❤ Followers ❤

❤ anniversary ❤

Daisypath Anniversary tickers Daisypath Anniversary tickers Daisypath Anniversary tickers Daisypath Anniversary tickers

Wednesday, January 29, 2014

POST 166: Welcome 3rd trimester!!!

❤Bismillahirrahmanirrahim❤
Assalamualaikum w.b.t

wow!!
tiba-tiba mood rajin nak update blog datang bagai diseru-seru...hehe..
jadi ayuhlah kita sharing cerita ceriti ye...
sebenarnya takde apa sangat pun nak cerita...dah tuan blog ni tengah pregnant, so cerita pun mestilah pasal pregnant kan?layankan aje la ye...hehe..
alhamdulillah semua berjalan dengan baik..minggu ni dah masuk 27 minggu...sedar tak sedar, pejam celik pejam celik, macam sekejap sangat pulak rasa...masa dulu nak habiskan 1st trimester punyalah macam menunggu bulan jatuh ke riba...ni tiba-tiba dah habis 2nd trimester...maybe sebab heaven sangat kot masa 2nd trimester...hidup dah kembali normal, selera makan pun dah ok, segala simptom morning sickness dah stop dengan sendiri...macam magik je rasa...haha...so entry ni bukanlah welcome 3rd trimester sangat pun sebenarnya sebab dah terlajak 3 minggu..hehe...
tapi masa nak masuk 3rd trimester hari tu, ayong kena warded...sebab food poisoning...tak tau la di mana silapnya, selera memang membuak-buak sehari sebelum warded tu, segala benda nak makan dan minum, malam tu terus sakit perut...then muntah-muntah..tak sangka nak food poisoning..mula-mula ingat nak mabuk-mabuk, tapi lain macam sangat muntah-muntah tu..lepas tu mula cirit-birit..sahlah memang food poisoning..malam tu jangan cakap la..sepanjang malam tak boleh tidur...dengan along sekali tak boleh tidur..buatlah macam-macam apa yang termampu nak kurangkan sakit perut..memang sakit sangat...masa tu terbayang dah macam mana la sakit nak bersalin nanti...nervous maaakkkkk!!! huhu...
so besok pagi-pagi terus pergi klinik..jumpa doktor, badan memang dah kurang air sangat, sebab minum air masak je pun confirm keluar balik...doktor suruh buat urine test, ada ketone pulak dalam urine...so terus warded..2 hari jugak la duduk hospital, masuk air berbotol-botol...serikkkkk...tak best woooo duduk hospital...huhu...nasib baik hari kedua terus dah ok lepas masuk air...so doktor bagi discharge..yeay!!
harap-harap tula first and last warded sepanjang pregnant ni...tak suke!tak suke!tak suke! huhu..
baru nak buat rekod takde warded sepanjang pregnant kali ni, tapi mission failed..takpelah..janji semua sihat..
oh lupa nak cerita, masa warded tu nurse akan datang setiap beberapa jam untuk scan heartbeat baby...yang lawak baby ayong ni pandai menyorok..kesian nurse tu dok cari heartbeat tak jumpa-jumpa..sampai ada sorang nurse tu surrender, suruh kawan dia pulak yang scan...adoi la..baby ni ada-ada je..mogok gamaknya kena duduk hospital...ummi janji tak makan macam hantu raya dah lepas ni ye...kesian baby tak memasal kena duduk hospital...huhu..
lain-lain perkembangan macam biasalah, perut semakin membesar, dah mulalah sakit-sakit di sana sini...tapi alhamdulillah so far takde yang serius..still mampu bertahan...semoga terus ok sampai selamat lahirkan along vs ayong junior ni..aamiin..baby pun alhamdulillah sihat-sihat aje...kemain aktif kat dalam perut..walaupun kadang-kadang sampai tak selesa dan sakit perut ummi ni, tapi ummi happy sangat dapat rasa tendangan padu awak tu...papa cakap nak jadi pemain bola ni...haha..ummi cakap gugurl la..mana boleh jadi pemain bola..haha..padahal tak tau gender pun lagi..pergi scan dia main cak-cak..so wait and see jela ye...baju-bajan awak ummi beli warna merah jela ye..laki perempuan boleh pakai..nak shopping pulak masa chinese new year nanti...plus ummi's favourite colour is red!tu yang sebenarnya...haha....
ok la...memang rajin sungguh ni..panjang dah rupanya...tadi punya la takde benda nak cerita..ni baru namanya blogger sejati...cehhhh...sejati la sangat!!!haha...

p/s: ingat nak review maternity and nursing pillow dalam post ni, tapi dah terpanjang sangat...
so kita bagi review pantas jela ye...hehe..

ni ayong punya maternity pillow (belah kiri) and nursing pillow (belah kanan)..memang berbaloi beli bantal ni..sangat membantu untuk dapatkan tidur yang lena masa pregnant..isian kekabu, kain cotton..best!
ayong beli hari tu ada promo..dapatlah satu set ni dengan harga RM235..normal price dia RM250..memang macam mahal, tapi berbaloi insyaAllah..kalau berminat boleh usha sini ye...

sekian, sehingga bertemu kembali...daaaaaaa...................