara, pengantin, wali, saksi semua duduk tengah, then family belah perempuan kat bahagian kiri, family belah lelaki kat belah kanan...sangat teratur...alhamdulillah...
pengantin, wali, saksi, abah and pengapit ayong, anah semua duduk tengah-tengah...
ni family belah ayong..ramai jugak boleh naik atas stage..best!
ni pulak family belah along...
habis cerita dalam dewan...sekarang kita keluar dewan pulak ye...untuk makluman korang, family ayong ni semua duduk jauh-jauh...so diorang mesti akan duduk lama kat kenduri....jadi kitorang kena sediakan tempat untuk diorang melepak dari pagi sampai petang...takkan nak duduk dalam dewan je kan...lagipun takut kerusi dalam dewan tak cukup untuk tetamu kalau family ayong je dah duduk dalam tu..hehe...so, kitorang pasang jugak 2 kanopi kat luar...kanopi ni ambil dengan kawan abah...and abah sponsor...hehe..

sorry takde gambar kanopi yang full...ayong mintak buat warna turquiose sebab asalnya tema kan turquoise pink , tapi last-last jadi warna warni tema kahwin kitorang...haha..tak kisahlah...asalkan cantik...hehe..keseluruhannya memang cantik, kemas dia pasang...sangat-sangat recommended...hehe...
bajet sewa dewan yong peng ni RM500+RM300 (duit amanah)....duit amanah ni kalau takde apa rosak, bersih, dia akan pulang balik dekat kita selepas majlis...dan jangan risau pun sebab ada sorang pakcik jaga dewan ni dia memang akan jumpa kita cakap awal-awal dia akan tolong kita bersihkan semua dan make sure kita dapat balik duit amanah tu...kita bayar la sikit kat pakcik tu..so kira harga sewa dewan ni RM500 jela...murah kan? kalau dewan area lain, mau riban-riban...nasib baik kahwin kat yong peng...huhu..
kalau buat khemah 4 biji pun mau riban jugak kan..huhu...
kesimpulannya ayong memang sangat recommend kalau siapa yang duduk area yong peng ni buat majlis kat dewan orang ramai yong peng....kalau berminat, just pergi dekat majlis daerah yong peng untuk booking...oh, untuk booking pulak dia takde tetapkan syarat kena booking berapa bulan sebelum...macam ayong, mula-mula nak booking setahun sebelum, tapi dia tak bagi...awal sangat katanya..tapi lambat-lambat karang takut dah tak available kan...so ayong booking 6 bulan sebelum...
tapi takde buat payment apa pun, dia tak bagi....ayong pun tak faham jugak kenapa dia tak bagi...
so semua payment ayong bayar lamsam seminggu sebelum majlis....then hari isnin lepas majlis tu ayong pergi majlis balik untuk tuntut duit amanah, dia suruh isi borang, ingatkan boleh dapat terus..almaklum lepas majlis duit semua dah licin..hehe..tapi dia cakap kena tunggu laporan dewan keluar dulu, lepas 2 minggu baru boleh dapat...macam tu rupanya...so, sekarang kita tunggu dulu ye...
untuk kanopi pulak, harga sebenar ayong tak tau, sebab kawan abah kan..then abah yang setel semua...kalau berminat boleh terjah link ayong bagi kat bawah ni ye...

sekian review tempat nikah dan majlis ayong...alhamdulillah sangat puas hati....
ok, jom kita karang next review pulak..hehe..stay tuned!!


POST 129: Along ❤ Ayong Wedding's Vendor

❤Bismillahirrahmanirrahim❤
Assalamualaikum w.b.t

Post ni special ayong buat sebagai kenangan ayong...senang nanti pun nak refer balik...hehe...
then ayong linkkan sekali ya mana yang ada kot-kot ada yang nak usha...
mana-mana yang takde link tu, kalau berminat nak contact num, komen je ok...nanti ayong bagi...tq!

