❤ Followers ❤

❤ anniversary ❤

Daisypath Anniversary tickers Daisypath Anniversary tickers Daisypath Anniversary tickers Daisypath Anniversary tickers

Wednesday, August 28, 2013

POST 158: Amalan Ibu Mengandung Dan Menguatkan Rahim

❤Bismillahirrahmanirrahim❤
Assalamualaikum w.b.t

1) Membaca ayat2 selusuh.

Maksudnya: Ya Allah, dengan hak Maryam, juga hak hamba yang diturunkan kepadanya surah Maryam, ringankanlah daripadanya (NAMA ISTERI) penderitaan bersalin bagi isteriku, dengan rahmatmu wahai Tuhan yang amat mengasihani dari segala-galanya.

2) Untuk mudah beranak: Surah Maryam.

3) Untuk cantik: Surah Yuusuf.

4) Untuk cerdik: Surah Luqman

5) Untuk kuatkan rahim: as Soffat - khususnya kepada ibu yang selalu keguguran.

6) Untuk banyak susu: al Hujuraat

7) Untuk anak kuat iman: al Ikhlas

8) Untuk anak bijak / nak jadi saintis / doktor: Ayat2 yang ada kaitan dgn penciptaan alam maya: 
cthnya: Surah al Ghaasyiah.

9) Kuat agama / ulamak: Ayat2 yang ada kaitan dengan ulamak.Cthnya: Ayat 28 Surah Faathir.


“Ya Allah, peliharalah anakku selama ia berada didalam perutku, dan sihatkanlah ia, Engkaulah yang menyembuhkan, tidak ada penyembuhan selain penyembuhanMu, penyembuhan yang tidak meninggalkan penyakit. Ya Allah, rupakanlah atau bentukkan lah dia yang ada diperutku dengan rupa yang baik, dan tetapkankah ke dalam hatinya iman kepada Engkau dan kepada Rasul-Mu.

Ya Allah, keluarkanlah dia dari perutku dengan mudah dan selamat. Ya Allah, jadikankah dia sihat dan sempurna, berakal dan pandai, alim dan beramal. Ya Allah, panjangkanlah umurnya, sihatkanlah badannya dan baikkanlah akhlaknya, fasihkanlah lisannya, baguskanlah suaranya untuk membaca Al-Quran dan hadis, dengan berkat Nabi Muhammad SAW dan segala puji bagi Allah Tuhan semesta alam."

POST 157: JUST KEEP SHARING....

❤Bismillahirrahmanirrahim❤
Assalamualaikum w.b.t


kita selalu dengar ayat "bersyukurnya kita di Malaysia",
"kasihannya diorang kat palestin, syria, mesir dan lain-lain.." kan?
tapi sebenarnya mereka sangat beruntung...mereka di sana In shaa Allah orang-orang yang terpilih menghuni syurga...mereka yang dapat peluang jihad fisabilillah..kanak-kanak yang tiada dosa, syurga pasti untuknya....
tapi bagaimana kita yang di sini? 
suka dengan ayat ini, kalau tak mampu buat semua, jangan tinggal semua....
mana yang mampu, buatlah!
kalau mampu berjuang, berjuanglah!
kalau punya kuasa, gunalah kuasa itu sebaik-baiknya!
kalau punya harta benda, bersedekahlah!
kalau mampu berdakwah, pujuklah mereka yang masih tidur dibuai nikmat dunia!
kalau tidak punya apa pun, kita masih mampu berdoa..doa kan senjata umat Islam....
buatlah apa jua yang termampu!
tapi janganlah terlalu keras hatinya sehingga tiada hati dan perasaan melihat dan mendengar apa yang berlaku..membiarkan peluang yang Allah s.w.t beri untuk kita muhasabah diri dan menambah pahala berlalu begitu sahaja....kerana merasakan semua ini tiada kaitan dengan hidup kita...merasakan apa yang berlaku sedikit pun tidak menjejaskan hidup kita...Janganlah begitu...
ayuh bangkitlah!
jangan terus lalai dibuai enak dunia...nasib kita di sana masih belum diketahui...tapi kita masih punya masa...Allah s.w.t masih sayang kita...masih beri kita peluang untuk betulkan apa yang salah...
bukalah mata hati...
jadikan apa yang berlaku ini sebagai tiket untuk kita berhijrah..menjadi hamba Allah s.w.t yang lebih baik...yang lebih soleh dan solehah...yang diberkati hidupnya dunia dan akhirat...

