❤ Followers ❤

❤ anniversary ❤

Daisypath Anniversary tickers Daisypath Anniversary tickers Daisypath Anniversary tickers Daisypath Anniversary tickers

Thursday, March 28, 2013

POST 95: Dilema Inner Tudung

Bismillahirrahmanirrahim
Assalamualaikum w.b.t

hoho..tadi dah happy-happy kan...sekarang kita buat post pening-pening pulak ye...
sebab tuan blog ni tengah pening memikirkan gaya tudung bagaimanakah yang sesuai dengan beliau...huhu...
rasanya benda paling susah nak decide benda ni la...sadis betul...
meh ayong tempek muka ayong...korang rasa sesuai pakai gaya macam mana ni?????

bagi kecik cukuplah ye...comel sangat...maluuuu....hahahaha.....
ok, back to the dilema...sekarang ni pulak ada macam-macam gaya tudung kan...kalau dulu kan ada bawal je...pastu trend awning....sekarang hamikkkk....segala bawal, awning, shawl, tudung lekap, tak lekap, syria semua ada...tinggal pilih je...alkisah nak pilih tu la jadi masalah...huhu....
kalau ikutkan ayong selalu pakai shawl camni je...kalau agak-agak nak ekspress, malas, terus sarung tudung awning je..tapi seboleh-bolehnya untuk kahwin ni taknak pakai tudung awning, sebab ada 'orang' cakap saya nampak tua pakai tudung awning..haha...nak pakai shawl saja pulak macam dah biasa sangat..kononnya nak kelainan la...tapi takut yang lain tu nanti tak sesuai pulak...adoiiiii....dilema sungguh....
jom tengok jenis-jenis gaya tudung yang ayong usha...kot la boleh bagi ilham kat korang jugak..

suka giler dengan inner irene nadia ni....tapi kena pandai pakai, kalau tak senget benget, tak cantik...

macam berkenan macam ni...macam senang. sarung je, melekap kat muka, tak yah nak tajam-tajamkan ke apa..lepas tu nampak lain...tapiii...sesuai ke????
yang macam ni pun senang dan comel...tapi tak pilih yang ni kot...nanti nampak sangat dahiku yang luas terbentang...hahaha...

yang macam ni pun ada tau...tapi ayong kurang berminat macam ni...rasa berlekuk-lekuk sangat kat muka...hehe...

tudung awning macam kina ni pun suka...yang ni memang simple, senang sarung...tapiiii....mindset dah cakap awal-awal taknak tudung awning...achaner ni......

tudung melekap...yang ni pun bukan pilihan ayong...terasa bulat sangat muka..padahal pakai shawl pun bulat jugak...hahahaha....

rasanya tu jela kot...yang lain memang tak berkenan langsung...
top 3 yang jadi pilihan ayong sekarang ni inner neck biasa macam medina tu, turban satin ayunar dengan awning biasa..haihhhhhh...ada jugak yang beli tiga-tiga jenis ni karang....adoyaiiiiii....
korang rasa mana best????

POST 94: Eksperimen Dengan Pixajoy Berjaya..Hooray!!


Bismillahirrahmanirrahim
Assalamualaikum w.b.t

Hai korang...
kemain happy kan tajuk hari ni...hehe...
sebabnya ayong nak share satu hal yang memang menggembirakan ayong..hehe..
ingat tak hari tu ayong ada cerita pasal promo pixajoy?
kalau tak ingat, cepat terjah sini....baca dulu..
kalau nak grab pun sempat lagi, dia offer sampai 30/4/13...ayong pun kejap lagi nak grab lagi...
boleh dapat lagi satu can lucky draw...tak naik-naik lagi nama ni....huahuahua...

sebenarnya ayong memang dah lama usha pixajoy ni...dapat tau pasal benda dari blog mummy kina laaa...siapa lagi...hehe..alkisahnya ayong memang dok usha-usha macam mana kalau nak print wedding album sendiri memandangkan ayong just hire OP untuk shoot, edit dan burn dalam cd je...
sebab bajet satu hal, lagi satu memang lagi prefer nak buat album sendiri, lagi puas kot...
harap-harapnya gigih la nanti...jangan hangat-hangat tahi ayam sudeh....hehe...

so, setelah sekian lama dok usha pixajoy dari tahun lepas kot, tiba-tiba tengok pixajoy buat offer giler punya berbaloi....kalau yang masa baca part ni tak tau lagi offer dia, klik link kat atas tu ek...tak nak cerita dah pasal offer tu sebab hari tu dah cerita, kali ni nak cerita hasilnya..hehe..