Tempat: Dewan Orang Ramai Yong Peng, Johor
Catering: Hanzalah Catering, Yong Peng
Ayam Tempayan: Ayam Tempayan Pakcik Nasir, Tangkak
Kek: Kedai Kek Dan Roti, Arked Mara Yong Peng
Photographer & Videographer: The Darkness Studio, Seri Kembangan
Make Up Artist: Sarimah Othman, Batu Pahat
Outfit Nikah (Sepasang Lelaki & Perempuan): D'Arienna Ekslusif, Johor Bahru
Outfit Resepsi (Sepasang Lelaki & Perempuan): Mahligai NNR Bridal, Ayer Hitam
Shawl Resepsi: Chantek By As
Handbouquet Photobooth: Mrs Nelly Bouquet
Inai & Spa Pengantin: Noorish Beauty Spa, Rengit
Kad Jemputan: Inkduztry Studio, Klang
Bunting & Banner: Imtiaz Digital, Gombak
Poster Welcome Board: Partyprint, Johor Bahru
Wishing Tree Frame & Stamp Pad: The Photobooth Corner
Guestbook & Prop Photobooth: Made With Love YZ Quilling
Hantaran Whoopie Pie: Izzah (Kawan Ayong), Kuantan
Hantaran Lolichoc Rose: Leli Mardihah, Pasir Gudang
Doorgift Tupperware: One Stop Kluang
Doorgift Peanut Candy: Min Peanut Candy, Puchong
Doorgift Kismis: Malmas Gemilang, Jasin
Post Wedding Photoshoot: Matsu Fotoshoot, Putrajaya

Alhamdulillah secara keseluruhan semua vendor memuaskan hati...sangat recommended!
best bekerjasama dengan semua..terima kasih yang tak terhingga dari ayong sekeluarga...
InsyaAllah kalau ada kesempatan ayong review satu persatu ye..

POST 128: Terima Kasih Daun Keladi Semua....=)

❤Bismillahirrahmanirrahim❤
Assalamualaikum w.b.t

Post ni special ayong buat sebagai tanda penghargaan untuk semua yang terlibat secara langsung atau tak dalam menjayakan wedding ayong dan along...takde kata lain yang dapat ayong ucapkan selain terima kasih yang tak terhingga, dan memang ayong tak mampu nak balas jasa-jasa semua, hanya Allah yang mampu balaskan untuk ayong...ayong doakan yang baik-baik untuk semua ya....


