❤ Followers ❤

❤ anniversary ❤

Daisypath Anniversary tickers Daisypath Anniversary tickers Daisypath Anniversary tickers Daisypath Anniversary tickers

Saturday, July 13, 2013

POST 144: The Making Of...

❤Bismillahirrahmanirrahim❤
Assalamualaikum w.b.t

weekend la baru sempat nak mengasah skill kan...hehe..
along pun balik weekend ni...haruslah merajinkan diri...untuk mukadimah kita try buat dessert dulu ye...
mempersembahkan.....................

~puding roti gebus~

Bahan-bahan:
12 keping roti gardenia
(ikut suka nak banyak mana..tapi ayong buat untuk 1 loyang 4 segi dapat 3 tingkat)
4 biji telur
1/4 butter
1 kotak (1 liter) fresh milk (ayong guna dutch lady punya)
secawan gula
2 sudu kecik esen vanila
chocolate chips dan kismis

Cara-caranya:
1. Panaskan oven dulu pada suhu 190 darjah selama 10 minit.
2. sapu butter sikit dekat setiap keping roti depan belakang lepas tu potong 2 then letak tepi.
3. masukkan semua telur, sekotak fresh mikl, 1/4 butter, secawan gula dan 2 sudu kecik esen vanila ke dalam mixer dan kacau hingga sebati.
4. lepas tu susun roti yang dah disapu butter tadi dalam loyang, buat 1 lapisan dulu.
5. tabur chocolate chips dan kismis rata-rata sesedap rasa.
6. tuang bancuhan susu dalam mixer tadi atas roti ikut ketinggian roti.
7. ulang step 3,4,5 hingga habis roti dan bancuhan susu. Pastikan tinggi roti sama dengan tinggi susu.
8. Bila dah siap, biarkan dalam beberapa minit bagi susu tu meresap dalam roti.
9. Masukkan loyang tadi dalam oven dan bakar selama 45 minit (sehingga kekuningan).
10. Siap! boleh makan masa panas atau sejuk....hehe...

Ada macam-macam lagi cara nak buat puding roti ni...kalau taknak bakar, boleh kukus..tapi ayong kurang gemar kukus sebab jadi macam lembik...resipi pun ada macam, boleh google je..then ikut sesedap rasa korang..hehe...selamat mencuba!!!!

p/s: nasib baik sedap makan masa buka semalam..along cakap boleh jual...hehe..tak sia-sia usaha i....haha...




8 comments:

cha said...

bulan puasa ni ramai pulak i tengok buat puding roti ni u huhu

sarahhernyzar said...

sgt gebus tu.. terliuq cheq.. haha.. minta resepi.. nk gak try.. ngee

AyongAtikah Zaid said...

@cha: sbb sng kot...sedap pun ye..hehe...nak beli x berbaloi, buat sendiri gak berbaloi2..hehe...

@sara: hehee...demi sara ayong dah tambah resipi dalam post..hehe...tp boleh google je yang...mcm2 resipi ada..dr yg sng kpd yg complicated..hehe..

Diyana said...

ni laa padah nye klu pg2 dh tgok entry2 mknn ni kan... mula laa tu "jap g bukak puasa nk cmtu jugak lah".. hahaha

pos ke sini sikit ayong.. hahaha

AyongAtikah Zaid said...

@diyana: alahai...baru je abiskan pagi td..hehe..tu syok buat sndr, buat sekali berhari2 blh mkn...hehe...buat la diyana..sng je...hehe...

Diyana said...

oven nye xde lg kat umah...
bila laa cik abg saya tu nak penuhi impian ku itu... b'zaman dh nunggu nye ni.. ahakz!!

AyongAtikah Zaid said...

@diyana: 0...xde oven ek..ni la masenye diyana...goda2 sikit dgn mknn enak2, bulan2 puasa ni kan lapar2, mesti berdesup g beli oven..hehe..

Diyana said...

lepas raya laa kot... skrg mcm makin sengkek je.. nak raya punya pasal...