❤ Followers ❤

❤ anniversary ❤

Daisypath Anniversary tickers Daisypath Anniversary tickers Daisypath Anniversary tickers Daisypath Anniversary tickers

Thursday, July 11, 2013

POST 142: Review Outfit Nikah Kesayangan Kami By D'Arienna Ekslusif

❤Bismillahirrahmanirrahim❤
Assalamualaikum w.b.t

woot woot!!!
semalam johor cuti 1 ramadhan...so kalau nak thursday blues hari ni boleh tak?haha..
disebabkan blues mood nak buat kerja is ZERO...huahuahua...
so bagi nak menaikkan percent mood kerja tu, kita taip post la ek..kalau bos tengok dari jauh konon-konon tengah rajin giler taip kerja punya hal la kan...boleh tak macam tu???hehe...
boleh tak boleh, nak jugak la..mood nak review tengah berkobar-kobar ni...
tiba-tiba rajin nak share pasal wedding outfit kitorang masa hari kejadian..
first untuk makluman korang, kitorang ada 2 pasang baju je....je ok??tak mau banyak-banyak..malas nak tukar-tukar baju..hehe..padahal takde bajet sebenarnya nak baju berpasang-pasang...hahaha...
so kitorang ada baju untuk event nikah dan 1 baju lagi untuk majlis resepsi...
kalau nak baca kisah angan-angan pasal wedding outfit ni korang klik je label wedding outfit ni...macam-macam kisah ada...kejap nak macam ni..kejap nak macam tu...in the end, inilah rupa outfit nikah kitorang...alhamdulillah sangat berpuas hati dan kitorang terasa cantik dan handsome sangat bila pakai baju ni..hehe...ok, sebelum terpuji diri sendiri melambung-lambung, jom check it out baju kitorang...hehe..
sebelum tu untuk makluman korang akan nampak style tudung ayong yang berbeza sebabnya dress ni ayong pakai masa nikah, then pakai balik untuk post wedding photoshoot...masa post wedding photoshoot tu mana ada MUA nak cantik-cantikkan ayong ala-ala princess lagi, so malas nak renyah pakai segala turban tu, ayong pakai shawl macam biasa je...sebab tula ada 2 version ok..korang jangan pening pulak ye...hehe...

alamak...susah giler kot nak cari gambar yang menampakkan full dress ayong...huhu...ni yang paling the best ayong jumpa...takpe, nanti ayong close up setiap inci ye..hehe...
tu la rupa full dress kitorang...untuk outfit ni kitorang tempah dekat D'arienna Ekslusif...ayong memang tak pernah review apa-apa pasal butik ni dalam blog sebabnya sebelum kahwin tu dress ni ambil masa yang lama jugak la nak siap...so ada perasaan ragu-ragu nak buat pre review untuk butik ni..ayong dah tempah since bulan 12 tahun lepas, dan mengharapkan dress ni siap at least 2 bulan sebelum hari kejadian..tapi rasanya kalau tempah dengan designer diorang memang suka buat last minute kot...dress ayong ni siap kalau tak salah dua minggu sebelum majlis...tapi hasilnya alhamdulillah memang puas hati sangat...cantik dan meletop sangat...berbaloi la dengan apa yang ayong bayar..
actually kitorang ambil pakej untuk tempah baju ni...upah untuk sepasang baju nikah complete semua dengan harga RM1000 (kain disediakan)...mungkin ada yang terbeliak mata tengok 3 kosong tu kan...tapi pada ayong memang berbaloi sebab kain yang dia guna kain yang berkualiti...untuk baju melayu dengan dress ayong bahagian dalam tu guna material yang sama iaitu pearl skin...mesti ramai yang tak familiar kan?ayong pun baru tau jenis ni masa discuss dengan abg kamil..abg kamil ni la designer baju kitorang..material ni memang best..sedap dan cantik...tak lembut sangat, tak kejung sangat...sesedap rasa..hehe...yang sifon pulak memang dr.kamil guna yang high quality...dia siap tunjuk beza alunan sifon murah and mahal...memang nampak beza..so dari segi material dah rasa berbaloi..sebab rasanya kalau beli sendiri kat kedai material kain macam ni je untuk buat dress ayong yang meleret-leret tu je dah ratus-ratus or dekat 1000, tak campur upah lagi...abg kamil cakap dia guna 10meter kain sifon untuk buat dress ayong yang meleret-leret tu...kalau tak rasa princess lagi tak tau la...hahahaha.....then yg 1000 tu pun termasuk dia sediakan samping along (kain samping ni lembut sangat, senang nak lipat-lipat), shawl dengan veil ayong..berbaloi la kan?