pertama sekali of course terima kasih yang tak terhingga untuk ummi, abah yang banyak berkorban...tak kira dalam bentuk duit, tenaga, sokongan moral, motivasi, nasihat dan segala-galanyalah...dari dulu sampai sekarang ummi abah memang tak pernah berhenti berkorban macam-macam untuk ayong dan adik-adik...memang tak mampu ayong nak balas..terima kasih ummi abah!
untuk adik-adik ayong, habib, anah, anan, najwa, najmi dan sufiyah pun terima kasih jugak...kalau takde korang, majlis ni mesti lagi banyak cacat celanya...nanti InsyaAllah masa turn korang doakan ayong sihat walafiat, panjang umur, murah rezeki so boleh jadi orang kuat korang pulak ye...hehe...
untuk ma abah dan family along pun banyak-banyak terima kasih...sanggup datang jauh-jauh dari kelantan ke yong peng untuk raikan hari bahagia kitorang...ma abah banyak berkorban jugak....bertungkus lumus ma abah berganding bahu siapkan sendiri hantaran untuk ayong...terharu...terima kasih banyak-banyak...
untuk family ayong jugak, nenek aya yg banyak tolong siapkan hantaran ayong, kalau takde nenek, memang alamat bagi hantaran dalam plastik jela...huhu...nenek tipah yang banyak bagi nasihat...rindu senyuman nenek yang comel...atuk tahir jugak walaupun dapat duduk kejap je, biasalah orang tua kan...tapi at least dia sanggup datang jauh-jauh nak tengok cucu dia yang satu ni nikah...alhamdulillah Allah panjangkan umur dia...tak lupa jugak buat semua makcik dan pakcik ayong tak kira belah ummi ke belah abah (nak list semua ramai sangat...huhu..)..terima kasih semua sudi datang jauh-jauh....dah penat datang jauh-jauh tu pun tetap nak tolong apa yang patut...kalau takde semua, memang pengantin pengsan la semua kena buat sendiri...huhu....thanks a lot semua...juga buat semua sepupu sepapat...terima kasih..bukan senang kita semua nak kumpul sama-sama...masing-masing ada komitmen kan...terima kasih sudi datang...
untuk jiran-jiran ayong jugak especially family cik maria dan pakcik rosli, terima kasih sangat-sangat banyak tolong, dari sebelum, semasa dan selepas hari kejadian, tak henti-henti tolong kitorang...
almaklum kenduri pertama dalam family, banyak benda yang kitorang tak tau...
seterusnya tak lupa juga untuk kawan-kawan ayong, my bff tak kira bff masa sekolah tigs, kmph, usm, hti, bpf johor..hazirah, ieza, yuyun, k own, sumihah, adiyah, yana, husna, zura, syuk, nisa, k.boot dan lain-lain...thanks a lot korang...especially hazirah, aku memang terhutang budi dengan kau...huhu..ada yang sanggup datang jauh-jauh, ada yang tak dapat datang tp still korang tetap kat hati ayong..kawan-kawan lain pun ramai yang sudi datang, yang tak dapat datang tp still doakan kitorang..thanks sgt...
tak mampu nak list semua...you know who you are...thanks a lot!!
tak lupa jugak untuk semua vendor wedding kitorang, dari catering, bridal, ayam tempayan, deco-deco dewan, outfit, kek dan lain-lain, semua memang awesome! sangat puas hati..alhamdulillah...
nanti ayong buat post special list out semua vendor ayong ye...
juga untuk semua tetamu yang sudi hadir meraikan hari bahagia ayong dan along, tak kira siapa,
erima kasih banyak-banyak...
memang takde perkataan lain yang selayaknya keluar dari mulut ayong selain terima kasih yang tak terhingga..hanya Allah yang mampu membalas budi baik kalian semua...aamiin......

p/s: ada yg tertinggal tak ek?
rasa takde dah..kalau ada sorry sgt, tapi ayong sangat-sangat hargai jasa baik semua sampai bila...
semoga Allah merahmati kita semua...aamiin...

Wednesday, June 12, 2013

POST 127: Review Walimatul Urus Rodzuan ❤ Atikah

❤Bismillahirrahmanirrahim❤
Assalamualaikum w.b.t

Ni sambungan review majlis akad nikah ye sebab wedding ayong buat sehari je..pagi nikah then terus kenduri sampai petang...penat memang penat..tapi lega sehari je dok bergelumang dengan segala macam emosi, perasaan dan lain-lain...hehe...
lepas majlis akad nikah selesai dalam pukul 10 pagi, kitorang ambil gambar, jamuan semua, dalam pukul 11 lebih ayong dengan along balik rumah nak tukar baju, make up dan solat...ayong dah try jugak nak kurangkan masa dekat rumah ni sebab kalau boleh nak banyakkan masa dekat dewan sebab kesian tetamu ada yang datang pukul 12 tak dapat jumpa pengantin...ada tu datang jauh-jauh kan..tapi memang tak bolehlah...melainkan pakai baju sama je..tapi nak kena solat zohor jugak kan...so terpaksalah redha...terkilan memang terkilan..tapi takpe, ayong tau korang datang...nasib baik ada guestbook corner..tu nanti ayong review eh..hehe..so siap tukar baju semua dalam pukul 2.15..time lari sikitlah sebab kalau ikut tentatif pukul 2 pengantin dah sampai...biasalah tu kan...tapi kecoh jugak la, abah, maklong dok calling..family along pun sama..kelam kabut jugaklah sikit..pakcik-pakcik kompang pun bising jugak sebab ayong mintak diorang tunggu pukul 1.15...hehe...saja suruh awal, takut karang suruh datang lambat, tak pasal-pasal pengantin kena tunggu kompang...kompang tunggu pengantin takpe kan?hehe...
then bila sampai tu terus berarak..yang ni pun kelakar, serius seumur hidup ayong tak pernah tau pengantin berarak ada rule pengantin perempuan kena belah kiri, pengantin lelaki kena belah kanan...memang ada ek? terlupa pulak nak survey bab ni...hahaha...tapi belasah jela...sempoi je main tukar-tukar tempat masa jalan...semua orang dah gelak...dok dengar orang jerit cakap pengantin comel..malu la i...kahkahkah....

