❤ Followers ❤

❤ anniversary ❤

Daisypath Anniversary tickers Daisypath Anniversary tickers Daisypath Anniversary tickers Daisypath Anniversary tickers

Friday, August 10, 2012

POST 13: Menangis di pagi hari........

Assalamualaikum w.b.t

Salam Ramadhan yang ke 21..
kalau perasan kat kalendar kat tepi blog ayong ni x tau la kenapa cepat 1 hari..hehe..
Dah lama tak buat entri luahan dari hati kan..sebabnya takde apa-apa yang special nak cerita...maksudnya Alhamdulillah la kan, hidup berjalan dengan baik, biasalah ada masalah sikit-sikit, family matters, money matters, feeling matters, personal matters..tu semua lumrah dalam kehidupan kan...siapa kat dunia ni x pernah ada walau sebesar virus masalah, tipulah tu kan....
apa pun, semuanya terpulang pada kita sendiri macam mana nak mengatasi masalah tu...yang penting jangan sampai stress tahap maksima sampai menjejaskan kehidupan seharian kita...memang ada masalah yang perlu diselesaikan, tapi kadang-kadang ada juga masalah yang kita memang kena biarkan masa yang selesaikan..tak boleh nak buat apa dah..tawakkal alallah jela...
panjang pulak mukadimah kan..kalau dibagi peluang untuk luah perasaan jadi camni la...layankan aje...hehe..
ok, masuk yang ada kaitan dengan tajuk..

MENANGIS DI PAGI HARI...


kenapa pulak la si ayong ni kan...takde orang cubit, usik pun tiba-tiba nak menangis..memang luaran takde yang terusik pun..tapi hati ni terusik dengan ayat abah kat bbm pagi tadi..
ni ayat abah,

"abah terharu bila imam masjid yong peng menangis teresak-esak baca surah as-sajdah solat subuh pagi tadi"

habis je baca ayat abah tu terus air mata berjurai-jurai keluar...dah la tengah drive masa tu on the way nak pergi kerja kan...
~baca bbm masa kat traffic light ok tunggu nak lampu hijau lama sangat..hehe..~ 
seriously rasa sentap, sedih, malu, rendah diri, hina semua ada bercampur baur..sebabnya tiba-tiba terlintas, orang baca ayat quran sampai menangis-nangis, tapi diri sendiri??? jangankan nak baca quran sampai nangis, nak duduk baca quran 1 hari sekali pun belum tentu...rasa jauh sangat dengan Allah s.w.t...terlalu memikirkan hal dunia sampai lalai, lupa untuk pastikan bekalan untuk akhirat itu ada...buat asal yang wajib je..memang pun sejak merancang nak kahwin ni ada masa terlalu fikirkan nak buat majlis macam ni, nak baju macam tu, duduk berjam-jam survey tak habis-habis..lupa, sebenarnya ada benda yang lagi penting kena buat...mendekatkan diri dengan Allah, mencari keredhaanNya, keberkatanNya...huhuhu...
kadang-kadang kita rasa kita dah cukup baik, cukup bagus, tapi sebenarnya belum..sebenarnya kalau ada sukatan, 1% pun tak sampai agaknya...ampunkan hambaMu ini ya Allah..
Alhamdulillah..terima kasih ya Allah, sebab masih sudi mencuit hati hambaMu ini..
terbayang-bayang ayat ummi, 

"bersyukurlah...Allah masih sayangkan ayong, Dia cuit hati ayong, suruh merayu pada Dia, kembali dekatkan diri dengan Dia.."

Ya Allah, sebenarnya inilah nikmat yang tidak terhingga.. bukan harta benda atau rezeki melimpah ruah..
sesungguhnya iman kita ni memang ada turun naik kan..bila tengah susah, mula merayu-rayu pada Allah, bila Allah dah bagi senang sikit, mula lalai..tapi tanpa kita sedari, Allah masih sayangkan kita, sebab tu dalam hidup ni ada gembira ada sedih...mesti selalu dengar ayat ni kan, Allah sayangkan kita, sebab tu Dia turunkan ujian untuk kita...sebab Dia nak kita dekat balik dengan Dia...
ayong cuma harapkan ayong sentiasa ingat untuk dekatkan diri dengan Allah dalam apa jua keadaan sekali pun, janganlah lalai lagi...
sorry lah ye, nak tulis ayat berbunga-bunga yang menyentuh sanubari bukanlah kelebihan ayong...tapi ayat-ayat ni memang luahan hati ayong yang ayong nak share..
moga kita sama-sama muhasabah diri..
lebih-lebih lagi dalam 10 hari terakhir Ramadhan ni, semoga kita semua mendapat keberkatan dari Allah s.w.t..
~aamiin~

"Biarkan setiap Ramadhan yang datang itu mengambil satu keburukan yang ada pada diri kita sehingga apabila tiba masanya untuk bertemu dengan Allah s.w.t kelak maka tidak ada yang tinggal pada diri kita melainkan kebaikan sahaja"



No comments: