❤ Followers ❤

❤ anniversary ❤

Daisypath Anniversary tickers Daisypath Anniversary tickers Daisypath Anniversary tickers Daisypath Anniversary tickers

Wednesday, July 31, 2013

POST 150: Review Wedding Guestcorner Versi Along ❤ Ayong

❤Bismillahirrahmanirrahim❤
Assalamualaikum w.b.t

Selamat hari rabu korang...biasa rabu konon-konon wordless wednesday kan? tapi hari ni tak berapa nak wordless sangat la...sebab tiba-tiba rajin nak sambung review kahwin....korang layan jela ek...
nak jadikan kenangan...sekali seumur hidup kan...hehehe....
so hari ni nak membebel pasal ruang guestcorner ayong....sebelum-sebelum rasa banyak dah post-post pasal props untuk guestcorner...so post ni kira macam kita cerita sekali harung semua benda la ye...
sebelum membebel lagi panjang, jom layan ganeeee rupa guestcorner ayong tu ye akhirnya...hehe...

ni la rupanya...simple je...hehe...
yang penting kos nak buat corner sangatlah jimat dan berbaloi-baloi...
dalam semua benda ni, banyak yang ayong DIY and ada yang menang giveaway...
alhamdulillah...semua menjadi seperti yang dirancang...
meja dan alas meja semua catering yang uruskan...kitorang just letak segala benda alah tu je...hehe...

kenapa ayong semangat sangat buat ruang guestcorner ni??
sebabnya rasa semua pun maklum masa hari kejadian adalah hari yang kita akan jadi tersangat sibuk dan pemes ala-ala retis ye..so memang kita takkan dapat nak jumpa semua tetamu...ada yang datang masa kita tengah siap-siap, ada yang datang masa tengah makan damai, ada yang tak dapat tunggu lama...jadinya ruang ni jadi tempat untuk tetamu-tetamu kita tinggalkan jejak diorang...walaupun tak dapat jumpa masa hari kejadian, tapi bila balik baca wishes diorang tu memang tersangat happy dan terharu tau....ada yang sanggup datang jauh-jauh...terharu sangat...terima kasih semua...

sekarang, jomlah kita layan apa yang ada kat guestcorner ayong ni ye...zassssss!!!!

frame ni ayong DIY...so baru la orang tau apa nak buat kat corner ni kan....hehe..

wishing tree!!
yang ni tak plan pun nak ada. tapi alhamdulillah menang giveaway The Photobooth Corner dapat hadiah ni...siap frame dah...comel sangat...lama jugak la simpan benda ni..thanks a lot diba!!!!
kat atas tu ada link ayong dah review panjang lebar...terjah ok....hehe..

ni adalah stamp pad diba bagi jugak...ada 3...boleh request colour...
so ayong pilih kaler hijau, merah dan pink...hehe..sekarang dok simpan elok lagi...
bolehlah nak guna lagi nanti kalau tiba-tiba rindu nak main cop-cop..hehe...

ni bukti nenek ayong yang sangat sporting meninggalkan cop jari beliau...hehehe...
ce teka yang tertepek cop jari atas sekali tu siapa punya....hehe...

ni pakcik dan makcik ayong...semangat diorang main cop-cop...almaklumlah masa tu kan baru habis pilihanraya, mode dakwat kekal on lagi...hehehehe....

~nanti ayong tunjuk hasil akhir wishing tree ni ye..menjadi ke tak 'tree'nya..hehe..
mana entah gambar snap ari tu..nanti ye...~

next!!
ni kad ucapan ayong DIY sendiri...gigih mendesign, mengadap printer satu hari, menggunting benda alah ni....tak sangka akan jadi serajin itu bila nak kahwin...isy..isy..isy...
ayong ada cerita progress pasal benda alah ni kat sini....layan ye...

dah ada kad mesti ada kotak kan...kalau tak kang habis bertaburlah semuanya...
ni kotak pun DIY jugak...DIY paling senang...hehehe..

next!!
guestbook by Made With Love YZ Quilling sponsored by bff ayong...hazirah, ieza and yuyun...thanks korang!!!diorang bagi guestbook ni dengan props untuk photocorner...yeay!!!!
ayong memang suka sangat seni quiling...one fine day nak belajar buatlah...one fine day ya....hahaha..
nanti kalau ada kesempatan nak buat special entry untuk Made With Love YZ Quilling la...hehe...

ni bahagian dalam....comel sangat....nanti ayong share ucapan-ucapan yang best-best dengan korang ok..macam-macam jenis ucapan ada...baca banyak-banyak kali pun tak bosan...
gelak memang tak ingat apa dah...hehe...thanks semua!!!!

bagi teaser dulu la..yang ni the best wishes!!!!
ucapan dari adik kecik ayong...sooooo cute!!!!

alaaa...sebenarnya nak tunjuk kat korang huruf A dengan R dengan bentuk love tu...
tu hasil DIY last minit...bila ingat balik, tak terbayang macam mana boleh jadi segigih itu...and yang penting sangat berbaloi dan puas hati...hehe...ayong ada cerita pasal benda alah tu kat sini....layan jugak k...
oh!!lagi satu...kalau korang perasan lori oreo tu....tu bukan saja-saja letak kat situ ok...ada makna tu letak kat guestcorner ni...jadi tempat letak pen and marker...hehe...
lori oreo tu pun hadiah giveaway by ciklilyputih...terima kasih...bermanfaat jugak...
semangat giler nak dapatkan lori oreo tu tau sebab comel sangat...hehe...

tu la kisah guestcorner ayong...sangat puas hati dengan semua benda..yang DIY, yang disponsor...yang penting semua tetamu sangat memberi kerjasama...alhamdulillah..
semua ayong akan simpan jadi kenang-kenangan....
terima kasih semua!!!!

