❤ Followers ❤

❤ anniversary ❤

Daisypath Anniversary tickers Daisypath Anniversary tickers Daisypath Anniversary tickers Daisypath Anniversary tickers

Tuesday, April 16, 2013

POST 105: One Step Closer....Permohonan Nikah Setel!


❤Bismillahirrahmanirrahim❤
Assalamualaikum w.b.t

Terlebih dahulu kena cakap alhamdulillah...
sebab salah satu benda terpenting kalau nak kahwin dah setel...alhamdulillah..alhamdulillah...alhamdulillah...
alkisah benda ni dah setel minggu lepas lagi tapi baru berkesempatan nak cerita ceriti...huhu...
sekarang dah dapat buku pink tu, nanti abah tinggal pass kat tok kadi..
then tunggu je hari kejadian untuk di'sign'...hehe...
ayong nak share jugak experience setelkan borang nikah dan interview ni even semua orang especially b2b johor prosedurnya sama, tapi pengalaman setiap orang tu mesti berbeza kan?
so, tak kira...nak membebel jugak pasal ni...hehehe...
sebelum ni ayong dah pernah cerita pasal pergi beli borang nikah kan?
alaaa...yang dah berkurun tu..kalau belum baca lagi, boleh klik sini....
so, rabu lepas akhirnya siap jugak isi dan sediakan segala dokumen...ayong pun dengan nervous panjat la pejabat agama batu pahat tu nak hantar..sampai-sampai baru tau kat pejabat agama pun kena ambil nombor tau...ramai jugak orang nak kahwin kan...baru tau..ingat ko sorang je nak kahwin yong???huahuahua...
so, tunggu punya tunggu, sampai turn ayong, akak kaunter tu pun saring borang ayong...tak sampai berapa minit, siap! dia bagi borang interview suruh turun bawah...then suruh fotostat sekali borang wali dan borang kebenaran kahwin along...tak cakap awal-awal suruh fotostat siap-siap..kalau tau fotostat kat office je free..ni dah kena cas 40 sen...sesejak nak kahwin terlebih teruk berkiranya....huahuahua...
ok, berbalik cerita interview tu..ayong pun turun bawah, masuk pejabat..then nampak ada sorang lelaki sedang ditemuduga...then, ayong tunggu jela...nampak gak ada dua orang lelaki kat hujung pejabat tengah borak-borak...biarkan jela...tiba-tiba salah sorang laki tu panggil ayong..

tuan: nak apa dik?
ayong: nak interview kahwin...
tuan: oh..meh meh sini...

ayong pun jalanlah pergi dekat dia...
dia suruh tarik kerusi duduk tepi meja dia..badan besar, muka garang, nervous tak nervous jugak la...huhu...

tuan: ok, mengucap...
(tiba-tiba, takde intro apa pun ni...huhu..)
ayong: (ayong pun mengucap macam biasa)
tuan: ok, makna mengucap..
ayong: aku bersaksi....
(masa ni dah tergagap-gagap..nervous punya pasal...padahal sebelum tu praktis boleh je..huhu..)
tuan: awak ni nak kahwin ke taknak?
ayong: erkkk...(sentap...tapi serius blank...huhu...)

at last dia bagi hint baru la boleh sambung dengan lancar..huahuahua...
lepas tu sebab dia nampak nervous sangat gamaknya, tiba-tiba dia tukar topik...

tuan: awak kerja apa?
ayong: farmasi bahagian penguatkuasa..
tuan: Oh..yang selalu buat raid, serbuan tu?
ayong: aah..yang tu la...

then dia pun tanya-tanya pasal ubat, cerita ayah dia ada gout..banyak la jugak sembangnya, sampai confuse ni tengah interview kahwin ke kerja...huhu...tapi dia memang berjaya menghilangkan nervous ayong...bravo!!
lepas tu baru berbalik ke pangkal jalan..suruh baca fatihah, doa qunut, tanya rukun nikah, niat mandi junub, tanggungjawab isteri...alhamdulillah bab-bab ni lepas...tapi ada satu cerita lawak jugak...huhu..

tuan: bagi saya rukun nikah..
(ayong dengan yakin nak jawab ni)
ayong: suami...iste..
(tiba-tiba tuan tu potong)
tuan: suami?
ayong: erk...bukan ke...kena cakap lelaki ke..(masa ni memang blur habis..huhu..)
tuan: bukan..bakal suami..kalau suami maksudnya pasangan awak kena kahwin dengan orang lain dulu, baru kahwin dengan awak...nak ke?
ayong: erkkkkkkkkk......taknak..taknak... (sambil geleng-geleng kepala...huhu...)

habis part tanya-tanya..dia pun dah siap isi borang ayong tu...ingat cerita dah tamat kat situ...
rupanya dia nak sambung borak lagi...huhu...

tuan: pasangan orang mana?
ayong: orang kelantan..
tuan: ui...jauhnya!! (nada kuat ok...sentap i...huhu..)
ayong: nak buat macam mana tuan...
(tak sempat habis cakap lagi, dia dah potong..)
tuan: mana boleh cakap macam tu...awak yang cari dia, bukan dia datang tergolek-golek depan awak...
ayong:................ (speechless)
tuan: dia kerja mana?
ayong: putrajaya..
tuan: ui...jauh jugak!! (nada kuat lagi..apakah??) 
ayong: .............. (memang speechless giler...tak tau nak jawab apa...)
tuan: awak ni...kalau belajar bolehlah jauh...suami jauh tak boleh....
ayong: nanti saya mintak la transfer...(jawab perlahan lemah longlai je...huhu..)

akhirnya, tamat jugak interview tu...
fuhhh..memang pengalaman berharga betul....johor je tau ada interview bagai ni...
dah takdir kena kahwin kat johor kan...
yang penting dah setel...alhamdulillah..yeay!!! dah boleh kahwin...hahaha...

p/s: semoga dipermudahkan segala urusan...aamiin...makin nervous oiiii...lain macam nervous nak kahwin ni...huhu....

10 comments:

NinaAz said...

Alhamdulillah..... moga2 dipermudahkan :)

AyongAtikah Zaid said...

@nina: thanks nina!!! nebesssss...=p

Cik Jelita said...

alhamdulillah...sume dah setel ken, err bab borang nikah la. saya belum lg ni...nak kena isi cepat2 la.

AyongAtikah Zaid said...

@cik jelita: tula..lega sgt...at least 1 hal x yah pikir da...tp byk lg nak kena pikir ni...huahuahua...

FIFI said...

Lega la tu..hahah..borang dah settle, dah boleh lega..btw, yg spa mak dayah tu aku x pernah try, tapi org cakap, kalau nk tau bagus ke tak, tengok owner dia cantik ke tak..aku tgk mak dayah tu cun melecun je..hahahah..

AyongAtikah Zaid said...

@fifi: legaaaaa...haha..tula...cun, x mcm mak2..isy3..segan aku nak g...huahuahua...

Farhana IezAna said...

Ana pn dh dpt surat kebenaran nikah semalam..semueny tunang yg settelkn..hihi kami xde interview2 nie..

Tahniah..sama2 tunggu hari je nie kn..

AyongAtikah Zaid said...

@ana: tula...jhr je ade interview bagai ni...x pasal2 tmbh nebes...hehe..nasib baik dah lepas...jom la kita menghitung hari dalam kenebesan...huahuahua..

CIK PIA said...

nevesnya... bab2 interview ni.. dah l macam2 soklan.. nasib kt perak xde..hehe

AyongAtikah Zaid said...

@cik pia: tula...seram sejuk jugak la...pergi kursus kawin dah lama, kena la study blk...hehe...