❤ Followers ❤

❤ anniversary ❤

Daisypath Anniversary tickers Daisypath Anniversary tickers Daisypath Anniversary tickers Daisypath Anniversary tickers

Wednesday, January 29, 2014

POST 166: Welcome 3rd trimester!!!

❤Bismillahirrahmanirrahim❤
Assalamualaikum w.b.t

wow!!
tiba-tiba mood rajin nak update blog datang bagai diseru-seru...hehe..
jadi ayuhlah kita sharing cerita ceriti ye...
sebenarnya takde apa sangat pun nak cerita...dah tuan blog ni tengah pregnant, so cerita pun mestilah pasal pregnant kan?layankan aje la ye...hehe..
alhamdulillah semua berjalan dengan baik..minggu ni dah masuk 27 minggu...sedar tak sedar, pejam celik pejam celik, macam sekejap sangat pulak rasa...masa dulu nak habiskan 1st trimester punyalah macam menunggu bulan jatuh ke riba...ni tiba-tiba dah habis 2nd trimester...maybe sebab heaven sangat kot masa 2nd trimester...hidup dah kembali normal, selera makan pun dah ok, segala simptom morning sickness dah stop dengan sendiri...macam magik je rasa...haha...so entry ni bukanlah welcome 3rd trimester sangat pun sebenarnya sebab dah terlajak 3 minggu..hehe...
tapi masa nak masuk 3rd trimester hari tu, ayong kena warded...sebab food poisoning...tak tau la di mana silapnya, selera memang membuak-buak sehari sebelum warded tu, segala benda nak makan dan minum, malam tu terus sakit perut...then muntah-muntah..tak sangka nak food poisoning..mula-mula ingat nak mabuk-mabuk, tapi lain macam sangat muntah-muntah tu..lepas tu mula cirit-birit..sahlah memang food poisoning..malam tu jangan cakap la..sepanjang malam tak boleh tidur...dengan along sekali tak boleh tidur..buatlah macam-macam apa yang termampu nak kurangkan sakit perut..memang sakit sangat...masa tu terbayang dah macam mana la sakit nak bersalin nanti...nervous maaakkkkk!!! huhu...
so besok pagi-pagi terus pergi klinik..jumpa doktor, badan memang dah kurang air sangat, sebab minum air masak je pun confirm keluar balik...doktor suruh buat urine test, ada ketone pulak dalam urine...so terus warded..2 hari jugak la duduk hospital, masuk air berbotol-botol...serikkkkk...tak best woooo duduk hospital...huhu...nasib baik hari kedua terus dah ok lepas masuk air...so doktor bagi discharge..yeay!!
harap-harap tula first and last warded sepanjang pregnant ni...tak suke!tak suke!tak suke! huhu..
baru nak buat rekod takde warded sepanjang pregnant kali ni, tapi mission failed..takpelah..janji semua sihat..
oh lupa nak cerita, masa warded tu nurse akan datang setiap beberapa jam untuk scan heartbeat baby...yang lawak baby ayong ni pandai menyorok..kesian nurse tu dok cari heartbeat tak jumpa-jumpa..sampai ada sorang nurse tu surrender, suruh kawan dia pulak yang scan...adoi la..baby ni ada-ada je..mogok gamaknya kena duduk hospital...ummi janji tak makan macam hantu raya dah lepas ni ye...kesian baby tak memasal kena duduk hospital...huhu..
lain-lain perkembangan macam biasalah, perut semakin membesar, dah mulalah sakit-sakit di sana sini...tapi alhamdulillah so far takde yang serius..still mampu bertahan...semoga terus ok sampai selamat lahirkan along vs ayong junior ni..aamiin..baby pun alhamdulillah sihat-sihat aje...kemain aktif kat dalam perut..walaupun kadang-kadang sampai tak selesa dan sakit perut ummi ni, tapi ummi happy sangat dapat rasa tendangan padu awak tu...papa cakap nak jadi pemain bola ni...haha..ummi cakap gugurl la..mana boleh jadi pemain bola..haha..padahal tak tau gender pun lagi..pergi scan dia main cak-cak..so wait and see jela ye...baju-bajan awak ummi beli warna merah jela ye..laki perempuan boleh pakai..nak shopping pulak masa chinese new year nanti...plus ummi's favourite colour is red!tu yang sebenarnya...haha....
ok la...memang rajin sungguh ni..panjang dah rupanya...tadi punya la takde benda nak cerita..ni baru namanya blogger sejati...cehhhh...sejati la sangat!!!haha...

p/s: ingat nak review maternity and nursing pillow dalam post ni, tapi dah terpanjang sangat...
so kita bagi review pantas jela ye...hehe..

ni ayong punya maternity pillow (belah kiri) and nursing pillow (belah kanan)..memang berbaloi beli bantal ni..sangat membantu untuk dapatkan tidur yang lena masa pregnant..isian kekabu, kain cotton..best!
ayong beli hari tu ada promo..dapatlah satu set ni dengan harga RM235..normal price dia RM250..memang macam mahal, tapi berbaloi insyaAllah..kalau berminat boleh usha sini ye...

sekian, sehingga bertemu kembali...daaaaaaa...................

21 comments:

Sheila Salim said...

Assalamualaikum ayong. alaa siannya kena food poisoning. semoga Ayong sentiasa sihat2 ye. bestnya, dah masuk 3rd trimester. Yong, sheila pun teringin nak beli maternity & nursing pillow. thanks ayong bagi link. hehe senang nak terjah terus (>_______<)

*ayong dah scan 4D ye?

Honey Lalala said...

