❤ Followers ❤

❤ anniversary ❤

Daisypath Anniversary tickers Daisypath Anniversary tickers Daisypath Anniversary tickers Daisypath Anniversary tickers

Thursday, March 28, 2013

POST 94: Eksperimen Dengan Pixajoy Berjaya..Hooray!!


Bismillahirrahmanirrahim
Assalamualaikum w.b.t

Hai korang...
kemain happy kan tajuk hari ni...hehe...
sebabnya ayong nak share satu hal yang memang menggembirakan ayong..hehe..
ingat tak hari tu ayong ada cerita pasal promo pixajoy?
kalau tak ingat, cepat terjah sini....baca dulu..
kalau nak grab pun sempat lagi, dia offer sampai 30/4/13...ayong pun kejap lagi nak grab lagi...
boleh dapat lagi satu can lucky draw...tak naik-naik lagi nama ni....huahuahua...

sebenarnya ayong memang dah lama usha pixajoy ni...dapat tau pasal benda dari blog mummy kina laaa...siapa lagi...hehe..alkisahnya ayong memang dok usha-usha macam mana kalau nak print wedding album sendiri memandangkan ayong just hire OP untuk shoot, edit dan burn dalam cd je...
sebab bajet satu hal, lagi satu memang lagi prefer nak buat album sendiri, lagi puas kot...
harap-harapnya gigih la nanti...jangan hangat-hangat tahi ayam sudeh....hehe...

so, setelah sekian lama dok usha pixajoy dari tahun lepas kot, tiba-tiba tengok pixajoy buat offer giler punya berbaloi....kalau yang masa baca part ni tak tau lagi offer dia, klik link kat atas tu ek...tak nak cerita dah pasal offer tu sebab hari tu dah cerita, kali ni nak cerita hasilnya..hehe..

bila terjumpa je offer tu, ayong pun laju-laju grab satu...memang boleh satu je sebab dia limitkan sorang boleh satu je...kalau nak lebih kena pakai nama orang lain dan inilah yang ayong akan buat kejap lagi...hehe...bila dah grab offer, masa tu tak fikir lagi nak buat album apa...sebab niat memang nak try tengok servis pixajoy ni ok ke tak, hasilnya memuaskan hati ke tak, ke indah khabar dari rupa je...

so tengah dok cari ilham nak buat album apa, tiba-tiba terpandang gambar masa grad...
baru perasan yang ayong takde album masa grad pun..gambar semua simpan softcopy...dan tiba-tiba ting!!!
lalu ayong pun menggagahkan diri korek balik semua pic masa grad...then laju-laju mendownload software pixajoy....cepat je downloadnya..cuak gak takut software susah giler, awok udah ler bute it...hehe...tapi alhamdulillah, memang macam review-review ayong baca sebelum ni, memang senang sangat...siap ada templet dia bagi, tinggal tukar gambar je kalau nak ikut bulat-bulat..senang cakap memang senang sangatlah!
very the mesra pengguna dengan orang-orang yang kekurangan ilmu IT macam awok ni...hehe...

lepas dah berjaya mendonlod software tu, ayong pun gigihlah mengedit...2 hari jugaklah mengadap laptop dok edit..hehe..masa mula-mula edit banyak error jugak sebab saiz gambar ada yang kecik sangat...then, korek-korek lagi...akhirnya compatible..selepas 2 hari dok mengadap, ayong pun gigih submit..then die cakap dalam masa 6 hari akan sampai kat umah..memang betul...ahad ayong submit, hari jumaat lepas tu sampai rumah...hasil memang awesome! puas hati la..macam tengok majalah yang biasa beli kat kedai...macam tak percaya pulak diri sendiri yang dok jadi editor...hahaha....
jom ayong share gambar-gambar album ayong ni ye..layannnn!!!

ni gambar software pixajoy...masa ni gigih cari idea nak mengedit....

cover depan
bila tengok ni rasa macam editor profesional je..perasannn!! haha....
 
1st page
gambar ni adik ayong yang editkan...suka giler pic ni...sebab tu jadi 1st page...hehe...
 
page 2 dan 3
disebabkan saiz gambar yang ni kecik, tu pasal la buat jadi macam ni...kalau tak nak buat 1 gambar penuh 1 page...
tapi macam ni pun comel jugak...hehe...

page 4 dan 5
yang page ni pun suka jugak...kebetulan banyak gambar cium-cium pipi...
saya sayanglah semua ummi abah dan adik-adik saya!!
pic tengah tu edit jadi mirror effect...likey2!!

page 6 dan 7
page 6: ragam family ayong masa hari konvo..hehe...
page 7: pic family ayong amik kat studio..memang smart buat full page...

page 8 dan 9
page 8: gambar hadiah dan bunga-bunga yang dapat..ada dari umi abah adik-adik, nenek, kawan-kawan, along..hehe...alhamdulillah..terima kasih semua!
page 9: opss..perasan tak tiba-tiba macam suasana lain...actually gambar-gambar ni masa konvo along kat uitm..saja selitkan 1 page..konvo jugak kan...hehe...yang penting merasa pakai jubah uitm..hehe...

page 10 dan 11
inilah geng kitorang masa kat usm...siap ada buat photoshoot studio ok...punya la semangat...hahaha..
rindu korang semua!!!
 
page 12 dan 13
ni gambar-gambar ragam kitorang ber'pre convo' kat area USM...pre convo bagai...haha...
oh...missing good old days...sobs!

page 14 dan 15
nama geng kitorang seliperzzz...ada kisah di sebalik nama...hehe..
more pre convo moments!

page 16 dan 17
tiba hari kejadian...one of the best day in my life!
USM DI HATIKU...PEACE!!

page 18 dan 19
ragam semasa hari konvo...semua best!!!

last page
suka giler page ni...smart!
"kehidupan ini dipenuhi dengan seribu macam kemanisan, tetapi untuk mencapainya perlu seribu macam pengorbanan"

cover belakang
simple je...tak tau nak letak gambar apa dah...so letak penghargaan jela...
terima kasih semua!
tanpa korang semua, takkan ada ayong yang sekarang..huhu..

tips buat album dengan pixajoy:
1) make sure baca tutorial dia bagi dulu...jangan main hentam je...dia ada bagi tutorial macam mana nak letak gambar, saiz apa semua ada...
2) make sure saiz gambar ikut macam yang dikehendaki...kalau boleh saiz besar la..baru cantik..
3) kumpul dulu semua gambar yang nak masukkan dalam album dalam 1 fail, then upload...
lepas tu baru edit..lagi senang ayong rasa..
4) make sure dah siap setiap page terus save..bagi mengelakkan frust kalau anything happen ok...hehe...
5) take your time..jangan terburu-buru...bila takde ilham, pergi tidur dulu...hahaha...

 tamatlah kisah 20 pages album ni...kertas dia tebal jugak tau...berbaloi-baloi la dengan harga RM15..kalau ikutkan harga asal RM70...kesimpulannya ayong memang puas hati sangatlah!!

p/s: sekadar sharing is love dari ayong...mana yang best korang manfaatkanlah ye..
tunggu nanti wedding version by pixajoy pulak ye...hehe...

12 comments:

Cik Jelita said...

canteks dear...huhhu...saya xedit-edit lg gambar, install software pun belum.sangat sibuk, laptop plak meragam...xsbar nak hasilnya.plan nak letak gambar pre-wedding n tunang.nanti kawen bolehlah nak letak kat guestbook table

AyongAtikah Zaid said...

@cik jelita: thanks!! hehe..xpe..take your time...valid 6 bulan kan..nnt share ek..mesti cantik jugak...=)

CIK PIA said...

mcm best la pula.. tp, xbp nk paham la..... siapa yg print? kita p hntr kedai or diorg yg print?

AyongAtikah Zaid said...

@cik pia: pixajoy ni kita deal online je...kita pilih jenis album macam mana kita nak, pastu beli dulu transfer duit online, nnt dia email kita link download software semua, kita download je..then, edit semua sendiri buat cantik2 guna software dia, dah siap edit semua terus submit online jugak..nanti diorang print and pos pada kita album yang dah siap..camtu je..nak tau lagi lanjut, tgk website pixajoy k..sng je sbnrnye..=)

Rina Ellisa said...

waaa best ni.. nk kena beli jugak ni..

mcm2 gambr bleh buat nnti.. hihihi :P

btw, thanks ayong for review & sharing :D

AyongAtikah Zaid said...

@rina: you are welcome!! buat jgn x buat...berbaloi2...hehehe...

khadijah said...

dija pun dah buat dan dah dapat dua album, tapi tak review2 lagi.. konvo mase dah kawin jadinye gambar tak banyak pulak..huhu dija wat mase tunang ngan honeymoon :)

Amalina Ali said...

Ehem ehem. Thanks ayong sebab buat review pasal ni.


Ting!!!

Idea keluar.

AyongAtikah Zaid said...

@dija: perghhh...dah buat 2...share la cpt dija..nak tgk..kot blh dpt ilham...album utk honeymoon...best jugak tu kn...hehe...

@nana: sesame nana..sharing is love!!! =)

Wiyah said...

SALAM..AYONG, NAK TANYA CANE SUBMIT ONLINE EK?? XPERASAN PLAK TANG STEP5 TU..UPLOAD FILES :Please select Upload Finished Pages. Your book files will be uploaded directly to our servers. .. wiyah x clicc pon huhu

AyongAtikah Zaid said...

@wiyah: klu belum submit lg tp wiyah ade save, so bile bukak tu automatik die akn bukak album kita tu, then ade button submit, klik yg tu je klu x salah..

Rina Ellisa said...

salam Ayong..

Rina dah dolod software..

Lepas tu terus klik je eh folder tu?

ni email rina_ellisa@yahoo.com

tq ayong :)