bila terjumpa je offer tu, ayong pun laju-laju grab satu...memang boleh satu je sebab dia limitkan sorang boleh satu je...kalau nak lebih kena pakai nama orang lain dan inilah yang ayong akan buat kejap lagi...hehe...bila dah grab offer, masa tu tak fikir lagi nak buat album apa...sebab niat memang nak try tengok servis pixajoy ni ok ke tak, hasilnya memuaskan hati ke tak, ke indah khabar dari rupa je...

so tengah dok cari ilham nak buat album apa, tiba-tiba terpandang gambar masa grad...
baru perasan yang ayong takde album masa grad pun..gambar semua simpan softcopy...dan tiba-tiba ting!!!
lalu ayong pun menggagahkan diri korek balik semua pic masa grad...then laju-laju mendownload software pixajoy....cepat je downloadnya..cuak gak takut software susah giler, awok udah ler bute it...hehe...tapi alhamdulillah, memang macam review-review ayong baca sebelum ni, memang senang sangat...siap ada templet dia bagi, tinggal tukar gambar je kalau nak ikut bulat-bulat..senang cakap memang senang sangatlah!
very the mesra pengguna dengan orang-orang yang kekurangan ilmu IT macam awok ni...hehe...

lepas dah berjaya mendonlod software tu, ayong pun gigihlah mengedit...2 hari jugaklah mengadap laptop dok edit..hehe..masa mula-mula edit banyak error jugak sebab saiz gambar ada yang kecik sangat...then, korek-korek lagi...akhirnya compatible..selepas 2 hari dok mengadap, ayong pun gigih submit..then die cakap dalam masa 6 hari akan sampai kat umah..memang betul...ahad ayong submit, hari jumaat lepas tu sampai rumah...hasil memang awesome! puas hati la..macam tengok majalah yang biasa beli kat kedai...macam tak percaya pulak diri sendiri yang dok jadi editor...hahaha....
jom ayong share gambar-gambar album ayong ni ye..layannnn!!!

ni gambar software pixajoy...masa ni gigih cari idea nak mengedit....

cover depan
bila tengok ni rasa macam editor profesional je..perasannn!! haha....
 
1st page
gambar ni adik ayong yang editkan...suka giler pic ni...sebab tu jadi 1st page...hehe...
 
page 2 dan 3
disebabkan saiz gambar yang ni kecik, tu pasal la buat jadi macam ni...kalau tak nak buat 1 gambar penuh 1 page...
tapi macam ni pun comel jugak...hehe...

page 4 dan 5
yang page ni pun suka jugak...kebetulan banyak gambar cium-cium pipi...
saya sayanglah semua ummi abah dan adik-adik saya!!
pic tengah tu edit jadi mirror effect...likey2!!

page 6 dan 7
page 6: ragam family ayong masa hari konvo..hehe...
page 7: pic family ayong amik kat studio..memang smart buat full page...

page 8 dan 9
page 8: gambar hadiah dan bunga-bunga yang dapat..ada dari umi abah adik-adik, nenek, kawan-kawan, along..hehe...alhamdulillah..terima kasih semua!
page 9: opss..perasan tak tiba-tiba macam suasana lain...actually gambar-gambar ni masa konvo along kat uitm..saja selitkan 1 page..konvo jugak kan...hehe...yang penting merasa pakai jubah uitm..hehe...

page 10 dan 11
inilah geng kitorang masa kat usm...siap ada buat photoshoot studio ok...punya la semangat...hahaha..
rindu korang semua!!!
 
page 12 dan 13
ni gambar-gambar ragam kitorang ber'pre convo' kat area USM...pre convo bagai...haha...
oh...missing good old days...sobs!

page 14 dan 15
nama geng kitorang seliperzzz...ada kisah di sebalik nama...hehe..
more pre convo moments!

page 16 dan 17
tiba hari kejadian...one of the best day in my life!
USM DI HATIKU...PEACE!!

page 18 dan 19
ragam semasa hari konvo...semua best!!!

last page
suka giler page ni...smart!
"kehidupan ini dipenuhi dengan seribu macam kemanisan, tetapi untuk mencapainya perlu seribu macam pengorbanan"

cover belakang
simple je...tak tau nak letak gambar apa dah...so letak penghargaan jela...
terima kasih semua!
tanpa korang semua, takkan ada ayong yang sekarang..huhu..