masa ni la dok main tukar-tukar..takde dah senyum ayu-ayu..nak gelak terbahak-bahak rasa..hahaha...
yang ni memang tak dirancang...masa baru sampai nak berarak tu ada sorang pakcik tu tanya nak silat boleh tak..kita dah dengan kelam kabut sebab lambat (padahal lambat sikit je pun..hehe), ye kan jela...takkan masa tu nak gaduh cakap tak boleh pulak kan...layankan aje la...tapi tak ku tahu rupanya along pantang orang silat-silat, biasalah benda-benda mistik ni kan memang wujud...ayong bukanlah jenis percaya sangat...tapi tak la tak percaya langsung...akibatnya masa makan damai along tak boleh makan sebab dia sakit gigi giler-giler..huhu...lepas tu abah dia baca doa sikit, terus baik..huhu..nasib baik sikit je...huhu...
then berarak masuk dewan...masa ni malu giler kot semua orang tengok...hehe..
lepas tu terus duduk kat meja makan damai...kitorang takde sanding-sanding ni..memang taknak buat...ramai jugak pertikaikan kenapa taknak sanding...malu la...hehe..
lepas dah makan, tiba masa potong kek pulak...nanti ayong review kek yg cantik itu ok...ada kisah di sebalik kek tu...nanti ayong story mory masa review kek ek..hehe...
lepas dah potong kek semua, kitorang just layan tetamu....jalan-jalan jumpa tetamu, ambil gambar...best sangat....semua berjalan lancar macam yang ayong bayangkan...simple..santai...takde protokol..lagu-lagu yang dimainkan pun ikut macam yang ayong dah save dalam pendrive siap-siap..so masa wedding ayong takde suara dj yang bingit, just nice..ada kisah jugak di sebalik pa system and dj ni rupanya...dah lepas majlis ummi ayong cerita, pagi lepas dah selesai majlis nikah tu, orang jaga pa system tu tak pasang lagu yang ayong dah sediakan, dia pergi pasang lagu-lagu lama 60-an yang bingit...berapa kali adik-adik ayong suruh tukar..lepas tu dia mintak izin abah ayong kalau ada tetamu nak nyanyi @ karaoke boleh ke tak...memang tak la kan..kitorang memang taknak ada orang nyanyi-nyanyi masa majlis...bingit...huhu...so moral of the story masa ni pendirian kita kena tegas so apa yang kita rancang akan berhasil..kalau kita ikut je apa orang nak buat, nanti majlis tu tak jadi macam yang dirancang...ayong memang dah pesan awal-awal, jangan tukar plan last minit...contoh macam pakcik silat tu kan...tak pasal-pasal je..huhu...just follow the flow...alhamdulillah lepas tu orang jaga pa system tu pasang je lagu yang ayong dah sediakan..
so semua jadi macam yang ayong nak...alhamdulillah...
majlis kitorang ni habis lebih kurang pukul 4.30 petang...alhamdulillah ramai datang meraikan, ramai-ramai pun syukur makanan cukup, doorgift semua cukup...siap berlebih-lebih...jiran ayong cakap rezeki ayong, ramai tapi semua cukup...alhamdulillah...seronok sangat...terasa kemeriahannya..
kesimpulannya i just love my wedding!
muka pengantin comot dan penat lepas habis wedding...along redha jela ye dah terkahwin dengan budak comot ni...hahahahah...
p/s: kalau nak layan lagi banyak gambar masa majlis kitorang, klik sini ok..thanks!
next ayong review the vendors pulak ok...hehe...


