❤ Followers ❤

❤ anniversary ❤

Daisypath Anniversary tickers Daisypath Anniversary tickers Daisypath Anniversary tickers Daisypath Anniversary tickers

Tuesday, July 23, 2013

POST 146: Masakan Pertama Untuk Suami Tercinta...Hehe..

❤Bismillahirrahmanirrahim❤
Assalamualaikum w.b.t

Hai korang....
Sila jangan gelak ye tengok tajuk tu...tau la dah lebih sebulan kahwin..
baru first time dapat masak untuk suami...adoi..apa pun tak boleh...huhu...
tapi kitorang kan pjj, dimaafkan la ek?hehe...lepas tu sebelum ni kan kalau along balik pun kitorang duduk rumah family ayong..kalau dah nama duduk rumah family,mestilah umi yg masak kan? Tak boleh rampas takhta umi...hehe..ok, tu mmg alasan..haha..
Tapi kalau korang yg dah memang kenal ayong, korang mesti tau ayong adalah orang yang tak suka masak...cooking is just not my passion...huhu...sebelum kahwin pun ayong dah warning along, bakal bini dia ni tak suka masak and tak pandai masak...sila redha ye...hehe...tapi dalam tak pandai tu adalah jugak ayong masak masa bujang dulu...takdelah tak pernah masak langsung..melampau sangat tu..hehe..so ayong adalah jugak belajar masak makanan feveret ayong macam puding karamel, ayam panggang, sayur masak lemak...dah, tu je..hehe...
So weekend lepas first time kitorang buka sama-sama kat rumah sendiri...makanya kenalah masak kan...kesian along dok mengidam nak rasa air tangan bininya ni...hehe... untuk first masak untuk along ni berani la nak try 3 masakan ni sebab pernah praktis kan..hehe..alhamdulillah menjadi...along cakap sedap...pandai bini abang masak...banggooooo den...hahaha...at least takdelah malang sangat kahwin dengan ayong ni kan...ni la rupa hasil masakan ayong...
Tadaaaaaaa....


tu diaaaa...ayam panggang bermadu dan bermayonis (masak guna pemanggang ajaib je, memang sangat senang), sayur masak lemak (yang ni main taram je sebab tak boleh rasa kan, agak-agak jela garam gula segala bagai...nasib baik jadi..hehe..) dan puding caramel (our favourite!!!)...
nasib baik menjadi semua...alhamdulillah...tu maksudnya next time kena masak lagi...alahai...tolong la rajin masak ye ayong...laki awak tu suka makan...huahuahua...
ok, tu je nak cerita petang-petang ni...adoi...bergendang pulak perut ni...wrong time la cite pasal ni time-time ni kan...korang layan jela ek...hahahahaa......

p/s: resipi nanti la ayong share ek....tak mampu la time-time ni nak cerita banyak-banyak pasal makan....

5 comments:

Mrs. Ady Firdaus said...

nmpk bekas air ayong tu teringat yang kitorang punya kat umah...dapat hadiah yang kaca punya banyak last2 yg plastik jugak jd feveret

Farhana IezAna said...

wah siap ada desert tu..syiok nye..

AyongAtikah Zaid said...

@mrs ady: nmpk sgt rumah pengantin baru kan? kosong je...mkn pun atas lantai..hehe..tula..byk2 kaca punya, plastik gak yg best...ringan n sng basuh..hehe..ptt la tupperware kaya raya..haha..

@ana: hehe..tu mesti ada...sbb along ni jns kol 10 mlm kang dia mula lapar balik, nak benda manis2...ayong time tu da nak tido..lynkan jela..hehehe...

orked violet @ SYA said...

whoaaa...asal sume org tere masak nih. br lps blogwalking kt blog cha tgk recipe puidng caramel. ayong pon tere wat caramel jugak! mkne nye Sya je la yg xtaw nih??? huhuhu

AyongAtikah Zaid said...

@sya: alolo....sbb puding caramel tu sng sgt sya nak buat...try la..hehe..xpe..nnt lepas kawin otomatik perasaan nak masak tu dtg...tibe2 baru tau 'oooo...masak ni sebenarnya campak2 je segala benda...' hahahaha....