tips buat album dengan pixajoy:
1) make sure baca tutorial dia bagi dulu...jangan main hentam je...dia ada bagi tutorial macam mana nak letak gambar, saiz apa semua ada...
2) make sure saiz gambar ikut macam yang dikehendaki...kalau boleh saiz besar la..baru cantik..
3) kumpul dulu semua gambar yang nak masukkan dalam album dalam 1 fail, then upload...
lepas tu baru edit..lagi senang ayong rasa..
4) make sure dah siap setiap page terus save..bagi mengelakkan frust kalau anything happen ok...hehe...
5) take your time..jangan terburu-buru...bila takde ilham, pergi tidur dulu...hahaha...

 tamatlah kisah 20 pages album ni...kertas dia tebal jugak tau...berbaloi-baloi la dengan harga RM15..kalau ikutkan harga asal RM70...kesimpulannya ayong memang puas hati sangatlah!!

p/s: sekadar sharing is love dari ayong...mana yang best korang manfaatkanlah ye..
tunggu nanti wedding version by pixajoy pulak ye...hehe...

Wednesday, March 27, 2013

POST 93: Teaser Segala Teaser


Bismillahirrahmanirrahim
Assalamualaikum w.b.t

Ingat tak post ayong yang nebessssss sangat tu?
kalau tak ingat, cepat klik sini...baca dulu..hehe...
alhamdulillah dengan jayanya ayong dah berjaya menyelesaikan semua yang patut diselesaikan...lega sangat...wedding checklist dan wedding timeline pun dah update...nampak sikit improvement...alhamdulillah semua dipermudahkan walaupun terasa stress naik kl weekend lepas sebab jalan jem...huahuahua....
jom usha teaser yang konon-konon me'nebesss'kan ayong...
layannnnnnnn!!!!

Kad Kahwin By Inkduztry Studio
yang ni ayong dah cerita...klik link kat atas ni ye..korang baca kat situ ye...
punya tak sabar dah tercerita pulak..hehe..

Bunting Dan Banner By Imtiaz Digital Printing
erkkk...senget pulak...takpelah..nama pun teaser kan..hehe...

Handbouquet by Mila (AAWD)

nama pun teaser kan..ayong bagi gambar pemegang dulu ok...kalau tunjuk semua tak seperais la..hehe...
tapi ni memang super cantik!
thanks a lot mila...tak terkata berapa banyak thanks....hehe....

Nikah Outfit by Butik D'Arienna Ekslusif
teka mana satu baju ayong?hehe...

Album by Pixajoy
eksperimen dengan pixajoy berjaya!
sangat puas hati dengan hasil pixajoy...confirm nanti buat album kahwin dengan pixajoy...hehe..
dah review...klik link atas gambar ni ye..hehe..

Frame @ Ikea
first time pergi ikea..memang awesome!hehe..
gembira giler tengok frame yang ayong idam-idamkan selama ni banyak giler kat ikea...
rasa macam nak beli banyak-banyak je..hahaha....

Honeymoon
ingat voucher hotel ni? ayong pernah cerita kat sini...
so ayong dah pun selamat meredeem voucher ni...semoga semua berjalan seperti yang dirancang...aamiin...
honeymoon settle!!

orait...ayong bagi teaser dulu ye..nanti ada masa ayong review satu-satu ok...
Alhamdulillah setakat ni puas hati dengan semua preps and vendor..alhamdulillah segalanya dipermudahkan...tapi dalam hati tetap risau, ni nak masuk 2 bulan sebelum, orang cakap makin dekat makin kuat ujiannya..semoga semuanya lebih dipermudahkan dan lebih dilimpahi rezeki dan berkat Allah s.w.t...aamiin...

p/s: just nak tekankan kat sini apa yang ayong share ni just sekadar sharing is caring...takde niat nak menunjuk-nunjuk or apa-apa ok...kalau boleh dijadikan rujukan, silakan..ayong suka nak share kat blog ni untuk tatapan ayong nanti, moment as b2b...harap jangan ada yang bersangka buruk ye..peace!

~ada yang ayong dah linkkan tu dah review...layannnn!~

Tuesday, March 26, 2013

POST 92: Kronologi Kad Kahwin Kami....Punya Canggih Tajuk...Berkronologi Bagai..Layankan Aje La Ye....Hehehe...