close up outfit along dulu ye..material pearl skin ni actually lebih kurang dutchess, tapi dia lagi lembut...memang sesuai sangat buat baju melayu...sebab lembut tak lembut sangat, then kilat tak kilat sangat...sedap mata memandang la senang cakap..hehe...samping tu ayong tak tau material jenis apa tapi kain dia lembut...tak kejung macam kain songket biasa..lagi satu ayong just suka corak bunga-bunga dia..sweet sangat..hehe...masa nak tempah dekat butik ni ayong memang berkenan sangat pattern dia gunakan kain samping yang sama untuk letak kat leher dengan poket..nampak lain dari yang lain....dan nampak pengantin sangat...hehe..buat baju along ni senang sangat...sekali fitting je dah terus ok, muat-muat...mula-mula risau jugak sebab sebelum kahwin badan dia turun naik, takut masa hari kejadian baju terbesar or terkecik....tak handsome la kan...haha..tapi alhamdulillah semua ok..the very handsome man on that day until today in my heart...ecewaaaaahhh....hahaha...


ni close up dress ayong pulak...ayong memang teringin sangat nak pakai dress masa wedding...tapi masa mula-mula tak la terbayang nak buat dress mewah macam ni...siap dulu nak pakai jubah je kot..sedar diri bajet ciput..huhu...tapi rezeki ayong agaknya, dapatlah merasa pakai dress ala-ala princess ni..hehe..untuk design ni semua ayong just bagi beberapa keping gambar yang ayong google je kat abg kamil, then ayong serahkan pada dia bulat-bulat untuk cantikkan dan sesuaikan dress ni dengan ayong...bab  beadworks, meleret-leret semua tu dia punya kerja la...tak pernah terlintas langsung...hahaha...bab material macam ayong cakap tadi dia buatkan dress ayong guna material yang sama dengan baju melayu along...so tak payah risau langsung takut tak sedondon ke apa...haha..asalnya abg kamil nak guna kain lycra sebab actually butik abg kamil ni main material lycra je...yg ayong mula-mula tertarik nak tempah kat sini pun sebab tengok kain lycra dia cantik sangat...bukan kain lycra biasa-biasa tu tau..ni yang high quality punya...
tapi tak jadi guna lycra untuk dress ayong sebab tak sesuai..

disebabkan meleret sangat...terpaksalah ada si pari-pari....hehe...

close up si pari-pari...hehe...

close up detailing beadworks dari tepi...abang kamil memang buatkan sedondon beadworks dress dengan veil...jatuh cinta sangat...tak terlalu sarat...sebab ayong memang cakap awal-awal ayong nak pakai shawl tutup dada, so kalau dia buat sarat kat dada pun karang tak nampak sangat...rugi..hehe...

ok, ayong letak pic ni sebab nak close up bahagian button kat tangan tu....jatuh cinta sangat ok..button tu sekadar hiasan...tapi sangat cantik..terasa dress princess sangat...hahaha...

haaaa...pic ni pulak ayong letak sebab nak bagitau dress ni ada riben panjang kat belakang...sekarang kan tengah pattern dress semua nak ada riben..so nak jugak...haha...
since takde gambar yang menampakkan riben tu, so ayong letak gambar suami soleh lagi mithali ni tengah ikatkan riben untuk isteri kesayangan aci la ye??hehe...

ni close up dari depan...oh ye..nak bagitau jugak yang segala brooch ayong pakai sampai la ke butang baju melayu lelaki semua abg kamil yang tolong belikan..masa tu bakal pengantin busy sangat sampai nak shopping beli brooch pun tak sempat...hahaha..abg kamil memang pandai pilih...cantik terletak je semua..
brooch kat songkok je kitorang beli sendiri...
tu pun terjumpa kat pasar malam beli 2 RM10..teruslah rembat...hahaha...

now kita close up part kepala pulak ye...ni gambar favourite ayong..so nak letak gambar ni jugak...hahaha...
macam ayong cakap ni pakej ayong ambil tu abg kamil sediakan semua shawl dengan veil..so dah tak payah pening kepala...ayong memang bagitau dia ayong nak pakai shawl walaupun mula-mula dia macam tak setuju, sebab dia biasa buat tudung awning...tapi ayong kan degil..taknak is taknak..so dia pun buat jela ikut kehendak ayong...hehe...outcome dia memang cantik...dia buat shawl 2 tones...
jap ayong tunjuk gambar yang nampak clear sikit ye...

