❤ Followers ❤

❤ anniversary ❤

Daisypath Anniversary tickers Daisypath Anniversary tickers Daisypath Anniversary tickers Daisypath Anniversary tickers

Tuesday, February 18, 2014

POST 169: Wishlist Nak Buat Detail Scan + 3D/4D Baby Akhirnya Tercapai Jugak!

❤Bismillahirrahmanirrahim❤
Assalamualaikum w.b.t

Tajuk tu dah straight to the point sangat kan?
so tak yah mukadimah sangat la ye...mood taknak membebel banyak-banyak..mood nak share gambar je dengan korang...jom layannnnnnn.....hehe..
oh, sebelum tu..post ni bukannya untuk menunjuk-nunjuk anugerah Allah yang satu ni ye..please jangan fikir macam tu...ayong just nak share pengalaman ayong dan nak jadikan pengalaman ni salah satu kenangan dalam blog ayong ni...tu je...be positive ye..thanks!
ahad lepas alhamdulillah akhirnya tercapai jugak hasrat nak buat detail scan baby dengan scan 3d/4d nak tengok muka baby...tak menyabauuuuu...hehe...ayong buat kat Klinik Maria, Alamanda, Putrajaya...korang google je, confirm jumpa..banyak jugak review pasal klinik ni...bukan doktor yang scan, dia memang ada sorang sonographer khas yang kejenya scan baby je...chinese woman...sangat baik and pandai pujuk baby..
tapi sebab klinik ni macam ok, so korang tak boleh main terjah je, kena call dulu ye buat appoinment..lagi satu sebab dia just buat scan ni hari ahad je...so agak limited la..better call beberapa hari sebelum...
jom nak share dulu gambar-gambar si kecik kami...lepas tu ayong bagi detail semua ok..hehe..

ni dia muka si kecik....bibir tu x menahan...hehe...
suka sangat buat mulut muncung tu...geram tengok...hehe...
lepas tu dia buat mulut terkemam-kemam...ikut sapa la ni...suka main bibir..haha...
masa ni sonographer tu cakap dia bukak mata...tapi ayong tak nampak pun..hehe...
mmg dia cakap susah sangat nak tengok baby bukak mata...takpe..nanti dah keluar, kita lawan mata ye baby...hehe...
mula-mula ingatkan apa benda la yang kat tepi muka baby tu...rupanya tu uri dia...
sayang betul dengan uri dia..buat bantal tidur...hehe..
haaaaa....ce teka ni apa?????hehe...
but still not 100% confident....kuasa Allah siapa yang tau...
just berdoa asalkan baby sihat dan sempurna...tu je yang penting...gugurl ke boboi ummi tak kisah...hehe...
last but not least, nah!!
tapak kaki setepek...hehe...tak sabar nak geletek tapak kaki dia..hehe....
habis dah gambar...yang lain ada gambar untuk details scan, yang tu tak yah tunjuk la kot....bukannya faham sangat pun apa yang nampak dalam gambar tu...hehe...tapi masa scan tu sonographer tu memang terangkan satu persatu apa dia cek...dia tengok jantung, buah pinggang, peparu, salur darah tali pusat, tulang belakang baby, otak, kedudukan uri, air ketuban...ada lagi rasanya...tapi tak ingat dah...yang penting alhamdulillah dia kata semua nampak normal, takde masalah...syukur sangat....teruskan berdoa ye semoga sihat dan sempurna je sampai bila-bila...aamiin...
pada ayong details scan ni perlu jugak buat kalau kita mampu sebabnya mahal jugak nak scan ni...huhu..bukan apa, at least kita lebih bersedia kalau ada apa-apa masalah...tapi nama pun scan je, tak boleh percaya 100%...still kena tawakal pada Allah...Dia yang berkuasa tentukan semuanya...kita cuma mampu berdoa yang terbaik...tolong doakan yang baik-baik jugak ye..

last sekali nak share 1 video dengan korang....buat kenang-kenangan...hehe..

video

ok, dah cukuplah rasanya kita story mory...ni details pasal scan kat Klinik Maria ye..

Tempat: Klinik Maria, Alamanda, Putrajaya
Masa: Hari Ahad sahaja (waktu kena buat appoinment)
Servis: Details scan + 3D/4D
Harga: RM200 
(dapat sekeping cd ada semua gambar dan video, sekeping gambar muka baby, maklumatdetails scan)
Tempoh scan: dalam setengah jam
Sonographer: Perempuan Cina (tak perasan nama apa)
Komen: puas hati dan berbaloi-baloi!