Bismillahirrahmanirrahim
Assalamualaikum w.b.t

::warning: entry panjang ye..nama pun kronologi...hehe..::

DISEMBER 2012
kalau korang ada ikut perkembangan ayong...cewahhh...perasan je ada orang ikut kan...haha...
so korang mesti dah tau ayong ada join contest kad kahwin free dari Inkduztry Studio...

so bila jumpa je picture contest ni kat facebook, terus laju-laju join...kriteria kad dia offer memang macam yang ayong nak...1000 keping pulak tu..memang best la...lagipun masa tu ayong memang tengah berperang jiwa raga pasal kad kahwin ni..kejap nak buat sendiri, kejap nak tempah je, tapi nak yang murah...lepas tu ada terbaca pulak pasal vendor-vendor bermasalah, rasa nak buat sendiri balik..tapi bila fikir nak DIY ni bukan senang...dah rasa masa print poskad untuk guestcorner, seharian menatap printer..tu baru 100 keping..bila fikir macam tu terus down...jadinya ayong memang letak maximum effort plus keinginan tinggi nak menang contest ni...masa ni memang wall ayong penuh dok share pasal contest ni je...dok tag-tag orang...muka tebal buat tak tau je...kawan-kawan semua dok tegur...siap ada buat ayat, "aku taknak post apa-apa kat wall ko, sebab bila aku post, 2 saat lepas tu terus hilang jatuh ke bawah-bawah.." hahaha...sorry beb! sekarang dah back to normal...jom post kat wall aku..you know who you are..hehe...

JANUARI 2013
so contest ni tamat pada 6/1/13...komen ayong kat picture tu tak yah cakap la...sampai nak muntah tengok...hehe...kalau nak tengok jugak, boleh klik gambar kat atas...tapi dah warning awal-awal, jangan muntah ye...hehe...so lagi dah nak tamat tu, lagi banyak pulak pesaing komen...sebab dia ada state, lagi banyak komen, lagi tinggi peluang nak menang..dah jadi battle komen pun ye jugak...salah sorang pesaing ayong, honeylalala...ratu contest...kat contest ni la mula kenal dengan hani...hehe...persaingan sihat tau...lawan-lawan lepas tu sekarang kawan ok...hehe...dan akhirnya 7/1/13, tamatlah contest tu...lega giler...tapi berdebarlah jugak...sebab dah bayang, kalau tak menang, harus gigih men'DIY' kad sendiri..tunggu punya tunggu...ALHAMDULILLAH...menang...yeay!!!
see...nama ayong atas sekali...alhamdulillah...
lepas tu bermulalah proses memilih design, isi borang, hantar draf..alhamdulillah..semua ikut deadline yang Inkduztry Studio bagi...Inkduztry Studio studio pun ayong boleh cakap mengotakan janji...memang dia on time la...bagi email, reply semua...kalau pm kat fb pun paling lambat dia akan reply sehari selepas...almaklumlah jadi b2b ni kan macam-macam nak tanya...kadang-kdang rasa macam tak patut tanya pun ye...tapi Inkduztry Studio tetap layannnn...hehe...so far puas hatilah deal dengan Inkduztry Studio.....
antara testimoni pasal Inkduztry Studio yang jadikan ayong yakin nak deal dengan Inkduztry Studio boleh refer kat sini...

FEBRUARI 2013
Kalau korang tengok kat picture contest tu dia ada bagi details bila kad nak cetak semua...Inkduztry Studio janji nak bagi draf sebelum 4/2/13...so memang beberapa hari sebelum tu ayong dapat draf kad kahwin yang ayong nak...cantik! excited sebab first time nampak nama sendiri atas kad...tunjuk kat along, ummi abah...ummi pun sama excited tau sebab nampak nama ummi...hehe..so nama pun draf kan, ada la beberapa benda nak kena betulkan...dan seperti biase Inkduztry Studio layan je ayong yang cerewet ni...
beberapa hari lepas tu Inkduztry Studio email balik draf yang dah dibetulkan....
dan dengan sekali pembetulan terus puas hati....yeay!!! proceed!!
bahagian hadapan
bahagian belakang
MAC 2013
diam tak diam, dengan dok sibuk dengan benda-benda lain...dalam hati memang risau jugak kan..yela, selagi tak nampak depan mata haruslah risau kan...kalau ikutkan Inkduztry Studio janji selewat-lewatnya 22/2/13 siap...tapi biasalah kan, kita hanya merancang...ayong pun ada la tanya-tanya...tapi tak rasa annoying pun sebab at least ada feedback dari Inkduztry Studio cakap lambat sikit...takdelah lambat sangat pun sebenarnya...pada 2/3/13 dapat mesej dari Inkduztry Studio bagitau kad dah siap...
dah boleh ambil...alhamdulillah...syukur!!
walaupun ayong kena pergi klang nak amik, tapi takpe..sebab memang ada beberapa hal nak setelkan kat sana jugak...so, dah berjaya ambil kad last weekend..tadaaaaa....
kad kahwin in the house!!!
kesimpulannya memang puas hatilah sangat-sangat!! highly recommended!!!
nanti ayong buat review lain special untuk Inkduztry Studio ye...stay tune!!!
kalau korang berminat nak terjah Inkduztry Studio, klik je nama dia, ayong dah linkkan...
siapa nak real punya boleh email address kat ayong ok... atikah_zaid@yahoo.com.my...thanks a lot!

p/s: biasa korang bajet berapa banyak beli setem untuk pos ek? bab setem ni memang membengangkan...beriye nak cari kad kahwin murah bagai, sekali tau-tau harga setem mahal..huhu...
achaner ni?????

Thursday, March 21, 2013

POST 91: Nebesssss!!!!!!!!!!!!


Bismillahirrahmanirrahim
Assalamualaikum w.b.t

Fuhhhhh....nebessss...weekend ni insyaAllah banyak hal nak disetelkan..nebesssss...


Debaran pertama:
Nak amik kad kahwin dari inkduztry studio...first time nak tengok live..selama ni dok tengok draf je..harap-harap semua ok...nebesssss nak tengok kad sendiri...huahuahua..

Debaran kedua:
Lebih kurang kad,nebesss jugak nak tengok bunting,banner dan welcome board yang tertempek muka sendiri....harap-harap betul-betul cantik macam yang dibayangkan...kesian diorang kena layan ayong yang cerewet ni..ampunnnnn...perangai ni tiba-tiba wujud bila nak kahwin....huhu...

Debaran ketiga:
Nebesss nak jumpa mila aawd...ngada kan..hahaha..hb dah siap...
selama ni tengok gambar hb mila kat fb je,memang jatuh cinta dengan semua hb hasil tangan beliau..
harap-harap I'll fall in love with my own hb...nebesssss!!!

Debaran keempat:
Nebesss nak g fitting outfit nikah ahad ni..semalam abg kamil d'arienna dah call suruh datang fitting..along punya pun dah siap...dia takut ayong dah kurus..hahhh..itu mustahil!dua-dua makin bambam ada la..
harap-harap ok la..nebesssss gilerrrrr!!

Debaran kelima:
Spanx dah sampai....tapi belum bukak lagi..nebesssss nak try....huahuahua...

P/s: nebessss nak jumpa along weekend ni boleh tak???
dah sebulan lebih tak jumpa ni...mengada sangat kan...hahahah....

Wednesday, March 20, 2013

POST 90: ~Wordless Wednesday~ Jatuh Cinta Pandang Pertama!


Bismillahirrahmanirrahim
Assalamualaikum w.b.t


bagi gambar macam taknak bagi kan...nanti sampai masa kita bagi tengok betul-betul ye...yang pasti kaler turquoise dah bertukar jadi royal blue...love the colour...love the design...love the material...
overall...I FALL IN LOVE WITH THIS DRESS!!!!

p/s: walaupun anah cakap dress ni macam dress fiona dalam cerita shrek tu, tapi ayong suke sangat...fiona pun fiona laaaaa.....hahahaha....

~semoga semua dipermudahkan Allah s.w.t...aamiin...~

Sunday, March 17, 2013

POST 89: 1st GA by MG



Bismillahirrahmanirrahim
Assalamualaikum w.b.t

Jom join giveaway!

1st GA by MG
~klik link kat atas ni kalau nak direct ke blog MG tapi bacalah entry ayong dulu ek..hehe...~

syarat - syaratnya ialah :
1) terbuka kepada rakyat malaysia sahaja..mesti ada I/C okeh.
2) mesti ada blog..xkisah la blog apa pun..janji blog..
3) wajib follow blog MG (http://cikgogreen.blogspot.com )
4) copy & paste Link  1st GA by MG kat entry awak2 semua..
5)beri idea tentang adiah tersebut..(idea mesti lah ringkas,bajet & mudah dilaksanakan..heheheh )
6)jgn lupa tag 2 orang kawan anda.
7) Bila dah siap,sila link kan entry anda kat komen  di bawah ini.
hadiah istimewa sedang menanti anda..
pemenang yg memberi idea yg paling kreatif & memenuhi kriteria dia atas..
akan menerima
1)sepasang kain pasang (thai silk) yg beharga RM150.00..warna dark purple.
 (kain ni kakak MG beli di siam ok..sgt cantik untuk di buat baju )
2) beberapa  cenderamata dari MG ok...
tarikh tutup penyertaan ialah :20 march 2013                                                                  
~COPY DARI BLOG MG~

