❤ Followers ❤

❤ anniversary ❤

Daisypath Anniversary tickers Daisypath Anniversary tickers Daisypath Anniversary tickers Daisypath Anniversary tickers

Friday, March 15, 2013

POST 88: Nak Jugak Share Pengalaman Ambil Borang Nikah kat Pejabat Agama Dan HIV Test di Batu Pahat


Bismillahirrahmanirrahim
Assalamualaikum w.b.t

Kemain panjang tajuk kannnnn....hahaha...
So korang mesti terus dapat tangkap point post ni kan?
bijak..bijak...hehe...
alkisahnya hari rabu lepas bersamaan 13.03.13 (nak jugak bagitau..sebab date cantik..hehe..), ayong pun dah berjaya mendapatkan borang nikah kat pejabat agama dan setelkan hiv test...lega sikitttt...
thanks hazirah teman aku!! sayanggggg ko...(aku tau ko baca blog aku..haha..)
meh nak share kat korang pengalaman ayong ambil borang kahwin kat pejabat agama batu pahat..direction tak reti nak bagi, korang google jela ye...so ambil borang kat batu pahat ni tak banyak kerenah jugak la...tak macam dalam cerita-cerita tak best pasal kerenah birokrasi yang ayong pernah baca sebelum ni...kebetulan ayong pergi tu petang, masa sampai tu takde orang langsung..terus pergi kaunter dia, cakap nak beli borang untuk kahwin...dia mintak IC lepas tu bayar RM5..then dia bagi borang...alhamdulillah setel!! ayong siap boleh belikan untuk kawan ayong lagi...dia just mintak num IC kawan ayong tu je...
ni untuk batu pahat je ye..ada kat tempat lain ayong dengar tak bagi ambilkan untuk orang la, kena bawak salinan IC la..so, it depends ya..

lepas dah dapatkan borang tu ayong terus pergi klinik kesihatan batu pahat...kebetulan office ayong belakang klinik tu je..senang la...semalamnya ayong dah tanya pasal nak buat HIV test ni, kena buat appoinment ke tak, bila boleh datang semua...nurse kat kaunter tu cakap tak payah buat appoinment, tapi boleh buat setiap hari isnin hingga jumaat petang je...sebab pagi biasanya klinik-klinik kerajaan ni memang ramai..karang tak pasal-pasal kena tunggu lama..padahal nak buat test tu kejap je...nurse tu cakap gak yang penting datang tu kena dah ada borang untuk hiv test yang dapat dari pejabat agama dengan envelope putih...kalau takde 2 benda ni, diorang tak boleh buatkan hiv test tu..so besoknya lepas dah ambil borang kat pejabat agama tu, ayong terus pergi klinik tu..ambil lagi satu borang untuk HIV test yang klinik punya pulak....maknanya ada 2 borang hiv test yang kena isi...satu dari pejabat agama, satu dari klinik....isi-isi borang, ambil nombor...then sebab ayong kerja gomen, so free je buat...kalau tak, rasanya kena bayar singgit...lepas dah ambil nombor, nurse tu terus suruh ayong pergi bilik 15..masuk, then ada sorang lagi nurse terus buatkan hiv test untuk ayong guna rapid test kit tu...memang sekejap sangatlah buatnya..macam nak buat test untuk cek gula dalam darah je...lepas dah cek semua tu, dia pun cop-cop borang ayong, masukkan dalam envelope yang dapat kat pejabat agama tu....alhamdulillah setelllll satu hal!!!!

ni la dia borang hiv test yang dah disahkan...alhamdulillah result ok...


lagi satu hal yang selalu menjadi kekeliruan, untuk next b2b, bagi negeri johor, result hiv test valid untuk 6 bulan sahaja dan borang kahwin pulak valid untuk 3 bulan sahaja....
sekarang ni jomlah kita berusaha mengisi borang tersebut dengan sehabis baik..then tunggu borang along yang susah sangat nak dapat dari klate tu...huhu...compilekan...then boleh hantar dah...InsyaAllah....
semoga semuanya dipermudahkan...aamiin...

p/s: misi weekend ni:
1. nak submit projek kat pixajoy...hehe..
2. sambung misi hantaran....adoyaiiiii.....
3. nak cari voucher hotel untuk honeymoon...mana entah letak ni...

oh, btw, just nak inform dah dapat photographer untuk post wedding photoshoot...hehe...
nanti ayong cerita dalam next entry ye...hehe...peace!!

9 comments:

Nurul Najihah said...

Banyak juge yeee perlu dsettlekan sebelom d ijab kabulkan ~

# tibe_tibe terse nak d ijab kabulkan juge :)

AyongAtikah Zaid said...

@najihah: ye yang...byk yg harus difikirkan...kalau ikut agama senang je, tapi sebab kita ada prosedur semua tu jd leceh sikit la..hehe...tp insyaAllah niat kita baik mintak semuanya dipermudahkan...pengalaman berharga jugak tau...=)

LiNda said...

bestnyeee da setel..linda bru terhegeh hegeh nk pk nk wat kat klinik mana...hehe

AyongAtikah Zaid said...

@linda: hehe...dah setel pun still ada byk lg yg belum setel linda..konpius kdg2, rasa mcm dah buat byk dah...tp ade je lg...hahaha...

Amalina Ali said...

Bila benda penting dah settle mesti kepala rasa lega sikit kan.

AyongAtikah Zaid said...

@nana: btl tu nana...tp still x lena tdo mlm lg...hehe..btw, ayong dah dpt kad nana...thanks dear...insyaAllah xde aral ayong sampai ye... =)

AyongAtikah Zaid said...

@nana: btl tu nana...tp still x lena tdo mlm lg...hehe..btw, ayong dah dpt kad nana...thanks dear...insyaAllah xde aral ayong sampai ye... =)

Hazirah Jayloe said...

hahaha!
ko patut cakap kita kehilangan makcik jual karipap giant!
LoL!

AyongAtikah Zaid said...

@hazirah: hahaha...sian ko kan...lain kali klu jmp kena terus beli la karipap bergerak ni...=p