POST 126: Review Majlis Akad Nikah Rodzuan & Atikah

❤Bismillahirrahmanirrahim❤
Assalamualaikum w.b.t

Pening jugak nak mulakan review ni ek..tak tau nak mula dari mana...hehe..
so ayong mulakan review majlis akad nikah dulu ok..dalam tentatif majlis akad ni patutnya mula jam 8.30 pagi di Dewan Orang Ramai Yong Peng...tapi disebabkan pengantin perempuan vip sangat, jadinya terlambat setengah jam...hehe...cuak jugak la takut tok kadi marah, tapi sampai-sampai bila dah duduk atas stage tu abah datang bisik kat ayong cakap abah tak dapat jadi wali ayong, sebabnya tok kadi terlupa hantar borang abah mintak kebenaran jadi wali kat pejabat agama....fuuhhhhh...berasap gak la masa tu...sebab memang teringin sangat nak abah yang nikahkan ayong...sekali seumur hidup kot...huhu...tapi nasib baik sedar diri tengah jadi tumpuan ramai masa tu, bolehlah cool down...dalam hati cakap ada la ni hikmahnya Allah tak bagi...sabar jela yong...tarik nafas dalam-dalam, terus senyum...bajet retiss...
1 hari tu je pun semua orang nak snap gambar kita..hehe..

ni la tok kadi tu..nasib baik tok kadi ni baik...dia siap announce kat mic mintak maaf atas kesilapan dia tu..
ok, maafkan dah..hehe...
debor ye bang....hehe....
kita pun debor jugak...huhu..yg lelaki sebelah tula abah ayong merangkap my first hero forever!
yang belakang tu adik ayong..thanks anah banyak tolong majlis aku...
debor-debor pun sempat jeling kamera..hehe...
saat ijab kabul...alhamdulillah selepas 2 kali lafaz akhirnya sah...masa lafaz pertama patutnya along cakap dengan mas kahwin RM22.50 tapi setengahnya hilang tinggal RM22 je..hehe...lafaz kedua tok kadi yang salah, patutnya Mohd Rodzuan Abd Rahim disebutnya Mohd Rodzuan Abd Karim..akhirnya yang ketiga baru lancar...hehe...
ni kot hikmahnya abah tak dapat walikan, kalau tak karang entah berapa kali akad baru sah...dengan along nervous, abah nervous....hahaha...











sesi taklik..dapat jugak buat macam ni..hehe..masa ni along tekan kepala ayong kuat giler sampai nak tertunduk-tunduk, terasa aura seorang suami...hehe...
speechless moment!
sah sebagai suami isteri...boleh lentok dah...hahaha...alhamdulillah....
majlis nikah ayong ni kejap je...start lebih kurang pukul 9, dekat pukul 10 settle dah...memang nak simple-simple je...nasib baik tok kadi tak suruh baca segala lafaz sakinah bagai...memang tak boleh tahan air mata kalau yang tu...yang ni baca taklik isteri pun dah sebak...tersekat-sekat baca...sampai ada yang nangis...hehe...apa pun syukur sangat semua dah selamat...
lepas dah selesai semua, tetamu kitorang bagi jamuan ringan sikit sementara tunggu nasi beriyani kenduri siap....sambil-sambil tu dok bergambar...lebih kurang pukul 11 lebih kitorang balik rumah nak tukar baju, make up, solat semua...alhamdulillah semua berjalan lancar...tapi terkilan sikitlah sebab ada kawan-kawan yang datang masa ayong takde kat dewan, tak dapat jumpa diorang...baca ucapan dekat guestbook jela...
thanks sangat-sangat pada semua yang sudi hadir majlis kitorang ye....sayang korang ketat-ketat!

masa ni pengantin dah lapar...almaklum pagi sebelum pergi dewan tu dah paksa makan, tapi takde selera...dah lepas sah semua baru terasa lapar...belasah je makan dulu kat luar sebelum balik rumah tukar baju...hehe...makcik ayong cakap 'raja berjiwa rakyat'...hahaha....

p/s: kalau nak tengok lagi banyak gambar boleh klik sini ye...thanks!