so, kita straight to the point la ye...MG mintak kita bagi idea yang ringkas, bajet dan mudah dilaksanakan untuk hadiah birthday tunang dia...hmmm...memang susah bab bagi hadiah ni kan..tu pasal la sepanjang ayong dengan along berkawan, bertunang ni, sejujurnya kitorang tak pernah bagi apa-apa hadiah birthday...hahaha...hadiah sesuka hati nak bagi bila...kalau birthday setakat wish je...hehe...
tapi kalau dah kahwin nanti maybe kitorang nak buatkan birthday ni lagi special..boleh sambut sama-sama kan...ayong prefer bagi hadiah berupa makanan...tak kiralah belanja makan kedai or masak sendiri...so MG jenis suka masak tak? hehe...kalau jenis suka masak bagus! masakkan sesuatu untuk tunang rasanya hadiah paling bermakna...kalau tak pandai pun takpe, bila lagi nak test power...hehehe..
pernah dengar petua orang tua-tua nak jaga suami, salah satunya kena jaga perut suami...
so bolehlah praktis-praktis dulu sebelum kahwin ni...hehe...
gambar sekadar hiasan
ok..bila ayong cakap masakkan sesuatu tu tak bermakna kena masakkan sesuatu yang complicated, yang bahan banyak giler sampai kena pergi shopping beli barang penuh satu troli...oh tidak!
sekarang ni pun kalau nak masak apa google je resipi, mesti keluar macam-macam jenis resipi, dari yang senang kepada yang susah..tinggal pilih je nak ikut yang mana...semua di hujung jari kan...hehe..
makanya bergantunglah MG nak masakkan apa untuk tunang..kalau macam tunang ayong dia sangat suka ayong buatkan dia puding karamel...memang sangat senang buatnya...bahannya pun sikit je, 7 biji telur, 1 tin susu pekat, esen vanila, gula untuk buat gula hangus..kacau je semua lepas tu kukus...tak sampai sejam insyaAllah siap dah...hehe..simple je kan? tu sekadar contoh la...ada banyak lagi benda simple..google je..
untuk lagi memberi idea pada MG, jom ayong listkan beberapa resipi simple yang best..hehe...

moist choc cake
(ada yang bakar, ada yang kukus...ayong prefer kukus...senang pun senang..hehe..)
ni ummi ayong buat...hehe..
ayam bakar/ikan bakar
(ada resipi senang je, buat dia punya rencah, blend segala benda ikut suka, lumurkan kat ayam, then panggang dalam oven...try la buat, simple je dan hasilnya memang sedap!)
ni ayong buat..hehe...
kalau ikutkan ada banyak lagi...tapi bergantung MG dan tunang suka makanan jenis macam mana...try la buat...mesti best...percayalah walaupun sebenarnya yang kita masakkan tu tak la sesedap beli kat kedai atau sesedap orang lain masak, tapi dia mesti suka @ buat-buat suka..tak kisahlah kan..asalkan dia makan..hehe..so bila kita tengok dia makan dengan penuh nikmat, itu adalah satu kepuasan yang tak tergambar dengan kata-kata....pada dia pun, kalau betul-betul dia sayangkan kita, yang tak sedap, mesti jadi sedap....tak percaya tanyalah kesayangan-kesayangan anda..

pada ayong hadiah macam ni lebih berharga dari belikan benda-benda lain...sebab nak beli benda lain especially barang lelaki bukan murah ye, belum campur cerewet lelaki lagi, lepas tu tak tau dia betul-betul suka ke tak, sebab takkan kita nak beli hadiah suruh dia pilih sendiri kan (walaupun ayong selalu je buat macam tu..sebab lelaki ni cerewet dia lain macam...huhu..)..senang cakap kenangan bila dia makan masakan kita tu lagi best la..kalau ni masakan pertama MG untuk dia, lagi best...confirm dia akan ingat sampai bila-bila...sedap ke tak sedap belakang kira....hehe...
so harapnya idea ni sedikit sebanyak membantu MG...jangan pening-pening ye..hehe...
all the best!!!