~untuk ingatan diri sendiri dan semoga bermanfaat untuk semua...In Shaa Allah~

Tuesday, August 27, 2013

POST 156: 'Wordless Wednesday' In Advance!

❤Bismillahirrahmanirrahim❤
Assalamualaikum w.b.t


besok takut tak sempat post...so nak post sekarang aci tak?hehe...
Alhamdulillah..last week ada bagitau kan maybe ada good news tapi tak berani nak kecoh-kecoh takut upt tu mengong...tapi weekend lepas dah confirmkan dengan doktor and buat scan...alhamdulillah dah nampak kantung baby...tapi kecik sangat lagi...doktor estimate baby baru 4 weeks..syukur alhamdulillah...sebab ayong jenis irregular period dan tak expect akan ada secepat ni..syukur sangat....
apa pun, still fragile lagi and masih dalam keadaan berjaga-jaga sebab macam-macam boleh jadi...kadang-kadang risau jugak tapi kalau dilayan risau tu jadi stress pulak...so tawakkal ala Allah jela...
korang semua tolong doakan kitorang sihat dan kuat ye...
semoga baby berkembang dan membesar dengan sihat dan kuat...aamiin..

p/s: try to be not too excited, but cannot resist laaaa...please pray for us...huhu...

Friday, August 23, 2013

POST 155: Review Wedding Signage Versi Along ❤ Ayong

❤Bismillahirrahmanirrahim❤
Assalamualaikum w.b.t

Haaaa....kan betul buat post kat blog mesti terasa masa laju bergerak...tengok-tengok sekarang dah pukul 12 tgh hari....15 minutes to go...lepas tu nak balik tidur...hehe..
15 minit ni kalau tak buat apa-apa mau rasa macam 15 jam...so bagi merasakan 15 minit macam 15 saat, ayong nak review lagi satu benda pulak la...
benda ni memang simple je..nak buat pun bukan susah sangat..tapi peranan dia memang cukup penting...sebab kalau takde benda ni, karang tak sampai tetamu-tetamunya..so betapa hebat wedding kita pun, tapi orang tak datang, apa cer kannnn???
so jangan tertinggal masukkan signage dalam wedding checklist ya b2b sekalian.....
ni la rupa wedding signage versi kitorang...hehe...


simple je kan?
yang penting kena make sure tulisan besar dan jelas bagi orang nampak...tak payah kot nak tulisan berlingkar bagai tapi orang tak nampak..tak sampai mesejnya...
benda ni ayong buat sendiri je...taip-taip kat word, print and laminate....then lubangkan...
malam sebelum hari kejadian, minta tolong abah and pakcik ayong pergi gantung kat tempat-tempat yang dah ditetapkan...takkan pengantin pulak nak pergi gantung kan...dasar anak manja ni...hahaha...
nasib baik jugak dewan ayong kahwin tu taklah ceruk sangat, 
so senang jela nak buat direction..hehe....
jom layan gambar..hehe..

ni masa tengah meeting nak gantung kat mana....serius kemain kan muka masing-masing...hehe...

cik ayong posing...masa ni cik lagi okeh...hahaha...muka penat giler kot masa ni...hehe....

my hero forever!!! nak posing jugak...hehe..

sekian la cerita wedding signage kitorang...gambar live yang digantung pun tak sempat snap...sebab majlis daerah yong peng ni efficient sangat buat kerja...2,3 hari lepas tu tengok dah takde...
mesti ada yang simpan buat kenangan ni kan...hahahaha....

p/s: yeay!!!dah pukul 12.15....jom balik!!!!!!!

POST 154: Review Welcome Board Poster By Partyprint

❤Bismillahirrahmanirrahim❤
Assalamualaikum w.b.t

Hari ni terasa sangat tak produktif....dah la bangun pagi hujan...nak bangun pergi kerja terasa sangat melemahkan jiwa raga...drive pergi kerja pun dalam hujan, dah lemau je rasa...sampai office lak ada 2 org je ari ni...lagi la tak semangat...hohohohoooo....apa nak jadi ni tak tau laaaa...
sudahnya nak bagi masa ni terasa gerak laju sikit, kita main review-review la ye...nak habiskan wedding review....ada sikit lagi...lepas ni maybe ada cerita lain pulak..hehe..aamiin...

wedding review
yang font kaler hitam tu tak review lagi..
so sekarang ni ayong nak review welcome board poster yang ayong guna masa wedding...
sebelum ni rasa ayong pernah membebel pasal welcome board poster ni...kat sini...
kan konon-konon nak buat welcome board poster ala-ala pic ini...


