❤ Followers ❤

❤ anniversary ❤

Daisypath Anniversary tickers Daisypath Anniversary tickers Daisypath Anniversary tickers Daisypath Anniversary tickers

Thursday, March 20, 2014

POST 170: Penangan Mengidam...Hohoho...

❤Bismillahirrahmanirrahim❤
Assalamualaikum w.b.t

Hollaaaa....
lama tak membebel kan...almaklum dah lepas 30++ weeks ni tahap kesihatan merosot..antibodi pun dah lemah..plus badan dah berat, sikit-sikit tak larat..sikit-sikit dah semput....tapi kan nak kata badan dah berat, kalau korang nak tau berat ayong masa pregnant senang sangat turun...dulu masa belum kahwin berat ayong hampir cecah 90kg tau...punyalah jenis tak jaga badan..orang cakap gemuk ke apa,buat tak tau je...asalkan ku bahagia...nasib baiklah ada jugak orang nak buat bini budak gemok sorang ni....hahahah...ok, sambung cerita...masa pregnant ni berat ayong memang turun...masa first trinmester turun banyak sebab morning sickness..turun sampai 81kg...tapi ni dah 35 weeks berat naik sampai 84-85kg je..rasa third trimester ni makan macam banyak dah...baby dah serap kot...sebab baby memang membesar bagai juara kat dalam ni..last scan minggu lepas doc cakap berat baby dianggarkan 2.9kg...uiiii...baru 34 weeks tu...cuak maaakkkk nakkkkk...janganlah besar-besar sangat ye anakku sayang....rabak ummi...ummi takut...biar keluar comel-comel je, nanti dah keluar ummi sumbat susu banyak-banyak bagi tembam ok...hehe...

eh..eh...mana cerita mengidamnya yongggg...hadoi laaa...ampunnnn...
korang mesti biasa dengar kan ibu mengandung mengidam...ayong pun sebelum ni biasaaaaa sangat dengar...tau istilah tu wujud...tapi tak tau macam mana rasanya...sebelum-sebelum ni dari belum kahwin pun selalu jugak 'mengidam'...tapi sebenarnya mengidam masa mengandung ni memang sangat dahsyat ok...yang sebelum-sebelum ni tu tak boleh diklasifikasikan sebagai mengidam...just boleh cakap teringin je...sebab bila dah merasa penangan mengidam ni, memang kalau tak dapat tu boleh sampai termimpi-mimpi, emosi terganggu, sampai nangis pun boleh...huhu..kalau sebelum ni bila mengidam tipu-tipu tu, katalah nak makan hari ni,tapi tak dapat, takpe lagi..besok lupa dah...tapi mengidam betul-betul ni memang tak boleh lupa..setiap saat kot teringat...patutlah ada kisah dongeng pasal mengidam ni yang nak sangat makan nangka sampai kena belah perut tu kan..tak ingat ayong tajuk cerita tu apa...sebab penangan mengidam ni bukan main-main...dan patutlah orang tua-tua sangat ambil berat kalau ibu mengandung mengidam kena dapatkan jugak takut anak meleleh air liur katanya...tak tau la ayong sejauh mana kebenarannya...tapi pada pendapat ayong, bila ibu mengidam ni memang kena bagi jugak...sebab kalau selagi tak dapat memang stress, emosi memanjang...kan tak bagus tu...huhu...lagi satu beza mengidam betul-betul dengan mengidam tipu-tipu ni kan, kalau yang betul-betul tu memang beriye-iye nak..rasa nak tu macam nak makan banyakkkkkk sangat, tapi once dah dapat, makan sikit je, lepas tu taknak dah...haha...nampak tak permainannya?? lain kan kalau yang tipu-tipu punya bila dah dapat tu memang melantak la jawabnya...hehe..

so apa yang korang rasa ayong mengidam sangat tu?
ce tekaaaa....hehehe..

ni dia...kek lapis pandan...hahahaha..


motif mengidam kek lapis pandan ni memang sampai sekarang tak dapat dipastikan sebabnya..tiba-tiba je...padahal sebelum-sebelum ni sebelah mata pun tak pandang langsung ok kek lapis pandan ni....hehe..