Tuesday, July 30, 2013

POST 149: JDT vs TRW????

❤Bismillahirrahmanirrahim❤
Assalamualaikum w.b.t

Johor?

Klate?

Johor??

Klate??

Johor???

Klate???

and the winner goes tooooooooooooo












yeay!!!hahahaha....
apa kejadah la ayong ni pagi-pagi kan...sindrom nak raya punya pasal la ni...hahaha...
ni la akibat kalau kahwin orang jauh-jauh kan...haha..
dah jodoh kan...nak wat ganeeee...hehe...
sebenarnya tahun ni takdelah gaduh sangat pun nak raya mana...dah bincang dari sebelum kahwin lagi..haha..
lepas tu ummi ayong cakap first year kahwin ni la nak pujuk suami raya rumah kita dulu, sebab peratus dimanjakan tu tinggi lagi....cuba tengok lepas lima tahun kahwin....wait and see yaaaaa...hahaha...
alkisah ayong berjaya pujuk along raya johor dulu tahun ni dengan alasan kitorang kan busy prepare kahwin je ari tu, tak sempat nak plan balik klate cepat-cepat..nak balik bila, dengan apa....
so bila dah lambat ni, nak drive sendiri balik sebelum raya memang tak la kan...tak sanggup nak meredah jem...huahuahua..tiket bas kompem-kompem tak sempat nak beli...tiket flight mahal ya amat....
so kitorang pun decide balik klate petang raya pertama...tiket flight dah murah sikit...
makanya dapatlah malam raya dan pagi raya di johor dulu...tu yg penting kan....hoyeah!!!hahaha...
tapi along ni pun bijak jugak...dia tau kelemahan ayong suka makan...dia suka cerita makanan sedap-sedap kat klate..dia kata makanan tu semua ada kat klate masa bulan puasa je...nekbak la, akok la, kuih segala kuih yang sedap-sedap...terliur je dengar...huahuahua....sampai la ayong terpaksa buat ayat,
"tahun depan kita balik klate sebelum raya ek...boleh rasa puasa kat klate.."
along pun laju jela mengangguk.....sabo je lerrrr laki aku...isy...isy..isy....
korang raya mana????
jangan gaduh-gaduh tau....gaduh manja-manja takpe....hehe...

p/s: kebelakangan ni banyak pulak kes isteri belasah suami..korang perasan tak???
hmmm...semoga kita semua bahagia hingga ke syurga...aamiin...

Thursday, July 25, 2013

POST 148: Baju Raya Seorang Isteri...Hahahaha...

❤Bismillahirrahmanirrahim❤
Assalamualaikum w.b.t

Tajuk tak boleh bla kannnn...macam dahsyat sangat baju raya bila dah jadi isteri ni...hehe...
takdelah...biasa-biasa je...sikit je berubah...biasa setiap tahun cari warna baju nak sedondon dengan ummi abah adik-adik semua...tapi tahun ni kena dulukan suami...kena cari yang sedondon dengan suami...hehe...
so hari tu jalan-jalan kat mydin jasin..terus berkenan kat baju ni...harga pun dalam bajet...bawah 100 je...hahaha...baju kurung sekarang mahal-mahal...standard price semua stok 200 lebih...yang cantik-cantik la...adoyaiiii....so bila dah jumpa yang berkenan dan harga dalam bajet teruslah rembat kan...


first time ada baju peplum...layankan aje la..mata dah berkenan..hehe..
along pakai baju nikah hari tu je..tu yang tema kena pink jugak...hehe..ayong takkan nak pakai dress nikah hari tu pulak kan..meletop sangat karang...tercengang orang kampung...hehe...
sekian kisah baju raya...tunggu update 1st day raya ek tengok comel tak laki bini..haha...

p/s: takpe kan cite pasal raya sebab dah lebih 15 hari puasa? hahahaha.....
apa pun, seronok-seronok jugak, ramadhan yang masih bersisa lagi ni jom manfaatkan sehabis baik ok...=)

Wednesday, July 24, 2013

POST 147: Review Wedding Photocorner Versi Along ❤ Ayong

❤Bismillahirrahmanirrahim❤
Assalamualaikum w.b.t

Hollaaaaaa.....
petang-petang gini dengan cuaca yang mendung je ayuhlah kita update blog..dah tak lalu nak tengok report kerja..rasa loya nak muntah pun ada...tak pasal-pasal batal puasa karang..hehe...
sampai jugak seru nak review my lovely corner ni...hehe..
sebelum ni ayong dah review bridal ayong kan..dalam review tu ayong ada bagitau bridal ayong yang buatkan background untuk photocorner ayong yang sangat cantik dan awesome..
wedding sendiri kan kalau sendiri tak puji, siapa lagi nak puji kan....hehe..
ok, cukup dah mukadimah....jom layan kisah photocorner ayong ni ye....

ni rupa asal yang bridal buatkan...
simple je mintak background pelamin 1 panel..background semua ayong serah pada bridal, ayong tak kisah macam mana pun asalkan cantik...then bridal bagi set meja dan kerusi putih....
ni setelah dideco oleh ayong and the gang..hehe...
ni la rupa background photocorner ala-ala pelamin kitorang..

jom close up apa ada kat photocorner versi ayong ni...check it out!
full view...
ada centerpiece, segala macam props (separuh DIY, separuh bff ayong hadiahkan), ada board and marker, ada signboard, then label corner...mostly DIY sendiri...alhamdulillah..benda-benda ni semua ayong start buat setahun sebelum..alhamdulillah dapat siapkan awal...so reminder untuk b2b, kalau nak DIY, better buat awal ye...so tak la huru hara nanti sebab percayalah, makin dekat majlis, makin banyak nak kena setelkan especially unexpected things..hehe..
close up props...memang banyak giler...in the end majlis tu memang huru hara meja ni..hehe...tapi ayong puas hati sangat...rasa berbaloi sangat put effort untuk photocorner ni...alhamdulillah...
ni props ayong buat sendiri...ayong ada review kat sini dan sini...
berbaloi-baloi buat benda alah ni dan sangat menjimatkan...hehe..
ni pulak props yang ayong cakap bff ayong hadiahkan..
thanks hazirah, ieza dan yuyun!!!sayang korang ketat-ketat!!
diorang tau ayong memang sangat obses dengan photocorner ni...so diorang tempahkan benda alah ni special untuk wedding ayong...diorang tempah ni dekat Made With Love YZ Quilling..harga ayong tak sure berapa sebab nama pun hadiah kan...kalau tanya karang kena ketuk...hehe...diorang pun tempah guestbook jugak dengan yanie...and guestbook tu sangat comel...
tu nanti ayong review masa review guestcorner ok...sabau..hehe...
untuk props ni semua ayong yang mintak nak wording semua macam mana...love tu pun ayong request...dan yanie berjaya buat macam yang ayong nak bahkan lagi cantik...suka sangat!!
thanks yanie @ 
Made With Love YZ Quilling!!!
ingat handbouquet ni? handbouquet by MrsNellyBouquet..
yang comel-comel itu..hehe...ayong ada review jugak hb ni kat sini...
tak sia-sia menang giveaway nelly...alhamdulillah...thanks a lot nelly!!
tiga budak kecik ni 2 orang sepupu ayong, yang baju oren tu adik ayong..
melaram habis diorang dengan hb ni..comel kan???love this pic a lot!!!
ni pun salah satu deco kat photocorner...kalau korang ingat lagi, dulu ayong ada menang customade button badge dari Gift & Tq Tag By Wawai Yus....alhamdulillah...rezeki orang nak kahwin...jenuhlah fikir macam mana ayong nak betul-betul manfaatkan benda alah ni...ayong risau kalau bagi orang, orang nak ke simpan, karang buang rata-rata, buat rugi je...so fikir punya fikir, in the end dapat idea buat frame ni..simple je...frame beli kat ikea, ada review sini, then kain putih tu memang ada kat rumah, huruf-huruf tu ayong guna kain felt yang menang giveaway jue, ada review sini, gigih gunting-gunting jadikan huruf tau..hehe....then pinkan button badge tu...siap...hehe....
now simpan dulu benda ni, nanti kitorang nak gantung kat dinding rumah...hehe....
ni signboard ayong diy..beli frame 5 ringgit, print atas a4, masuk dalam frame..dah siap!!
sekarang frame tu boleh guna letak gambar kitorang pulak..
tu yg best DIY ni, boleh guna balik..tak membazir..hehe..
jom layan ragam mereka-mereka melaram dekat photocorner ni...suka tengok..hehe..

ni dua orang kuat ayong yang tolong set up dewan malam sebelum hari kejadian...anah and fena..
thanks korang!!jasa korang dikenang sampai bila-bila...hehe...

ni pic kawan ayong editkan...diorang ni kawan ayong masa sekolah...thanks korang sudi datang!

ni gambar dengan family abang abah...semua layankan aje pengantin...haha...

ni adik-adik ayong...suka tengok diorang guna props tu..hehe..

my bff yang tercinta!!!

ni gambar kawan-kawan along..along cakap diorang suka sangat corner ni...sebabnya diorang ni semua datang dari kl, masa diorang sampai kitorang tengah salin baju kat rumah...so bila ada corner ni diorang tak la bosan melangut je tunggu kitorang sampai...memang happy sangat bila dengar along cerita...hehe...

kalau nak tengok gambar lagi banyak klik link bawah ni ye..

lepas dari majlis tu kitorang banyak dapat komen-komen pasal wedding kitorang...ramai cakap wedding yang comel dan unik..hehe..alhamdulillah..so, memang tak sia-sia la kalau korang buat photocorner ni...ada kelainan sikit kan..sebab majlis tu memang sehari je, tapi kenangan untuk selama-lamanya...hehe...
selesai kisah photocorner...next kita review guestcorner pulak ye...hehe....