dan ini hasilnya.....ala-ala islamic and malay version...hehe...
pic credit to Partyprint
amacam???ala-ala tak???hehe...
ok, sekarang meh nak cerita siapa vendor yang berjaya merealisasikan keinginan nafsu ayong yang satu ni...
sebenarnya ayong tempah buat poster je dengan Partyprint...salah satu vendor printing yang tak asing lagi kan...mula-mula cuak jugak nak tanya harga sebab vendor famous tu kot la mahal sangat,
tapi rupanya tak...still dalam bajet...alhamdulillah....
ayong tempah poster ni ikut saiz frame Ikea yang famous amos murah tu...saiz dia 50cmx70cm...material terpauline..ayong pilih material ni sebab murah sikit...so total harga ayong kena bayar untuk minta dia design and print poster ni RM50 sahaja...kira murah la setakat yang ayong survey...ingat nak buat kat tempat ayong print bunting and banner tu, sekaki singgit, tapi saiz nak buat poster ni dia tak boleh buat pulak..
so far deal dengan Partyprint sangat la senang...reply pun cepat jugak...ayong deal kot email je...yang lagi best rupanya akak owner Partyprint ni tinggal kat area apartment ayong duduk masa dekat jb dulu...so boleh ambil by hand je tak payah pos-pos....lebih kurang seminggu la kitorang dok berbalas email, bagi design, confirmkan design..hasilnya pun sangat memuaskan...ayong bagi draf design macam mana yang ayong nak...dan alhamdulillah akak tu come out dengan design poster yang sangat cantik....
sekarang ni frame poster ni tersimpan rapi dalam almari tunggu masa untuk digantung di rumah kitorang yang comel itu...hehe....kesimpulannya ayong memang sangat puas hati dengan Partyprint...
so highly recommended la!!
dia ada buat macam-macam lagi tau...bukan setakat print poster ni...ada buat doorgift, deco candy bufet, guestcorner dan macam-macam lagilah....korang usha sendiri ye...ayong bagi link dia...


Email: partyprintjb@yahoo.com

p/s: maaf takde gambar live guna welcome board ni masa wedding...ayong letak frame ni kat easel yang ayong pinjam dengan kawan ayong...save bajet...hehe..
harap-harap op ada snap pic welcome board poster ni...
cerita pasal op????
gambar belum siap lagi la...harap-harap dapat disiapkan sebelum terberanak...opssss...hehe...

Wednesday, August 21, 2013

POST 153: Selamat Hari Raya Ke 14..Hehe..

❤Bismillahirrahmanirrahim❤
Assalamualaikum w.b.t

Sempat lagi kan nak wish selamat hari raya? hehe...
sorry la ek...cuti raya, maka blog pun bercuti jugak la...
blogwalking pun tak menyempat...apa pun, ayong doakan semua baik-baik aje k...
disebabkan blog dah bercuti lama, maka mood penulisan pun baru nak masuk gear 1 balik, jadi lambat sikit nak panas..so kita layan gambar jela ye sebagai kenang-kenangan raya 2013...

ni pic family besar ayong...tema tahun ni lelaki grey, perempuan pink....
tp along pink???special case ok..hahaha...

1st raya husband and wife..alhamdulillah...semoga kekal hingga ke syurga...aamiin....

tu jela gambar raya tahun ni...pengalaman raya yang sangat best tahun ni...alhamdulillah...

p/s: maybe ada good news..tunggu dah betul-betul confirm ayong share ye...doakan semua baik-baik je k..

Monday, August 5, 2013

POST 152: Review Handbouquet Meletop Kalah Meriam Buluh By Mila AAWD

❤Bismillahirrahmanirrahim❤
Assalamualaikum w.b.t

Tajuk sangat mood hari raya kan...hahahaha...
Disebabkan mood kerja dah negatif..jom kita sambung review la ye...hehe...
kali ni nak review handbouquet yang super gojes by mila..lagi super duper gojes bila dapat handbouquet ni sebagai hadiah...yeay!!! btw, korang kenal tak mila? rasa ramai b2b and ex b2b familiar dengan nama mila...mana taknya, owner wedding vendor yang hasil kerja diorang memang meletop kalah bunyi meriam buluh ok...kalau korang tak percaya and baru nak kenal mila ni, sila-sila terjah link ayong bagi ni ok...

