❤ Followers ❤

❤ anniversary ❤

Daisypath Anniversary tickers Daisypath Anniversary tickers Daisypath Anniversary tickers Daisypath Anniversary tickers

Wednesday, August 28, 2013

POST 158: Amalan Ibu Mengandung Dan Menguatkan Rahim

❤Bismillahirrahmanirrahim❤
Assalamualaikum w.b.t

1) Membaca ayat2 selusuh.

Maksudnya: Ya Allah, dengan hak Maryam, juga hak hamba yang diturunkan kepadanya surah Maryam, ringankanlah daripadanya (NAMA ISTERI) penderitaan bersalin bagi isteriku, dengan rahmatmu wahai Tuhan yang amat mengasihani dari segala-galanya.

2) Untuk mudah beranak: Surah Maryam.

3) Untuk cantik: Surah Yuusuf.

4) Untuk cerdik: Surah Luqman

5) Untuk kuatkan rahim: as Soffat - khususnya kepada ibu yang selalu keguguran.

6) Untuk banyak susu: al Hujuraat

7) Untuk anak kuat iman: al Ikhlas

8) Untuk anak bijak / nak jadi saintis / doktor: Ayat2 yang ada kaitan dgn penciptaan alam maya: 
cthnya: Surah al Ghaasyiah.

9) Kuat agama / ulamak: Ayat2 yang ada kaitan dengan ulamak.Cthnya: Ayat 28 Surah Faathir.


“Ya Allah, peliharalah anakku selama ia berada didalam perutku, dan sihatkanlah ia, Engkaulah yang menyembuhkan, tidak ada penyembuhan selain penyembuhanMu, penyembuhan yang tidak meninggalkan penyakit. Ya Allah, rupakanlah atau bentukkan lah dia yang ada diperutku dengan rupa yang baik, dan tetapkankah ke dalam hatinya iman kepada Engkau dan kepada Rasul-Mu.

Ya Allah, keluarkanlah dia dari perutku dengan mudah dan selamat. Ya Allah, jadikankah dia sihat dan sempurna, berakal dan pandai, alim dan beramal. Ya Allah, panjangkanlah umurnya, sihatkanlah badannya dan baikkanlah akhlaknya, fasihkanlah lisannya, baguskanlah suaranya untuk membaca Al-Quran dan hadis, dengan berkat Nabi Muhammad SAW dan segala puji bagi Allah Tuhan semesta alam."

5 comments:

NinaAz said...

Tahniah ayonggg. Hehe. T.care yeaaa

AyongAtikah Zaid said...

@nina: thanks nina...nina pun sama..jaga diri baik2 ye..:-)

anakpakshaikh said...

eh... ayong mengandung ea.. dah lama tak baca blog kawan2 sejak ada anak ni.

AyongAtikah Zaid said...

@zura: aah..alhamdulillah zura..cpt rezekinya...ni da sebulan lbh...tgh tabah lalui 1st trimester ni..hehe...zura doakan semua baik2 ek...x sbr nak dpt baby comel mcm aisyah...hehe...:-)

anakpakshaikh said...

insyaallah... zura doakan semoga slmt semuanya