tagged:
nana
sya

~tak sangka boleh bagi idea macam ni kat orang, sebab diri sendiri sangatlah tak suka masak tapi kalau dah kahwin mesti kena masak jugak kan...wish me luck!!huhu...~

Friday, March 15, 2013

POST 88: Nak Jugak Share Pengalaman Ambil Borang Nikah kat Pejabat Agama Dan HIV Test di Batu Pahat


Bismillahirrahmanirrahim
Assalamualaikum w.b.t

Kemain panjang tajuk kannnnn....hahaha...
So korang mesti terus dapat tangkap point post ni kan?
bijak..bijak...hehe...
alkisahnya hari rabu lepas bersamaan 13.03.13 (nak jugak bagitau..sebab date cantik..hehe..), ayong pun dah berjaya mendapatkan borang nikah kat pejabat agama dan setelkan hiv test...lega sikitttt...
thanks hazirah teman aku!! sayanggggg ko...(aku tau ko baca blog aku..haha..)
meh nak share kat korang pengalaman ayong ambil borang kahwin kat pejabat agama batu pahat..direction tak reti nak bagi, korang google jela ye...so ambil borang kat batu pahat ni tak banyak kerenah jugak la...tak macam dalam cerita-cerita tak best pasal kerenah birokrasi yang ayong pernah baca sebelum ni...kebetulan ayong pergi tu petang, masa sampai tu takde orang langsung..terus pergi kaunter dia, cakap nak beli borang untuk kahwin...dia mintak IC lepas tu bayar RM5..then dia bagi borang...alhamdulillah setel!! ayong siap boleh belikan untuk kawan ayong lagi...dia just mintak num IC kawan ayong tu je...
ni untuk batu pahat je ye..ada kat tempat lain ayong dengar tak bagi ambilkan untuk orang la, kena bawak salinan IC la..so, it depends ya..

lepas dah dapatkan borang tu ayong terus pergi klinik kesihatan batu pahat...kebetulan office ayong belakang klinik tu je..senang la...semalamnya ayong dah tanya pasal nak buat HIV test ni, kena buat appoinment ke tak, bila boleh datang semua...nurse kat kaunter tu cakap tak payah buat appoinment, tapi boleh buat setiap hari isnin hingga jumaat petang je...sebab pagi biasanya klinik-klinik kerajaan ni memang ramai..karang tak pasal-pasal kena tunggu lama..padahal nak buat test tu kejap je...nurse tu cakap gak yang penting datang tu kena dah ada borang untuk hiv test yang dapat dari pejabat agama dengan envelope putih...kalau takde 2 benda ni, diorang tak boleh buatkan hiv test tu..so besoknya lepas dah ambil borang kat pejabat agama tu, ayong terus pergi klinik tu..ambil lagi satu borang untuk HIV test yang klinik punya pulak....maknanya ada 2 borang hiv test yang kena isi...satu dari pejabat agama, satu dari klinik....isi-isi borang, ambil nombor...then sebab ayong kerja gomen, so free je buat...kalau tak, rasanya kena bayar singgit...lepas dah ambil nombor, nurse tu terus suruh ayong pergi bilik 15..masuk, then ada sorang lagi nurse terus buatkan hiv test untuk ayong guna rapid test kit tu...memang sekejap sangatlah buatnya..macam nak buat test untuk cek gula dalam darah je...lepas dah cek semua tu, dia pun cop-cop borang ayong, masukkan dalam envelope yang dapat kat pejabat agama tu....alhamdulillah setelllll satu hal!!!!

ni la dia borang hiv test yang dah disahkan...alhamdulillah result ok...


lagi satu hal yang selalu menjadi kekeliruan, untuk next b2b, bagi negeri johor, result hiv test valid untuk 6 bulan sahaja dan borang kahwin pulak valid untuk 3 bulan sahaja....
sekarang ni jomlah kita berusaha mengisi borang tersebut dengan sehabis baik..then tunggu borang along yang susah sangat nak dapat dari klate tu...huhu...compilekan...then boleh hantar dah...InsyaAllah....
semoga semuanya dipermudahkan...aamiin...

p/s: misi weekend ni:
1. nak submit projek kat pixajoy...hehe..
2. sambung misi hantaran....adoyaiiiii.....
3. nak cari voucher hotel untuk honeymoon...mana entah letak ni...

oh, btw, just nak inform dah dapat photographer untuk post wedding photoshoot...hehe...
nanti ayong cerita dalam next entry ye...hehe...peace!!

