❤ Followers ❤

❤ anniversary ❤

Daisypath Anniversary tickers Daisypath Anniversary tickers Daisypath Anniversary tickers Daisypath Anniversary tickers

Friday, February 14, 2014

POST 168: Preparation Baby Part 1 --> Baju-Bajan Baby

❤Bismillahirrahmanirrahim❤
Assalamualaikum w.b.t

Akhirnya setelah diseru-seru oleh M2B sheila, sampai jugak mood nak share pasal preparation baby…dah 30 minggu baru sampai seru..ok la tu kan…konon-kononnya mendengar kata orang-orang veteran..beli barang baby jangan awal sangat..tak baik…kononnya la..padahal malas kemain nak pergi shopping…memang sejak mengandung ni pemalas shopping…rajin online shopping je..hahaha..tapi melampau sangat la kan takkan semua barang baby pun nak online…bayar postage je boleh dapat sehelai baju tau…huahuahua..

So hari ni jom kita sharing-sharing apa yang ayong dah prepare untuk menyambut kelahiran si kecik ni sambil-sambil kita go through checklist la ye…kot-kot ada terlepas pandang…oh, untuk barang-barang baby ni kebanyakannya ayong beli kat kedai Dear Baby, Batu Pahat…orang batu pahat mesti tau punya…bukan besar mana batu pahat tu…hehe..kenapa pergi kedai ni? Sebab senang..semua benda ada dalam 1 kedai…tak larat dah nak round 1 shopping complex macam zaman muda remaja dulu oiii…padahal dulu nak cari sepasang kasut je pun, sanggup tawaf 3 rounds…kagum rasa bila ingat balik…haha…

Ok, sekarang kita go through part by part la ye..untuk post yang ni kita cerita pasal baju bajan baby ye…
ni dia lambakan baju bajan baby...hehe...
Baju
Untuk baju baby semua ayong beli lebih kurang 15 pasang…tu campur-campur la..ada baju siang, ada baju malam, ada baju lubang-lubang, ada yang jenis rompers, jumpsuits…masa nak pilih baju baby serius rasa blur yang teramat sangat walaupun dah ada checklist…rambang mata tak tau nak pilih yang mana…harga baju baby ni pun boleh tahan jugak tau..nasib baik la salesgirl tu rajin melayan bakal mak bapak yang tengah blur ni…dia la dok pilih-pilihkan mana yang sesuai especially dengan bajet kitorang…boleh kata setiap pasang baju tu harga dalam range RM10-RM15…tu je ummi mampu ye nak…kalau ikut hati nak yang cantik-cantik je kang rembat yang sehelai RM50, mau botak kepala papanya..hahaha…

untuk kaler baju pulak ayong pilih campur-campur..biru ada, pink ada, kuning ada, oren ada, hijau ada…sebabnya baby I kan pemalu ya amat, pergi scan tak mau tunjuk, so ummi pun pilihlah ikut suka hati ummi…hehe…asalnya nak tema merah je, tapi baju baby ni tak banyak pulak kaler merah…semua kaler lembut-lembut je…layankan jela…hehe…

untuk saiz pulak mula-mula ingatkan nak beli saiz 3 months, tapi bila tengok 3 months dengan saiz 6 months macam lebih kurang je…so better beli 6 months kan? memang saja taknak beli newborn punya, ada 1,2, pasang je kot amik newborn...sebab orang cakap baju baby biar beli besar-besar sebab baby cepat besar…so kebanyakan baju baby saiz 6 months..kalau baby kecik, baby redha jela ye…hehe…tapi kalau tengok progress perut, potential baby nak membesar tu macam tinggi je..tapi janganlah besar sangat ye…nervous ummi nak oiiiii….huhu….

Mittens & Booties
Mittens & booties ni ayong beli dalam 8 pasang…cukup kot kan? rembat je mana-mana janji boleh padankan dengan baju…hehe…nanti kalau tak cukup, kita tambah lagi ye baby..jangan cedey-cedey..