fb bisnes: Azmah Ahmad Wedding Deco & Events
blog bisnes: Azmah Ahmad Wedding Deco & Events

ayong pun pernah buat pre review untuk Azmah Ahmad Wedding Deco & Events dalam giveaway yang ayong join...kalau nak layan, boleh terjah sini ye...alhamdulillah melalui giveaway ni la ayong berjaya menang handbouquet by mila...sebelum tu memang mengidam sangat nak handbouquet by mila...tiap kali tengok mila upload gambar handbouquet dia buat untuk b2b, memang meleleh la wa cakap luuuu....so bila mila buat giveaway and nak hadiahkan handbouquet ni memang takkan melepaskan peluang...yang ni memang join untuk harap menang...memang nak sangat...dan alhamdulillah ayong berjaya!!
ni entry mila announce pemenang...yeay!!!
happy tak terkata la masa tu...walaupun ramai pelik la apa ke jauh sangat tempah handbouquet....dari johor ke selangor....rasa kalau transfer duit minyak tol nak pergi sana ambil handbouquet tu dengan duit tempah handbouquet lagi mahal kot duit minyak tol tu..hehe...tapi handbouquet ni worth RM100 jugak tau..
sebab mila punya pasal, apa pun boleh la...hahaha..
uisyyyy....banyak pulak membebelnya kan...hehe..jom layan gambar la...
meh tengok betapa super duper gojes handbouquet mila ni...hehe...
ni rupa hb fresh from the oven...tercengang tengok mila buat...memang cantik sangat!!!
dan BESAR!!suka giler.....baru la menyerlah...hehehe...
close up..siap ada brooch lagi...elegan sangat..hehe...
close up lagi....ada pearl-pearl lagi tau...princess sangat..hehe...
close up handle dia...suka giler jugak...macam klasik tapi elegan kot bunga-bunga besi tu...kalau nak buat sendiri memang tak tercapai akalku kot...huahuahua...
walaupun pakai artificial flower, tetap cantik and nampak fresh...teringin jugak nak pakai fresh flower, tapi sebab jauh, terpaksa lupakan hasrat tu....tapi bagus jugak artificial flower, sekarang elok lagi tersimpan...nak guna balik pun boleh..kot-kot nak berangan feeling-feeling pengantin lagi...hahaha....
kesimpulannya ayong memang suka giler sangat la dengan handbouquet ni.....lebih dari yang ayong bayangkan....nak deal dengan mila ni pun senang...ayong just bagi kaler baju je...yang lagi best punya nak jimat, cakap dengan mila mintak dia buat handbouquet yang boleh masuk dengan dua-dua baju nikah and resepsi ayong..dah la 1 kaler pink, 1 kaler royal blue...tu je...design apa kejadah semua serah pada mila yang pakar je..hehe...kejam tak? risau jugak mula-mula boleh ke mila buat...tapi alhamdulillah...she made it!!!!

ni pic masa nikah...sorry gambar ni lagi...feveret pic sangat...hehehe....

ni masa dengan baju resepsi...hb tu macam jadi kontra tapi daya penarik...ecewahhh...hahaha....
akhir kata mila punya hasil tangan memang kebabom meletop pom pom pom la...
cantik sangat dan berbaloi-baloi...
jangan kata handbouquet dia, mini pelamin, pelamin dan lain-lain diorang buat semua cantik-cantik...kalau ayong duduk area dekat-dekat dengan mila, confirm ayong hire diorang...sebab harga pun berbaloi-baloi....
last but not least, thanks a lot mila!!! you are the best..keep it up!!
ayong doakan mila berjaya dan lebih berjaya dalam bidang ni...tak mustahil one day Azmah Ahmad Wedding Deco & Events akan jadi wedding vendor yang terbaik dari ladang setaraf wedding vendor yang famous amos meletop di abad ini...aamiin....

POST 151: Mode Raya On, Mode Kerja Off!

❤Bismillahirrahmanirrahim❤
Assalamualaikum w.b.t

woot woot!!!
korang kerja lagi ke hari ni?
ayong kerja lagi...huhuhuhu...sadis giler....lagi sadis bila along dah cuti dan dia mesti tengah lena diulit mimpi sekarang ni...mimpi I lettew....hahahaha....sadis tau..saat menyayat hati tadi bila kena pergi kerja tengok dia santai-santai..merengek-rengek taknak pergi kerja...gaya macam budak taknak pergi sekolah....hohoho...
sungguh mood nak kerja dah paras negatif...bukan setakat kosong, negatif ok....achaner niiiii???
nak layan blog je satu hari boleh tak?hahaha...
tapi kena cari ilham jugak dulu.....kalau takde ilham melalut merepek meraban jela gayanya....
jadi macam post yang ni la...huahuahua...
idea!!! please come to mummy!!!!!!