❤ Followers ❤

❤ anniversary ❤

Daisypath Anniversary tickers Daisypath Anniversary tickers Daisypath Anniversary tickers Daisypath Anniversary tickers

Thursday, June 13, 2013

POST 130: Review Wedding Venue & Canopy

❤Bismillahirrahmanirrahim❤
Assalamualaikum w.b.t

Hari ni kan tak tau la kenapa rasa malas giler nak buat apa-apa, serius malas tahap kritikal...ni simptom sebab nak jumpa laki besok ke setelah ber'pjj' selama seminggu??hahaha...mengada sangat kan..
dah, tak yah nak mengada sangat yong....nasib baiklah ada kerajinan nak review...
so untuk post ni ayong nak review tempat ayong nikah dan majlis ayong..ye, untuk makluman korang, ayong nikah atas stage Dewan Orang Ramai Yong Peng, then majlis resepsi pun buat kat tempat yang sama...dari pagi sampai petang memang kat situ...senang...tak yah nak berangkut banyak-banyak tempat...
asalnya ayong nak nikah kat masjid yong peng, berdepan je dengan dewan tu, tapi rupanya tak boleh...tok kadi yong peng yang cadangkan buat nikah kat stage dewan kalau taknak buat kat rumah...tak pernah terbayang pulak kitorang akan nikah atas stage dewan...macam gah sangat kan...hahaa...takdelah, biasa-biasa je...tapi memang betul ayong cakap ayong bersyukur Allah permudahkan yang ni, semua buat kat satu tempat..memang sangat senang...
jom layan gambar apa yang ayong ada nak tunjuk dewan ni....
ni view dari pintu dewan...gambar dari luar dewan takde pulak..tapi cantiklah, dia baru cat awal tahun hari tu...sebab ayong nak kahwin kat situ kot dia cat...hahahaha... 
ni view dalam dewan...malam sebelum hari kejadian...masa ni pelamin je baru siap pasang..meja tak pasang skirting lagi..
boleh tahan luas dewan ni...stage dia pun luas.. 
ni lepas dah siap pasang skirting..ayong boleh susun 16  meja panjang (majlis daerah yong peng punya), 1 meja tu boleh muat 10 orang...ada konflik sikitlah pasal meja ni sebenarnya...asalnya MDYP dah janji nak bagi ayong 25 meja panjang, then sehari sebelum hari kejadian tu pakcik jaga dewan tu bagitau meja dapat 20 je...menggelabah gak la kitorang...susah jugak kalau meja tak cukup..then bincang punya bincang, pakcik tu janji nak cukupkan...ayong dah tak kisah dia nak ambil meja dari mana pun asalkan cukup...huhu...skirting ni orang katering yang pasang...cantik, kemas, suka..hehe...1 je yg tak puas hati sebab pakcik katering janji nak letak sarung kerusi sekali, tapi last-last dia cakap tak cukup...huhu...takpelah, nasib baik dapat kerusi cantik, tak kisahlah...kalau kerusi buruk, kisah jugak..hehe...
ni view dari atas stage...cantik! suka sangat..hehe..asalnya ayong nak alas meja pink, tapi ada miscommunication, terjadilah biru..biru pun biru la asalkan cantik...hehe..kat bahagian belakang ada 2 side tu ayong buat sebelah guestcorner, sebelah lagi photocorner...kawasan besar..so tak risaulah orang akan bersesak-sesak nak snap pic dekat photocorner ke nak tulis ucapan kat guestcorner..hehe..
ni la rupa pelamin  nikah ayong atas stage...pelamin nikah tau bukan sanding..kitorang takde sanding-sanding pun..so simple jela...tapi sangat cantik di mata ayong...bridal ayong yang buatkan..lepas dah konflik tak boleh nikah kat masjid tu, ayong discuss dengan bridal untuk deco stage sikit dengan bajet yang ayong ada...kalau dapat bubuh tirai cantik je pun takpelah...huhu..tapi alhamdulillah bridal tu cakap boleh buat jadi macam ni...syukur sangat...cantik sangat dari yang ayong bayangkan...ada 2 platform untuk hantara, pengantin, wali, saksi semua duduk tengah, then family belah perempuan kat bahagian kiri, family belah lelaki kat belah kanan...sangat teratur...alhamdulillah...
pengantin, wali, saksi, abah and pengapit ayong, anah semua duduk tengah-tengah...
ni family belah ayong..ramai jugak boleh naik atas stage..best!
ni pulak family belah along...
habis cerita dalam dewan...sekarang kita keluar dewan pulak ye...untuk makluman korang, family ayong ni semua duduk jauh-jauh...so diorang mesti akan duduk lama kat kenduri....jadi kitorang kena sediakan tempat untuk diorang melepak dari pagi sampai petang...takkan nak duduk dalam dewan je kan...lagipun takut kerusi dalam dewan tak cukup untuk tetamu kalau family ayong je dah duduk dalam tu..hehe...so, kitorang pasang jugak 2 kanopi kat luar...kanopi ni ambil dengan kawan abah...and abah sponsor...hehe..