Friday, February 14, 2014

POST 168: Preparation Baby Part 1 --> Baju-Bajan Baby

❤Bismillahirrahmanirrahim❤
Assalamualaikum w.b.t

Akhirnya setelah diseru-seru oleh M2B sheila, sampai jugak mood nak share pasal preparation baby…dah 30 minggu baru sampai seru..ok la tu kan…konon-kononnya mendengar kata orang-orang veteran..beli barang baby jangan awal sangat..tak baik…kononnya la..padahal malas kemain nak pergi shopping…memang sejak mengandung ni pemalas shopping…rajin online shopping je..hahaha..tapi melampau sangat la kan takkan semua barang baby pun nak online…bayar postage je boleh dapat sehelai baju tau…huahuahua..

So hari ni jom kita sharing-sharing apa yang ayong dah prepare untuk menyambut kelahiran si kecik ni sambil-sambil kita go through checklist la ye…kot-kot ada terlepas pandang…oh, untuk barang-barang baby ni kebanyakannya ayong beli kat kedai Dear Baby, Batu Pahat…orang batu pahat mesti tau punya…bukan besar mana batu pahat tu…hehe..kenapa pergi kedai ni? Sebab senang..semua benda ada dalam 1 kedai…tak larat dah nak round 1 shopping complex macam zaman muda remaja dulu oiii…padahal dulu nak cari sepasang kasut je pun, sanggup tawaf 3 rounds…kagum rasa bila ingat balik…haha…

Ok, sekarang kita go through part by part la ye..untuk post yang ni kita cerita pasal baju bajan baby ye…
ni dia lambakan baju bajan baby...hehe...
Baju
Untuk baju baby semua ayong beli lebih kurang 15 pasang…tu campur-campur la..ada baju siang, ada baju malam, ada baju lubang-lubang, ada yang jenis rompers, jumpsuits…masa nak pilih baju baby serius rasa blur yang teramat sangat walaupun dah ada checklist…rambang mata tak tau nak pilih yang mana…harga baju baby ni pun boleh tahan jugak tau..nasib baik la salesgirl tu rajin melayan bakal mak bapak yang tengah blur ni…dia la dok pilih-pilihkan mana yang sesuai especially dengan bajet kitorang…boleh kata setiap pasang baju tu harga dalam range RM10-RM15…tu je ummi mampu ye nak…kalau ikut hati nak yang cantik-cantik je kang rembat yang sehelai RM50, mau botak kepala papanya..hahaha…

untuk kaler baju pulak ayong pilih campur-campur..biru ada, pink ada, kuning ada, oren ada, hijau ada…sebabnya baby I kan pemalu ya amat, pergi scan tak mau tunjuk, so ummi pun pilihlah ikut suka hati ummi…hehe…asalnya nak tema merah je, tapi baju baby ni tak banyak pulak kaler merah…semua kaler lembut-lembut je…layankan jela…hehe…

untuk saiz pulak mula-mula ingatkan nak beli saiz 3 months, tapi bila tengok 3 months dengan saiz 6 months macam lebih kurang je…so better beli 6 months kan? memang saja taknak beli newborn punya, ada 1,2, pasang je kot amik newborn...sebab orang cakap baju baby biar beli besar-besar sebab baby cepat besar…so kebanyakan baju baby saiz 6 months..kalau baby kecik, baby redha jela ye…hehe…tapi kalau tengok progress perut, potential baby nak membesar tu macam tinggi je..tapi janganlah besar sangat ye…nervous ummi nak oiiiii….huhu….

Mittens & Booties
Mittens & booties ni ayong beli dalam 8 pasang…cukup kot kan? rembat je mana-mana janji boleh padankan dengan baju…hehe…nanti kalau tak cukup, kita tambah lagi ye baby..jangan cedey-cedey..

Topi/Bannet
Yang ni ayong beli dalam 4 helai..cukup dah rasanya…bukan sokmo nak pakai topi pun kan..nanti baby dah keluar, dah confirm gugurl ke boboi, baru boleh beli banyak-banyak…geram je tengok kat online tu comel-comel banget….untung laaa baby umminya rajin menghabiskan duit beli online…huahuahua…

Hooded Blanket
Part selimut ni ayong dah beli dalam 3 helai…semua ada hood..senang…
selimutkan terus dari kaki sampai kepala..hehe..