Wah berjangkit ye mood kerajinan update belog nampak? :D

Kita xde pon nursing pillow tu. Gegehkan diri je :(

Babyboy eh? Tahniahhhh~

AyongAtikah Zaid said...

@sheila: waalaikumussalam sheila!!akhirnya update jugak blog ni kan..haha..terjah jgn x terjah..best bantal ni sampai berebut laki bini..haha...aah tempat ayong buat cek up tu mmg scan 4d..tp dktr tak pandai pujuk baby nak tgk aksi2 dia..x puas tgk..ni nak pindah putrajaya dah, igt nak g scan kat tempat sonographer miss jezzlyn yg famous amos tu..mcm best je..hehe...

AyongAtikah Zaid said...

@hani: tula kot...tgk hani rajin...berjangkit2 sampai sini..haha...klu mampu gigih lg xpe, ayong ari tu asik dah x blh tidur je, x produktif lgsg..tu grab 1..blh guna sampai anak 5...erkkk!! x tau lg hani boy ke girl..dia main cak2 je masa scan...hehe...

Cik Jelita said...

kite xde pun maternity pillow, gigihkan diri dengan lapik bantal biasa jer sekeliling kite.he..
semoga sihat-sihat jer pai melahirkan ea ayong...take care...doakan utk kite jugak.

Sheila Salim said...

Ayong, nanti scan lagi before bersalin tu. ehh ayong drop ur phone number dekat email sheila boleh? sheilashahfiekry@gmail.com... harap dapat jumpa dekat Bazaar Shah Alam minggu depan. hehe wahh pakai lama la bantal ni. bagus2.. sheila tak sabar nak pujuk suami beli ni. tidur terganggu skrg, macam kesian je baby tersepit bila mengiring

AyongAtikah Zaid said...

@aimi: hehe..klu dah ok cmtu, bgs..save bajet..hehe..insyaAllah semoga semua mummies n babies kat sini slmt...aamiin..=)

AyongAtikah Zaid said...

@sheila: pujuk jgn x pujuk..hehe..ok, jap ayong email ye..tp ayong x dpt pg lg expo kat shah alam tu, masa tu bz pindah rumah..myb tgu expo kat klcc tu..at least nak jugak pg skali..hehe..

cik mah said...

Samalah kita ayong..konon2 nk mission xmo masuk wad..tetiba pregnant ni je dah dua kali..hehehhe..klaka juga rasanya..take care ye dear,..wah..sedap tgok bantal tu...cik mah xbl pun...bolot semua bantal..hubby pkai 1 bantal..cik mah 4...heheh

AyongAtikah Zaid said...

@cik mah: tula kan...Allah nak bg rasa pengalaman msk air kot...selalu dok dgr je org ckp masa pregnant kne msk air..hehe..sblm beli bantal ni, ayong pun sama mcm cik mah, byk giler bantal keliling..penuh bantal je atas katil..haha..

IMaH said...

imah penah kena food poisoning tp time first trimester. mmg rasa lembik. tak kena warded. just masuk kejap utk tambah air je. semoga selamat menempuhi 3rd trimester dgn jayanya!

AyongAtikah Zaid said...

@imah: seksa kan?serikkk...ni lg dgn perut dah besar, jln pun dah mcm king kong, dok angkut botol msk air tu...klu igt blk mmg sengsara..huhu...thanks imah!!u too..=)

NinaAz said...

baby saje jea yeaaa. nakal2. hehe. dahla gender pun nyorok2. heartbeat pun nyorok2 gak yeaa .hehe .tcare yong. :)

sarahhernyzar said...

Ayongggggggggggggggg.... Rendu lah kata yong... Dh msk 3rd trimester dh... Saramasih berjuang lagi ni... Doakan sara tau ayong... Xoxo..

sha said...

salam dear,
if berminat dengan set bersalin Tropical Herbs (Amway), Nona Roguy, Tanamera or Shaklee boleh dapatkannya dgn harga promosi di FACEBOOK : charmsandcolors or 019 6555700. 100% original product :)

http://kisahqaseh.blogspot.com

cujen lejen said...

hye, i'm coming from blog sheila..
mother to be jugak kita ;)

s h a said...

Wahh...da masuk third trimester da ayong.Siyes rase mcm kejap sgt.Sha ni x sabo menanti nak masuk 2nd trimester.Ngee.Sampai 2 hari ayong kena warded.Pheww...takut plak denga.Kena jage makan btol2 ni.Sha pon ade beli maternity pillow.Sep2.Semoga ayong n baby sihat2 selalu ye yunk.Amin.Take care.

AyongAtikah Zaid said...

@nina: tula...wat nebes je baby ni...nasib nurse tu comel2 baik2 je..klu dpt yg garang x pasal2 kne sergah..hehe...

AyongAtikah Zaid said...

@sara:saraaaaaa.... longggg timeeee nooooo seeeeee...hehe...aah alhamdulillah dah 3rd trimester...xpe, nnt ada rezeki sara k...teruskan usaha, doa n tawakal..ayong doakan ye...cpt aamiinkan, doa ibu mengandung insyaAllah makbul..hehe...

AyongAtikah Zaid said...

@cujen lejen: alhamdulillah...tmbh geng m2b blogger..salam perkenalan...nnt blh share2 cerita..hehe...

AyongAtikah Zaid said...

@sha: sabar2...1st tri nak msk 2nd tri mmg bercintaaaaa....2nd tri nak msk 3rd tri sekejap sgt pulak...tau2 perut dah besor...hehe...thanks sha!!take care jugak tau..=)