Tuesday, July 23, 2013

POST 146: Masakan Pertama Untuk Suami Tercinta...Hehe..

❤Bismillahirrahmanirrahim❤
Assalamualaikum w.b.t

Hai korang....
Sila jangan gelak ye tengok tajuk tu...tau la dah lebih sebulan kahwin..
baru first time dapat masak untuk suami...adoi..apa pun tak boleh...huhu...
tapi kitorang kan pjj, dimaafkan la ek?hehe...lepas tu sebelum ni kan kalau along balik pun kitorang duduk rumah family ayong..kalau dah nama duduk rumah family,mestilah umi yg masak kan? Tak boleh rampas takhta umi...hehe..ok, tu mmg alasan..haha..
Tapi kalau korang yg dah memang kenal ayong, korang mesti tau ayong adalah orang yang tak suka masak...cooking is just not my passion...huhu...sebelum kahwin pun ayong dah warning along, bakal bini dia ni tak suka masak and tak pandai masak...sila redha ye...hehe...tapi dalam tak pandai tu adalah jugak ayong masak masa bujang dulu...takdelah tak pernah masak langsung..melampau sangat tu..hehe..so ayong adalah jugak belajar masak makanan feveret ayong macam puding karamel, ayam panggang, sayur masak lemak...dah, tu je..hehe...
So weekend lepas first time kitorang buka sama-sama kat rumah sendiri...makanya kenalah masak kan...kesian along dok mengidam nak rasa air tangan bininya ni...hehe... untuk first masak untuk along ni berani la nak try 3 masakan ni sebab pernah praktis kan..hehe..alhamdulillah menjadi...along cakap sedap...pandai bini abang masak...banggooooo den...hahaha...at least takdelah malang sangat kahwin dengan ayong ni kan...ni la rupa hasil masakan ayong...
Tadaaaaaaa....


tu diaaaa...ayam panggang bermadu dan bermayonis (masak guna pemanggang ajaib je, memang sangat senang), sayur masak lemak (yang ni main taram je sebab tak boleh rasa kan, agak-agak jela garam gula segala bagai...nasib baik jadi..hehe..) dan puding caramel (our favourite!!!)...
nasib baik menjadi semua...alhamdulillah...tu maksudnya next time kena masak lagi...alahai...tolong la rajin masak ye ayong...laki awak tu suka makan...huahuahua...
ok, tu je nak cerita petang-petang ni...adoi...bergendang pulak perut ni...wrong time la cite pasal ni time-time ni kan...korang layan jela ek...hahahahaa......

p/s: resipi nanti la ayong share ek....tak mampu la time-time ni nak cerita banyak-banyak pasal makan....

Monday, July 15, 2013

POST 145: Review Mahligai NNR Bridal

❤Bismillahirrahmanirrahim❤
Assalamualaikum w.b.t

Hollaaaaaaa....
best tak weekend korang?
weekend ayong alhamdulillah best..sbb first time along balik bulan puasa ni...dapat jugak la merasa sahur dan buka sama-sama...then memang dah set weekend ni nak duduk rumah je..nak berehat...so post ni actually dah siapkan masa hari sabtu...saja baru nak post hari ni..boleh ye?hehe..
tengok tajuk pun dah tau kan...kali ni ayong nak review bridal ayong pulak..
first of all, one word for them...AWESOME!!!
ayong memang sangat puas hati dengan servis diorang...semua cantik dan terbaik!!
tak sia-sia ayong pernah buat pre review untuk diorang...boleh tengok sini dan sini ye...
so sebab dah pre review, tak banyak la yang ayong nak cerita kat sini...jom kita tengok hasilnya la kan...menjadi ke tak..hehe..

~deco stage~
kalau korang dah baca post ayong sebelum ni pasal bridal, korang mesti dah tau ayong buat majlis nikah semua atas stage...so mintak bridal deco la sikit-sikit stage ni dengan bajet ayong yang ciput...takdelah nak expect macam-macam pun....asalkan sedap mata memandang udah ler....tapi apa yang diorang buat memang awesome!!!macam kat istana tau...hehe...tak caya???

ni dia....cantik?tak?tak kira..sebab ni pelamin ayong..ayong suka sangat and nak cakap memang cantik...simple tapi nice sangat untuk nikah....tengok ni je dah terasa berbaloi sangat hire diorang...
bayangkan diorang pasang pelamin ni je dari pukul 12 tgh hari, sampai 7 malam baru siap...
berbaloi tak berbaloi kan?

pengantin dan pelamin...nampak suci sangat....very loikeeeee!!hehe...
~oit..apa jeling-jeling tu haaaa....tau la comel kemain...hahaha...~

~walkway and red carpet~
then ayong request nak walkway dengan red carpet jugak...here they are!!

