❤ Followers ❤

❤ anniversary ❤

Daisypath Anniversary tickers Daisypath Anniversary tickers Daisypath Anniversary tickers Daisypath Anniversary tickers

Friday, December 6, 2013

POST 163: Pengalaman 1st Trimester Pregnancy...=)

❤Bismillahirrahmanirrahim❤
Assalamualaikum w.b.t

Hai hai haiiiiii.....
tiba-tiba mood datang nak update blog pulak...so jomlah kita update laju-laju ek..hehe..
meh ayong nak share pengalaman 1st trimester pregnancy ayong...bila dah rasa sendiri mengandung baru betul-betul rasa memang bukan senang mengandung ni...sebelum ni dok tengok orang je...macam-macam dugaannya...dah baik sakit ni, sakit lain pulak datang..dah ok yang tu, yang ni pulak datang balik...dan dugaan setiap orang lain-lain..so janganlah kita memandang rendah ibu-ibu mengandung ni ye...

since ayong tau ayong pregnant masa tu dah 4 minggu...so kira sebulan yang pertama memang takde simptom apa-apa pun la..sampai la ayong demam and tak bermaya, then cek upt dapat tau pregnant...dah share experience tu kat sini..hehe...so masa dah 5 minggu still takde apa-apa simptom sangat pun, just rasa cepat penat...ummi ayong pun cakap, bila dah tau pregnant memang lepas tu macam-macam simptom datang..tapi bila macam takde simptom tu tercakap la kat diri sendiri, maybe badan ni jenis tak kena morning sickness sangat kot..berlagakkkkk...hehehe....

then masuk je 6 minggu memang pengsannnnnn....
dah start muntah-muntah, perut dah rasa berangin je...badan penat tak payah cakap la...belum lagi sakit kepala, badan, pinggang, perut, bontot, semua nak sakit la senang cakap...hehe..lepas tu tengok makanan memilih...ada masa-masa tengok memang tak terbukak langsung selera makan, macam ada injap tertutup kat tekak ni, padahal perut lapar...tapi kena paksa jugak makan...kalau tak lagi teruk jadinya...
sampai satu tahap, seminggu tu tengok segala makanan tak lalu kecuali burger...hari-hari dok makan burger...tau tak bagus tapi tu je yang lalu dek tekak...terpaksalah layankan...

kiranya start dari 6 minggu sampai 12 minggu memang macam tak serupa orang dah...
pergi kerja pun macam tak kerja...bulan 10 hari tu memang banyak la MC dan EL...
nasib baik bos memahami...huhu..

tapi rasanya ayong ni kira dalam stage morning sickness yang ok lagi la....ada orang lain lagi teruk sampai kena warded semua..ayong at least boleh lagi la nak urus diri sendiri..bab muntah pun takde la makanan baru sampai kat tekak, terus nak berlumba-lumba keluar balik...at least makanan tu boleh masuk ke perut, dok rehat dalam setengah jam ke sejam, lepas tu baru dia keluar balik...yang lagi best bab muntah-muntah ni, dia macam dah kenal tempat-tempat tertentu yang boleh muntah...contoh bilik air rumah, pantry office...kalau pergi je tempat-tempat tu, dari tak rasa nak muntah terus tiba-tiba muntah...bila time teruk sampai terduduk kat bilik air tu, lepas tu nangis.....sadisnya laaaaaa.....hehe...

tapi bab bau-bauan ayong ok...bau-bau makanan ke semua layan je..takde kesan pun...kecuali bau deodorant along....time dia spray tu memang tak boleh dekat, terus pening...
padahal dulu bau deodorant dia tu feveret kot...hehe...