ada kisah tau mengidam kek lapis pandan...bila tiba-tiba datang rasa nak tu terus google mana boleh dapat kek ni...kat putrajaya ni dah la tak banyak kedai kek..entah kat mana ada pun tak tau...kan baru pindah...so bila google tu terjumpa ada sorang akak ni boleh buat homemade punya...sebijik kek harga dia rm65..masa tu kan memang dah nak sangat....tanya along sambil buat muka kesian...bila dia approved je terus confirm order....tapi masa order tu hari sabtu, akak tu kat kampung...so dia cakap paling cepat dia boleh buat hari isnin..kita pun ok jela sebab memang dah nak sangat...harga memang tak kira dah...mahal kot...tambah rm15 boleh dapat sebijik kek secret recipe...huhu..so hati dah berbunga-bunga, sabarlah tunggu hari isnin...tup-tup hari isnin akak tu cakap tak sempat buat...postpone rabu pulak...ok, takpe lagi...sabar lagi tunggu...padahal dalam hati tuhan je tau...hari-hari tengok gambar kot...huhu...tiba je hari rabu, pagi tu tunggu je akak tu roger nak COD...tapi takde..sampai tengah hari takde jugak, ayong pun tanya boleh buat ke tak..tapi tak reply-reply...hati dah sedih ni...sabar dah sampai tahap maksimum..ngadu kat along....memang sedih giler masa tu..rasa macam dipermainkan pun ada tau..huhu..cakap kat along by hook or by crook nak jugak kek tu hari ni...tak kira...pening la laki i tu melayan bini nan sorang ni...huhu...at last, along bagi cadangan cuba google kedai kek kat putrajaya ada kat mana...balik kerja karang kita pergi tengok ada ke tak kek tu..so ayong pun google..jumpa la satu kedai kat presint 8..nama The Bakers Cottage..so balik kerja terus terjah...mula-mula pusing macam tak nampak je kek tu...sedih dah ni...dua kali pusing akhirnya jumpa..tapi dia tak jual sebijik kek...dia dah potong-potong..takdelah nampak macam sedap sangat pun..tapi nak jugak...hehe...belilah 4 pcs...masuk kereta terus makan macam orang tak makan setahun...haha...makan 1 keping je terus happy..lepas tu along tanya beriye nak tadi makan satu je ke? ayong sengih jela..memang takde rasa nak makan dah lepas makan sekeping tu...tak tau mana hilangnya rasa beriye sangat tadi tu..hehe...nasib baiklah tak dapat yang sebijik kek tu..kalau tak jenuh pulak nak habiskan...tula hikmahnya..hehe...
apa cerita akak yang janji nak buatkan kek tu? lepas dah sampai rumah tu, baru dia reply...dia cakap boleh buat jumaat pulak..ayong pun cakap, takpelah kak..saya cancel order ye...dalam hati cakap takpelah kak...saya dah dapat dah kek idaman saya tu...hehe...

begitulah kisah mengidam ayong yang penuh ranjau berduri....hahaha...
sekian terima kasih...hehe...

13 comments:

Nursaila Norman said...

ayong pun nak bersalin baby comel2 je eh..hehehe..sama lah kita ;)

Diyana said...

biasa laa mengidam...
time nak tu.. kemaen besar selera nye... bila dh dpt.. secoit je mkn nye... buat lepas mengdam je kekdah nye..
selalu kena bebel ngn husband kita dulu... haha

cik mah said...

Adoihai akk yg kek tu...main tangguh2..xle wa ckp je lah kan..cian mak buyong..nasiblah jumpa juga...cian bby tau nk mkn..hehe...take care dear...xlm dah tu,..

Ecah Ecot said...

Sabar jela nk menunggu kek idaman..ayong x bgtau je ngidam?bio die rase bersalah sket..haha..xpela kan, yg penting dh dpt.. :)

Sheila Salim said...

Assalamualaikum ayong. hahhaa kes mengidam ni memang lain macam kan. hihi. sheila kuranglah mengidam. suami pun pelik. dia tengok orang lain mengidam bukan2 je. dia kata sheila ni normal je. tak macam preggy mom. hihiii. semoga dipermudahkan yong. sheila taktahu baby dalam ni berat berapa. last scan masa 24weeks, baru 600++gram. hihiiii. debor la masuk 30weeks ni ~~~

AyongAtikah Zaid said...

Pregnant mummy of course la kena comel2..hehe...

AyongAtikah Zaid said...

Tula kan..rasa dipermainkan sungguh...huhu...nsb baiklah jumpa, kalau x mmg memusing la cari...hehe..orait cik mah..tgh ke'nebes'an la ni..hehe..

AyongAtikah Zaid said...

Haha..tula pasal..nsb baik la laki jns nak melayan je..klu x mau sentap je...hehe .

AyongAtikah Zaid said...

Awal2 confirm order tu dah bgtau ecah..siap ckp cmni, sy mengidam ni..klu blh nak asap...haha..

AyongAtikah Zaid said...

Hehe..msk 30 weeks ni la baby akn membesar bagai juara..laju je berat die naik...yg maknya pulak time2 ni selera mcm hantu raya lg la seronok baby membesar..hehe..pape pun janji sihat lynkan jela..hehe..

aNna Lee said...

Asal aku rasa kek pandan dalam gambar ni macam sedap je. Nak carik jugaklah. Haha!

Sheila Salim said...

Assalamualaikum yong.. Kedai Bornda yang jual set pantang ni dekat dalam Giant Taman Permata, kat area KL. boleh refer dengan link ini ->http://sheilashahfiekry.blogspot.com/2014/03/opening-sale-set-berpantang.html

Raihanah Ahmad said...

tak lama dah tu, kena cepat2 mengidam pasni, nanti nak deliver dah. semoga selamat semua u.