~background photocorner ala-ala pelamin~
ni special request ayong...memang dari awal ayong discuss dengan diorang, ayong dah bagitau siap-siap konsep ayong tak sama macam orang lain...ayong taknak pelamin gah atas pentas...asalnya patut takde pelamin pun, tapi dah rezeki ayong kan, tiba-tiba macam ada dua pelamin la..hehe..masa mula-mula sebab ayong taknak ada pelamin kat pentas, ayong just mintak diorang sediakan satu background yang cantik untuk photocorner ayong....taknak background photocorner yang ala-ala funky tu...tapi ala-ala pelamin jugak...nasib baik diorang faham dan boleh realisasikan permintaan ayong ni dan sesuai dengan bajet ayong..memang sebiji macam yang ayong bayangkan..alhamdulillah...
so, ni la photocorner ala-ala pelamin ayong....
tiba-tiba biru purple kan?haha...memang in the end wedding ayong jadi colourful..
ayong tak kisah pun...janji cantik sudah...hehe...
ni satu contoh pic @ photocorner...my bff!!!
later ayong story mory pasal photocorner ni lagi detail ok..now focus kat bridal dulu..
just nak tunjuk kat korang macam mana background pelamin ni bertindak sebagai background photocorner...hehe....

~meja makan damai~
ni je gambar terbaik nak tunjuk meja makan damai ayong..abaikan yang lain-lain ye..hehe...bab meja makan damai ni ayong tak request apa-apa pun...so maknanya ayong tak kisah...alhamdulillah cantik diorang buat...

~pintu gerbang~
alaa...baru perasan takde gambar dekat pintu gerbang dalam simpanan...takpelah ek...just nak tunjuk rupanya macam mana...ni la dia....simple je...tapi suka jugak...hehe...

~baju resepsi~
rasa ayong pernah bagi teaser pasal baju ni...sangat cantik dan sesuai sangat dengan ayong...thanks korang..baju ni bukan ayong yang buat pun...sebelum ayong dah ada sorang pakai...so bolehlah ayong dapat sewa baju ni murah sikit...tapi dia macam baru lagi...i like...hehe..tak sarat...memang sedap-sedap je pakai...ramai puji cantik and cakap kitorang nampak stunning giler dengan baju ni...alhamdulillah..
yang lawak, ingat lagi ayat nekman, owner bridal tu, "masa saya buat baju ni, saya memang terbayangkan awak.." erkkk...masa tu ayong tak tau pun lagi kewujudan baju ni...terharu tau...
kat situ nampak dah how serious diorang layan customer....hehe..
view dari tepi...veil pun bridal bagi..veil tu masa k.ima make up dapat idea nak pakai jatuh ke belakang...k.ima cakap nampak effect slim...yes!mmg suka sangat style camtu...hehe..
shawl tu je bukan bridal punya..shawl tu later ayong cerita lain ye..
kena buat special review sebab shawl tu hadiah giveaway...hehe...
abaikan muka yang happy sangat tu ye...biasa orang berarak muka tersipu-sipu malu kan...tapi ni tak mampu nak tahan gelak..semua gara-gara salah kedudukan lelaki perempuan...rule kiri kanan yang ayong pernah cerita tuuuuu....adoyai...spoil gambar perempuan melayu terakhir tau..hehe...

itulah kisah bridal dengan ayong..alhamdulillah..bersyukur sangat semua berjalan lancar dan tak mengecewakan langsung...outcome yang sangat memuaskan hati...
sekarang diorang tengah buat promo sebab diorang baru je berpindah...kalau b2b area johor berkenan, boleh roger diorang ok...ni promo dia...


links:

ok, happy monday peeps!!!!!

Saturday, July 13, 2013

POST 144: The Making Of...

❤Bismillahirrahmanirrahim❤
Assalamualaikum w.b.t

weekend la baru sempat nak mengasah skill kan...hehe..
along pun balik weekend ni...haruslah merajinkan diri...untuk mukadimah kita try buat dessert dulu ye...
mempersembahkan.....................

~puding roti gebus~

Bahan-bahan:
12 keping roti gardenia
(ikut suka nak banyak mana..tapi ayong buat untuk 1 loyang 4 segi dapat 3 tingkat)
4 biji telur
1/4 butter
1 kotak (1 liter) fresh milk (ayong guna dutch lady punya)
secawan gula
2 sudu kecik esen vanila
chocolate chips dan kismis

Cara-caranya:
1. Panaskan oven dulu pada suhu 190 darjah selama 10 minit.
2. sapu butter sikit dekat setiap keping roti depan belakang lepas tu potong 2 then letak tepi.
3. masukkan semua telur, sekotak fresh mikl, 1/4 butter, secawan gula dan 2 sudu kecik esen vanila ke dalam mixer dan kacau hingga sebati.
4. lepas tu susun roti yang dah disapu butter tadi dalam loyang, buat 1 lapisan dulu.
5. tabur chocolate chips dan kismis rata-rata sesedap rasa.
6. tuang bancuhan susu dalam mixer tadi atas roti ikut ketinggian roti.
7. ulang step 3,4,5 hingga habis roti dan bancuhan susu. Pastikan tinggi roti sama dengan tinggi susu.
8. Bila dah siap, biarkan dalam beberapa minit bagi susu tu meresap dalam roti.
9. Masukkan loyang tadi dalam oven dan bakar selama 45 minit (sehingga kekuningan).
10. Siap! boleh makan masa panas atau sejuk....hehe...