lagi ape yeeee...
oh ye...ada 1 lagi benda yang memang buat ayong tak senang duduk masa 1st trimester ni....
ayong kena buasir@hemorrhoid yang agak teruk...
alkisahnya bila first time pergi cek kat klinik kesihatan, doc pun start bagi vitamin untuk pregnant kan..asid folik dan iron tablet...tapi ayong tak boleh makan iron tablet tu rupanya...ayong makan sebiji je, besok tu terus sembelit teruk...bila dah sembelit, buasir pun datang la...sebelum ni ayong memang ada buasir, tapi jarang kena...setahun sekali je camtu la...yang masa pregnant ni la paling teruk...2 minggu jugak la baru baik...start dari tu ayong memang tak makan dah iron tablet...bila dah masuk 4 bulan ni baru start balik tapi makan iberet folic...alhamdulillah makan yang ni ok la...takde la sembelit...
ni dok risau jugak la nanti masa bersalin macam risiko tinggi je nak kena buasir teruk...tawakal jela...insyaAllah semoga semua dipermudahkan...korang doakan ye...

saja nak letak gambar sebagai penyeri post ni..hehe..
masa ni dah masuk 16 minggu...kira ni celebrate dah merdeka dari 1st trimester la..terus pergi jalan-jalan kat a'famosa animal world...baby nak tengok haiwan-haiwan comel katanya...hehe...
perut dah nampak..tapi lemak je lagi banyak dari baby sebenarnya...hehehe...
rasanya tu je la kot nak share...
kagum dengan diri sendiri berjaya jugak menghasilkan 1 post panjang akhirnya...
dah lama tak membebel..hehe..
ok, semoga ketemu lagi...nanti ayong story mory lagi ye...
tapi macam biasa, bila tu tak tau la...tengok mood..hehe...
daaaaaaaaaaaaaaaa...................

13 comments:

(●*∩_∩*●) said...

Enjoy ur 2nd trimester!~
Pengalaman paling best masa 2nd trimester ni tp 1st trimester paling xdpt dilupakan... :)

NinaAz said...

Yeay! Hehehehee. Semoga ibu dan baby sihat2 selalu yeaa

AyongAtikah Zaid said...

@sue: alhamdulillah..ni mmg tgh enjoy...dah rasa baby gerak2...just tunggu penangan first kick die je ni x tau bila..hehe...

@nina: u too mummy nina!! =)

Farhain Azmi said...

Fuh..rasa nebes la pula bca entryayong ni.. Yong terus pgg perut..pikir sejenak, aku dh ada isi ke blm? hehe. mls nk cek pkai upt lg. tggu lg 2mggu, br nak cek. skrg br sebln dok dgn husband, 3bln lps masing2 dok jauh. :)

Ayong take care tau.. semoga ayong n baby sihat2 sllu

AyongAtikah Zaid said...

@kembar nama ayong: hehe..nebes ek..period dah lmbt ek? jaga diri tau..pregnant ke x ke, just be extra careful ok..InsyaAllah ade rezeki yong jugak...aamiin...thanks!! =)

S. Faezah said...

seronok baca pengalaman ayong..take care ye ibu n baby :)

cik mah said...

Yeah...alhamdulillah...jaga diri k..mkn vitamin n rajin2 minum susu ye...

Cik Jelita said...

take care...

Nursaila Norman said...

enjoy your pregnancy ayong :) take care and good luck dear :)

AyongAtikah Zaid said...

@faezah: hehe...thanks faezah...insyaAllah ayong doakan faezah pun murah rezeki cpt2 lekat ye nnt....aamiin..hehe...=)

@cik mah: baik ummi!!hehe..u too..=)

@aimi: thanks aimi..u too!! =)

@saila: thanks saila...half way to goooooooo...phewwwww...nebes jugak ni...hehe..=)

s h a said...

Wahh...da lepas first trimester pon.Semoga ayong dan baby sihat.Amin.

AyongAtikah Zaid said...

@sha: hehe...aah dah half way to go..alhamdulillah...aamiin...didoakan utk sha jugak...=)

cik ziana said...

hope si ibu n baby sihat2 yer..hihi
seronok bace pengalaman awak mengandung
jemput2 ke blog saya hihi
http://zianahealthcare.blogspot.com/