Topi/Bannet
Yang ni ayong beli dalam 4 helai..cukup dah rasanya…bukan sokmo nak pakai topi pun kan..nanti baby dah keluar, dah confirm gugurl ke boboi, baru boleh beli banyak-banyak…geram je tengok kat online tu comel-comel banget….untung laaa baby umminya rajin menghabiskan duit beli online…huahuahua…

Hooded Blanket
Part selimut ni ayong dah beli dalam 3 helai…semua ada hood..senang…
selimutkan terus dari kaki sampai kepala..hehe..

Barut & Bedung
Barut & bedung ayong tak beli kat kedai ni…sebab tak banyak pilihan plus harga yang macam mahal…nasib baik sebelum tu M2B nina baru share pasal dia beli barut dan bedung online dengan harga yang murah…macam tertarik je…dah la ada corak-corak…comel sangat…so untuk barut dan bedung ni ayong beli online je..kat sini…kalau nak boleh terjah..memang sangat recommended…kain dia jenis cotton flannel…sangat lembut…saiz dia pun ok…bedung 1mx1m, barut 19’x6’..ayong beli yang set 4 helai barut + sehelai bedung…1 set tu RM30…Ayong beli 3 set, patutnya harga RM90 termasuk postage, tapi dia bagi diskaun jadi RM79 je..corak dia pulak akak tu cakap awal-awal dia takde spesifik design untuk kita pilih, cakap je nak kaler ape, dia tolong pilihkan…untuk mummy macam ayong yang tak cerewet ni, berserah jela..tapi akak tu memang pilihkan comel-comel…macam dalam gambar ni…hehe..
bedung
barut
Ok, habis dah cerita pasal baju-bajan baby..rasanya setel dah part ni…sekarang tengah tunggu seru nak mendobi baju bajan baby ni pulak…tak sampai lagi…manjang tunggu seru....hahaha….next kita cerita part baby diapering + grooming + nursering + bathing…hamekaw!!semua sekali harung la ye..cepat sikit habis…hehe….layannnnnnnn….daaaaa............

8 comments:

Sheila Salim said...

Assalamualaikum ayong.. yeayyy dah update barang baby! yahooo. yong taktahu jantina baby ekkk. suprise ler jawabnya. hihi.. ummi yong, cepat sikit update next... teruja nak baca. murah-murah gak beli kat batu pahat. sheila haritu beli sikit kat Kluang. dah ler sedia maklum murah, dapat harga sales lagi. mau tak memborong banyak. geleng kepala babanya ^___________^

cik mah said...

Bestkn g beli brng bby...uas rasa...grm tgok semua comel2

Unknown said...

Salam.. just nk kongsi 1 lg kedai yg jual brg baby yg murah + byk pilihan.. kadai tu nme Baby Shop dkt Jalan Rahmat.. sederet Secret Recipe.. area Parit Raja pn ade branch die.. Happy shopping.. :)
-Azza(junior TIGS)

aNna Lee said...

Woii! dah beli dah. Asal tak ajak aku shopping? Ohh time nak kawen kemain ajak aku, dah nak beranak lupekan aku. Tacing arh cenggini. T_T

AyongAtikah Zaid said...

@azza: tau2!!hehe..tp ari tu masa mood nak menyoping kedai tu ttp je sbb raya cina...frust jugak sbb mmg mula2 aim nak g kedai yg tu..nmpk mcm lg best...tp xde rezeki dia...hehe...

AyongAtikah Zaid said...

@sheila: murah2 tu mungkin la kot..sbb x penah usha kedai2 baby area2 bandar btl..tp selalunya sume benda lg murah kan?sbb pikir cmtu la gigih nak g soping sblm pndah putrajaya..hehe..

AyongAtikah Zaid said...

@cik mah: tau xpe!!ikut hati abis 1 kedai nak borong..hehe...

AyongAtikah Zaid said...

@anah: haha...tunggu nak soping dgn ko bogel la anak aku...ko x tau betapa kena paksa diri g soping ni..x larat woiii...plus nak kawin lom ada laki, kena la ajak ko...nak beranak, dah ada laki, bwk laki la..dia kena brtanggungjwb!hahaha...