Ada macam-macam lagi cara nak buat puding roti ni...kalau taknak bakar, boleh kukus..tapi ayong kurang gemar kukus sebab jadi macam lembik...resipi pun ada macam, boleh google je..then ikut sesedap rasa korang..hehe...selamat mencuba!!!!

p/s: nasib baik sedap makan masa buka semalam..along cakap boleh jual...hehe..tak sia-sia usaha i....haha...




Thursday, July 11, 2013

POST 143: Review Inner Tudung By Ayunar

❤Bismillahirrahmanirrahim❤
Assalamualaikum w.b.t

Nak review lagi boleh?hehe...
tadi dah panjang lebar review outfit kan...so sekarang sambung sikit lagi nak review inner tudung...
dalam pakej yang ayong ambil tu, inner tudung je yang takde sebab asalnya abg kamil suruh pakai tudung awning je yang dia akan sambung terus dengan shawl...tapi ayong taknak...so kena la cari inner sendiri...dilema jugak tau nak pilih style tudung ni..boleh baca sini kalau nak tau betapa dilemanya I...haha..
so akhirnya ayong pun decide nak pakai macam ayun, owner business Ayunar...
ni la dia ownernya...
proses pembelian kejap je, ayong pilih nak kaler apa, then ikut steps order, 2 hari lepas tu dapat terus...
ayong beli inner monotone dengan inner turban satin plain....hehe...tapi ayong beli yang kosong je...sebab mula-mula ingat nak mintak abg kamil yang buat beadwork kat turban tu bagi sedondon dengan baju, veil semua kan..tapi tiba-tiba bertukar sebab abg kamil suggest guna brooch je...lepas tu buat ala-ala hindustan....perghhh..ayong memang suka giler kot...sebab memang peminat tegar hindustan...haha...
maka jadilah hasilnya begini...



nasib baik kak ima MUA ayong tu berjaya pakaikan ayong cantik-cantik...jenuh jugak la nak men'center'kan brooch kat dahi tu...alhamdulillah cantik hasilnya....

Total damage:
Inner monotone: RM6/pc
Inner turban satin plain: RM25
Postage: RM6

Links:
Fb owner: ayun
Fb business page: Ayunar

last but not least, thanks a lot to D'Arienna Ekslusifkak ima MUAAyunar yang menjadikan ayong princess of the day...love it sooooo much!!!

POST 142: Review Outfit Nikah Kesayangan Kami By D'Arienna Ekslusif

❤Bismillahirrahmanirrahim❤
Assalamualaikum w.b.t

woot woot!!!
semalam johor cuti 1 ramadhan...so kalau nak thursday blues hari ni boleh tak?haha..
disebabkan blues mood nak buat kerja is ZERO...huahuahua...
so bagi nak menaikkan percent mood kerja tu, kita taip post la ek..kalau bos tengok dari jauh konon-konon tengah rajin giler taip kerja punya hal la kan...boleh tak macam tu???hehe...
boleh tak boleh, nak jugak la..mood nak review tengah berkobar-kobar ni...
tiba-tiba rajin nak share pasal wedding outfit kitorang masa hari kejadian..
first untuk makluman korang, kitorang ada 2 pasang baju je....je ok??tak mau banyak-banyak..malas nak tukar-tukar baju..hehe..padahal takde bajet sebenarnya nak baju berpasang-pasang...hahaha...
so kitorang ada baju untuk event nikah dan 1 baju lagi untuk majlis resepsi...
kalau nak baca kisah angan-angan pasal wedding outfit ni korang klik je label wedding outfit ni...macam-macam kisah ada...kejap nak macam ni..kejap nak macam tu...in the end, inilah rupa outfit nikah kitorang...alhamdulillah sangat berpuas hati dan kitorang terasa cantik dan handsome sangat bila pakai baju ni..hehe...ok, sebelum terpuji diri sendiri melambung-lambung, jom check it out baju kitorang...hehe..
sebelum tu untuk makluman korang akan nampak style tudung ayong yang berbeza sebabnya dress ni ayong pakai masa nikah, then pakai balik untuk post wedding photoshoot...masa post wedding photoshoot tu mana ada MUA nak cantik-cantikkan ayong ala-ala princess lagi, so malas nak renyah pakai segala turban tu, ayong pakai shawl macam biasa je...sebab tula ada 2 version ok..korang jangan pening pulak ye...hehe...