view shawl dan veil dari depan
view shawl dan veil dari belakang
nampak tak shawl 2 tone itu?shawl ni ala-ala halfmoon..senang je nak pakai...yang lagi best ayong suka jenis sifon dia yang terletak cantik kat muka..nampak bujur sikit..tak la melekap bulat terus kat muka...hehe..shawl ni simple je takde manik apa pun sebab abg kamil nak buat veil sarat sikit..shawl ni jugak yang akan dipakai untuk hari raya nanti....hehe...

close up veil..veil ni pun ayong suka...dia guna kain net yang lembut...so veil ni memang terletak cantik je...tak kejung di sana sini la...hehe...kalau korang tengok balik gambar yang tunjuk button main tarik-tarik tangan tu akan nampak lagi clear bentuk dan panjang veil..panjang dia sampai punggung..
menambah lagi feeling princess...hahaha....
wah!!!tetibe terasa dah panjang giler membebel pasal outfit ni...cukup dulu la ek..nanti ayong buat post lain review inner tudung pulak..lagipun inner tudung tu bukan abg kamil sediakan...ayong beli dengan vendor lain..so kita buat special review untuk vendor tu nanti ye..
untuk D'arienna Ekslusif, ayong sangat berpuas hati hire diorang dan hasilnya...baju cantik, shawl cantik, veil cantik..semua cantik...abg kamil ni walaupun dia doktor, tau jela kan doktor macam mana punya busy, tapi dia tetap boleh bahagikan masa dia dengan baik..nak discuss apa-apa pun senang je..tapi kalau nak jumpa kena buat appoinment dulu la..kalau datang main terjah je lepas tu dia takde, memang saja cari pasal la kan...kekurangannya baju ni ambil masa yang lama je untuk siap, tu jela yang buat ayong berdebar-debar..tapi sebab hasil yang cantik, tu jadi small matter jela..lagipun walaupun siap lambat, tapi takdelah abg kamil ni senyap sunyi sepi je..dia tetap update progress baju tu...ayong simpulkan kalau tempah dengan designer memang macam tu kot, sebab diorang nak dapat ilham tu lama kot...hehe...
kesimpulannya memang highly recommended untuk b2b especially yang duduk johor bahru...dia ada 2 butik dalam Danga City Mall..tak semestinya nak buat baju kahwin je, korang boleh tempah baju raya, baju saja-saja, baju dinner dan segala macam baju lagi la...hehe..mungkin harga dia mahal sikit,tapi korang akan rasa berbaloi-baloi...kalau korang berminat, boleh terjah fb D'arienna Ekslusif..cuci mata dulu...tapi kalau korang pm lambat reply tu jangan marah ek..sebab fb dia memang kurang aktif...apa-apa nak buat appoinment ke korang boleh contact num ni, 0197474092 (Puan Asha @ isteri abg kamil)..kalau nak walk in pun boleh, butik D'arienna Ekslusif ni dalam Danga City Mall,satu kat ground floor depan habib jewel yang dah tutup dan satu lagi kat level 2 depan eskalator..
ni rupa butik yang dekat level 2
rasanya tu jela kot review untuk outfit nikah kitorang ni...thanks sebab sudi baca review yang panjang ni..tak tau nak pendekkan macam mana..hehe..takpelah, servis dan hasil yang bagus kita review la panjang sikit ye dak?hehe...ok, tunggu next review pulak ye...caucincau...babai!

p/s: kalau nak sewakan dress ayong tu ada ke orang nak sewa?hehe...

2 comments:

khadijah said...

Cantiknya dress dia.. serius memang berbaloi sebab cantik gila.. memang nampak mcm princess dah. Oh butik kat dcm je. Tapi nak tempah baju raya tak sempat la dah, lagipun kene tunggu selim melim dulu tnggu raya tahun dpn je la hee tapi kalau makan ribu2 baju raya tak mampu la dija :)

AyongAtikah Zaid said...

@dija: ari tu masa fitting ada mummy to be tempah baju raya kat dia...comel giler...xpe2..tgu taun dpn...klu baju biase around 200 je...hehe...