Barut & Bedung
Barut & bedung ayong tak beli kat kedai ni…sebab tak banyak pilihan plus harga yang macam mahal…nasib baik sebelum tu M2B nina baru share pasal dia beli barut dan bedung online dengan harga yang murah…macam tertarik je…dah la ada corak-corak…comel sangat…so untuk barut dan bedung ni ayong beli online je..kat sini…kalau nak boleh terjah..memang sangat recommended…kain dia jenis cotton flannel…sangat lembut…saiz dia pun ok…bedung 1mx1m, barut 19’x6’..ayong beli yang set 4 helai barut + sehelai bedung…1 set tu RM30…Ayong beli 3 set, patutnya harga RM90 termasuk postage, tapi dia bagi diskaun jadi RM79 je..corak dia pulak akak tu cakap awal-awal dia takde spesifik design untuk kita pilih, cakap je nak kaler ape, dia tolong pilihkan…untuk mummy macam ayong yang tak cerewet ni, berserah jela..tapi akak tu memang pilihkan comel-comel…macam dalam gambar ni…hehe..
bedung
barut
Ok, habis dah cerita pasal baju-bajan baby..rasanya setel dah part ni…sekarang tengah tunggu seru nak mendobi baju bajan baby ni pulak…tak sampai lagi…manjang tunggu seru....hahaha….next kita cerita part baby diapering + grooming + nursering + bathing…hamekaw!!semua sekali harung la ye..cepat sikit habis…hehe….layannnnnnnn….daaaaa............

Thursday, February 13, 2014

POST 167: Alhamdulillah...kitorang dah tak PJJ dah...Baby is happy!!!

❤Bismillahirrahmanirrahim❤
Assalamualaikum w.b.t

baby tak keluar lagi, so guna ihsan google la ye...nanti baby dah keluar boleh tepek gambar baby sendiri...hehe....

Alhamdulillah...alhamdulillah...alhamdulillah...
permulaan yang baik untuk tahun 2014...selepas lebih kurang 8 bulan kitorang jadi suami isteri jarak jauh atau shortform biasa orang guna PJJ, akhirnya sekarang kitorang dah dapat duduk sama-sama sambil menanti si kecik ni lahir...syukur sangat....ayong memang jarang cerita pasal kerja ayong, family ayong..kadang-kadang je bila terlebih rajin kot..haha..
contoh macam sekarang ni, terlebih rajin nak share dengan korang....haha...so korang layankan jela ye..
8 bulan pjj, mcm sekejap je rasanya tiba-tiba dah 8 bulan...memang dari mula-mula kahwin kitorang dah pjj..tiap-tiap weekend along balik johor tengok bini nan sorang ni...alhamdulillah jugak dalam tempoh 8 bulan tu tak pernah sekali pun along gagal balik johor....by hook or by crook dia akan usahakan jugak supaya dapat balik weekend tu....dah kahwin seminggu tak jumpa lain macam rindunya hoiiii...hehehe...
gigihlah lakiku naik bas setiap jumaat petang, nak dekat tengah malam baru sampai...gigihlah bininya ni keluar malam-malam pergi amik laki kat terminal..lepas tu ahad malam dah balik putrajaya...fuhhh..kenangan sungguh...hehehe...
dan lagi mencabar untuk tahun 2014 ni bila sultan johor umumkan gomen johor cuti jumaat sabtu, ahad kerja...eeeeehhhhh...kesian tau laki bini yang pjj ni...dah la weekend tu je dapat jumpa...jumaat ko cuti, laki ko tak balik lagi...ahad laki ko cuti, ko lak nak kena pergi kerja...macam something wrong somewhere di situ...so start dari situ memang berharap sangat dapat transfer...tak boleh tahan la life macam tu..macam takde life laki bini...kesian tauuuuuu....huhu....
lagi pulak masa awal-awal kahwin tahan lagi, walaupun  air mata mengalir jugak bila laki nak balik tu...lepas tu tau pregnant...masa 1st trimester jangan cakap la, nangis sokmo...sampai along dah tak tau nak pujuk macam mana...masuk 2nd trimester dah ok sikit...macam dah tabah gitu la..huahuahua...tapi bila masuk 3rd trimester badan dah mula sakit-sakit di sana sini, mengharapkan suami ada tiap-tiap malam dengan kita untuk kurangkan sakit-sakit tu, perasaan nak duduk sebumbung tu memang membuak-buak...huhu...
so sekarang ni kitorang dah pun dapat duduk sama-sama..alhamdulillah..syukur sangat-sangat...baby pun kemain happy...sokmo la papa dia kena kick lagi-lagi bila perut ummi bertemu perut papa, memang kena kick la..gangster sungguh la si kecik ni...terkejut-terkejut papanya baru nak lelap...hahaha....
mungkin banyak benda jugak yang dikorbankan bila ayong buat keputusan nak transfer ni..tapi tuntutan keluarga lagi penting...yakin perancangan Allah tu yang terbaik..insyaAllah doakan yang baik-baik je untuk kitorang ek...ok, semoga ketemu lagi....bila entah nak cerita pasal preparation baby...umminya pemalas sungguh...huahuahua...insyaAllah next post ok...tapi tak janji tau...hehe...
daaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa.......................