alamak...susah giler kot nak cari gambar yang menampakkan full dress ayong...huhu...ni yang paling the best ayong jumpa...takpe, nanti ayong close up setiap inci ye..hehe...
tu la rupa full dress kitorang...untuk outfit ni kitorang tempah dekat D'arienna Ekslusif...ayong memang tak pernah review apa-apa pasal butik ni dalam blog sebabnya sebelum kahwin tu dress ni ambil masa yang lama jugak la nak siap...so ada perasaan ragu-ragu nak buat pre review untuk butik ni..ayong dah tempah since bulan 12 tahun lepas, dan mengharapkan dress ni siap at least 2 bulan sebelum hari kejadian..tapi rasanya kalau tempah dengan designer diorang memang suka buat last minute kot...dress ayong ni siap kalau tak salah dua minggu sebelum majlis...tapi hasilnya alhamdulillah memang puas hati sangat...cantik dan meletop sangat...berbaloi la dengan apa yang ayong bayar..
actually kitorang ambil pakej untuk tempah baju ni...upah untuk sepasang baju nikah complete semua dengan harga RM1000 (kain disediakan)...mungkin ada yang terbeliak mata tengok 3 kosong tu kan...tapi pada ayong memang berbaloi sebab kain yang dia guna kain yang berkualiti...untuk baju melayu dengan dress ayong bahagian dalam tu guna material yang sama iaitu pearl skin...mesti ramai yang tak familiar kan?ayong pun baru tau jenis ni masa discuss dengan abg kamil..abg kamil ni la designer baju kitorang..material ni memang best..sedap dan cantik...tak lembut sangat, tak kejung sangat...sesedap rasa..hehe...yang sifon pulak memang dr.kamil guna yang high quality...dia siap tunjuk beza alunan sifon murah and mahal...memang nampak beza..so dari segi material dah rasa berbaloi..sebab rasanya kalau beli sendiri kat kedai material kain macam ni je untuk buat dress ayong yang meleret-leret tu je dah ratus-ratus or dekat 1000, tak campur upah lagi...abg kamil cakap dia guna 10meter kain sifon untuk buat dress ayong yang meleret-leret tu...kalau tak rasa princess lagi tak tau la...hahahaha.....then yg 1000 tu pun termasuk dia sediakan samping along (kain samping ni lembut sangat, senang nak lipat-lipat), shawl dengan veil ayong..berbaloi la kan?

close up outfit along dulu ye..material pearl skin ni actually lebih kurang dutchess, tapi dia lagi lembut...memang sesuai sangat buat baju melayu...sebab lembut tak lembut sangat, then kilat tak kilat sangat...sedap mata memandang la senang cakap..hehe...samping tu ayong tak tau material jenis apa tapi kain dia lembut...tak kejung macam kain songket biasa..lagi satu ayong just suka corak bunga-bunga dia..sweet sangat..hehe...masa nak tempah dekat butik ni ayong memang berkenan sangat pattern dia gunakan kain samping yang sama untuk letak kat leher dengan poket..nampak lain dari yang lain....dan nampak pengantin sangat...hehe..buat baju along ni senang sangat...sekali fitting je dah terus ok, muat-muat...mula-mula risau jugak sebab sebelum kahwin badan dia turun naik, takut masa hari kejadian baju terbesar or terkecik....tak handsome la kan...haha..tapi alhamdulillah semua ok..the very handsome man on that day until today in my heart...ecewaaaaahhh....hahaha...


ni close up dress ayong pulak...ayong memang teringin sangat nak pakai dress masa wedding...tapi masa mula-mula tak la terbayang nak buat dress mewah macam ni...siap dulu nak pakai jubah je kot..sedar diri bajet ciput..huhu...tapi rezeki ayong agaknya, dapatlah merasa pakai dress ala-ala princess ni..hehe..untuk design ni semua ayong just bagi beberapa keping gambar yang ayong google je kat abg kamil, then ayong serahkan pada dia bulat-bulat untuk cantikkan dan sesuaikan dress ni dengan ayong...bab  beadworks, meleret-leret semua tu dia punya kerja la...tak pernah terlintas langsung...hahaha...bab material macam ayong cakap tadi dia buatkan dress ayong guna material yang sama dengan baju melayu along...so tak payah risau langsung takut tak sedondon ke apa...haha..asalnya abg kamil nak guna kain lycra sebab actually butik abg kamil ni main material lycra je...yg ayong mula-mula tertarik nak tempah kat sini pun sebab tengok kain lycra dia cantik sangat...bukan kain lycra biasa-biasa tu tau..ni yang high quality punya...
tapi tak jadi guna lycra untuk dress ayong sebab tak sesuai..

disebabkan meleret sangat...terpaksalah ada si pari-pari....hehe...

close up si pari-pari...hehe...

close up detailing beadworks dari tepi...abang kamil memang buatkan sedondon beadworks dress dengan veil...jatuh cinta sangat...tak terlalu sarat...sebab ayong memang cakap awal-awal ayong nak pakai shawl tutup dada, so kalau dia buat sarat kat dada pun karang tak nampak sangat...rugi..hehe...

ok, ayong letak pic ni sebab nak close up bahagian button kat tangan tu....jatuh cinta sangat ok..button tu sekadar hiasan...tapi sangat cantik..terasa dress princess sangat...hahaha...