sorry takde gambar kanopi yang full...ayong mintak buat warna turquiose sebab asalnya tema kan turquoise pink , tapi last-last jadi warna warni tema kahwin kitorang...haha..tak kisahlah...asalkan cantik...hehe..keseluruhannya memang cantik, kemas dia pasang...sangat-sangat recommended...hehe...
bajet sewa dewan yong peng ni RM500+RM300 (duit amanah)....duit amanah ni kalau takde apa rosak, bersih, dia akan pulang balik dekat kita selepas majlis...dan jangan risau pun sebab ada sorang pakcik jaga dewan ni dia memang akan jumpa kita cakap awal-awal dia akan tolong kita bersihkan semua dan make sure kita dapat balik duit amanah tu...kita bayar la sikit kat pakcik tu..so kira harga sewa dewan ni RM500 jela...murah kan? kalau dewan area lain, mau riban-riban...nasib baik kahwin kat yong peng...huhu..
kalau buat khemah 4 biji pun mau riban jugak kan..huhu...
kesimpulannya ayong memang sangat recommend kalau siapa yang duduk area yong peng ni buat majlis kat dewan orang ramai yong peng....kalau berminat, just pergi dekat majlis daerah yong peng untuk booking...oh, untuk booking pulak dia takde tetapkan syarat kena booking berapa bulan sebelum...macam ayong, mula-mula nak booking setahun sebelum, tapi dia tak bagi...awal sangat katanya..tapi lambat-lambat karang takut dah tak available kan...so ayong booking 6 bulan sebelum...
tapi takde buat payment apa pun, dia tak bagi....ayong pun tak faham jugak kenapa dia tak bagi...
so semua payment ayong bayar lamsam seminggu sebelum majlis....then hari isnin lepas majlis tu ayong pergi majlis balik untuk tuntut duit amanah, dia suruh isi borang, ingatkan boleh dapat terus..almaklum lepas majlis duit semua dah licin..hehe..tapi dia cakap kena tunggu laporan dewan keluar dulu, lepas 2 minggu baru boleh dapat...macam tu rupanya...so, sekarang kita tunggu dulu ye...
untuk kanopi pulak, harga sebenar ayong tak tau, sebab kawan abah kan..then abah yang setel semua...kalau berminat boleh terjah link ayong bagi kat bawah ni ye...

sekian review tempat nikah dan majlis ayong...alhamdulillah sangat puas hati....
ok, jom kita karang next review pulak..hehe..stay tuned!!


4 comments:

aisyah kz said...

amboi ayong lajunye review..hii
sy buat review xabis2 lg..haha
^_^

AyongAtikah Zaid said...

@aisyah: hahahaha...awal-awal lg semangat lebih sikit...besok lusa kalau dah senyap je tu, paham-paham la ye..haha..

cik hani said...

susun atur dewannya sama macam majlis saya..hihik

miss that moment..

kami tunggu next review plak ye..hihik

AyongAtikah Zaid said...

@cik hani: ye ke? best kan?hehe..rindu jugak dah ni..hehe..orait...mintak2 dibanyakkan masa..so boleh review byk2..hehe..thanks cik hani! =)