haaaa...pic ni pulak ayong letak sebab nak bagitau dress ni ada riben panjang kat belakang...sekarang kan tengah pattern dress semua nak ada riben..so nak jugak...haha...
since takde gambar yang menampakkan riben tu, so ayong letak gambar suami soleh lagi mithali ni tengah ikatkan riben untuk isteri kesayangan aci la ye??hehe...

ni close up dari depan...oh ye..nak bagitau jugak yang segala brooch ayong pakai sampai la ke butang baju melayu lelaki semua abg kamil yang tolong belikan..masa tu bakal pengantin busy sangat sampai nak shopping beli brooch pun tak sempat...hahaha..abg kamil memang pandai pilih...cantik terletak je semua..
brooch kat songkok je kitorang beli sendiri...
tu pun terjumpa kat pasar malam beli 2 RM10..teruslah rembat...hahaha...

now kita close up part kepala pulak ye...ni gambar favourite ayong..so nak letak gambar ni jugak...hahaha...
macam ayong cakap ni pakej ayong ambil tu abg kamil sediakan semua shawl dengan veil..so dah tak payah pening kepala...ayong memang bagitau dia ayong nak pakai shawl walaupun mula-mula dia macam tak setuju, sebab dia biasa buat tudung awning...tapi ayong kan degil..taknak is taknak..so dia pun buat jela ikut kehendak ayong...hehe...outcome dia memang cantik...dia buat shawl 2 tones...
jap ayong tunjuk gambar yang nampak clear sikit ye...

view shawl dan veil dari depan
view shawl dan veil dari belakang
nampak tak shawl 2 tone itu?shawl ni ala-ala halfmoon..senang je nak pakai...yang lagi best ayong suka jenis sifon dia yang terletak cantik kat muka..nampak bujur sikit..tak la melekap bulat terus kat muka...hehe..shawl ni simple je takde manik apa pun sebab abg kamil nak buat veil sarat sikit..shawl ni jugak yang akan dipakai untuk hari raya nanti....hehe...

close up veil..veil ni pun ayong suka...dia guna kain net yang lembut...so veil ni memang terletak cantik je...tak kejung di sana sini la...hehe...kalau korang tengok balik gambar yang tunjuk button main tarik-tarik tangan tu akan nampak lagi clear bentuk dan panjang veil..panjang dia sampai punggung..
menambah lagi feeling princess...hahaha....
wah!!!tetibe terasa dah panjang giler membebel pasal outfit ni...cukup dulu la ek..nanti ayong buat post lain review inner tudung pulak..lagipun inner tudung tu bukan abg kamil sediakan...ayong beli dengan vendor lain..so kita buat special review untuk vendor tu nanti ye..
untuk D'arienna Ekslusif, ayong sangat berpuas hati hire diorang dan hasilnya...baju cantik, shawl cantik, veil cantik..semua cantik...abg kamil ni walaupun dia doktor, tau jela kan doktor macam mana punya busy, tapi dia tetap boleh bahagikan masa dia dengan baik..nak discuss apa-apa pun senang je..tapi kalau nak jumpa kena buat appoinment dulu la..kalau datang main terjah je lepas tu dia takde, memang saja cari pasal la kan...kekurangannya baju ni ambil masa yang lama je untuk siap, tu jela yang buat ayong berdebar-debar..tapi sebab hasil yang cantik, tu jadi small matter jela..lagipun walaupun siap lambat, tapi takdelah abg kamil ni senyap sunyi sepi je..dia tetap update progress baju tu...ayong simpulkan kalau tempah dengan designer memang macam tu kot, sebab diorang nak dapat ilham tu lama kot...hehe...
kesimpulannya memang highly recommended untuk b2b especially yang duduk johor bahru...dia ada 2 butik dalam Danga City Mall..tak semestinya nak buat baju kahwin je, korang boleh tempah baju raya, baju saja-saja, baju dinner dan segala macam baju lagi la...hehe..mungkin harga dia mahal sikit,tapi korang akan rasa berbaloi-baloi...kalau korang berminat, boleh terjah fb D'arienna Ekslusif..cuci mata dulu...tapi kalau korang pm lambat reply tu jangan marah ek..sebab fb dia memang kurang aktif...apa-apa nak buat appoinment ke korang boleh contact num ni, 0197474092 (Puan Asha @ isteri abg kamil)..kalau nak walk in pun boleh, butik D'arienna Ekslusif ni dalam Danga City Mall,satu kat ground floor depan habib jewel yang dah tutup dan satu lagi kat level 2 depan eskalator..
ni rupa butik yang dekat level 2
rasanya tu jela kot review untuk outfit nikah kitorang ni...thanks sebab sudi baca review yang panjang ni..tak tau nak pendekkan macam mana..hehe..takpelah, servis dan hasil yang bagus kita review la panjang sikit ye dak?hehe...ok, tunggu next review pulak ye...caucincau...babai!

p/s: kalau nak sewakan dress ayong tu ada ke orang nak sewa?hehe...