Wednesday, March 13, 2013

POST 87: ~Wordless Wednesday~Penantian Tanpa Kata


Bismillahirrahmanirrahim
Assalamualaikum w.b.t

Tiba-tiba macam rasa pelik dengan tajuk tu...
cerita happy sebenarnya...tapi tajuk macam emo...hehe...
sebab nak buat wordless wednesday, jom layan gambar...semua ni berkaitan wedding, yang sudah menampakkan bayang tapi still in progress...saja nak share dengan korang..jom tengok..

invitation card dah siap! tinggal tunggu nak pergi amik..lambat pulak nak naik kl ni..isk3..
banner otw printing
bunting otw printing
otw nak buat..very don't like the procedures yang menyusahkan..huhu...
spanx??? hahaha...
tgh bertungkus lumus menyiapkan hantaran...haha....
that's all!
bye....




Tuesday, March 12, 2013

GIVEAWAY 58: 1st GA By Nana - Spontaneous Picture


Bismillahirrahmanirrahim
Assalamualaikum w.b.t

yeay!!
punya la lama nak buat pilihan gambar apa yang paling spontan dan best...
punya la lama simpan entry ni dalam draf...huhu....
susah betul...sebab semua gambar dengan family and friends semua best-best...ada cerita di sebalik setiap gambar....tengok balik lepas tu senyum sorang-sorang...alhamdulilllah...zaman remajaku telah dimanfaatkan sebaik mungkin..wahhh...tiba-tiba terasa dah dewasa pulak...huahuahua...sila sedar diri ye ayong...tak lama dah nak kahwin, entah-entah tahun depan jadi mak orang...aikkk???
ok, dah...sebelum melalut lebih jauh...jom tengok gambar mana yang akhirnya jadi pilihan hati ayong...
layan!!!


haiihhhhh...akhirnya gambar ni dipilih...
susah giler nak pilih gambar spontan ok sebab rasanya semua gambar control cun..haha...
btw, gambar ni masa tgh makan kat dave deli queensbay mall...lepaking dengan bff...yang pakai shawl tu bff ayong masa kat usm nama dia k own...oh...sangat rindu nak bergosip dengan dia..yg tudung hijau macam nak telan orang tu ayong ye..masa ni memang dah lapar giler...so bila dah lapar memang segala gaya spontan keluar kan..tak mampu nak cover or hipokrit dah...haha..lepas tu time tengah lapar ni ada kawan kitorang lagi sorang sebok pulak nak snap picture dulu..lama tak jumpa kan..maka terkeluar la gaya spontan ni....tak sangka pulak k own buat muka seram gitu...begitulah sejarah di sebalik gambar ni...
apa pun, saya rindu nak lepaking dgn semua bff saya..isk..isk.isk...

wah!!! lega akhirnye terjoin jugak ga nana ni....
sampai tak tidur malam mikior nak letak gambar mana..huahuahua...
psstt.....korang mesti lagi terliur tangok gambar makanan tu kan? nasib baik bukan bulan puasa..
ampunnnnnn ye bukkkkk...

p/s: sila jangan tiru aksi ini..berbahaya!

Monday, March 11, 2013

POST 86: Akhirnya doorgift telah menampakkan bayang....


Bismillahirrahmanirrahim
Assalamualaikum w.b.t

Alhamdulillah....
akhirnya doorgift untuk majlis kitorang nanti telah menampakkan bayang beliau...
rasa lega la jugak 10%....10% je ok sebab baru nampak bayang...
ok la kan dari langsung blur tak nampak apa-apa..
salah satu benda yang ayong rasa paling susah nak tentukan doorgift ni la...lebih-lebih lagi untuk b2b bajet macam ayong ni...memang banyak pilihan sekarang, cantik-cantik comel-comel, tapi nak kena fikirkan benda tu berbaloi ke tak, bakal orang buang begitu saja ke tak...dengan selera besar, tapi bajet ciput, memanglah sangat mencabar...berbulan-bulan bincang dengan ummi nak decide pasal doorgift ni hatta sampai sekarang pun tak terdecide lagi..huahuahua...
so jom ayong nak share sikit pasal doorgift ayong...
konsep ayong makanan nak bubuh dalam tupperware, then bubuh dalam plastik...
simple kan? janji dalam bajet...hehe...


teaser dulu ok...nanti sesudah majlis kita kasi full review sama dia ya...hehe...

bajet untuk packaging doorgift ni:
plastik 6"x9" sepaket RM5.10 beli dekat econsave
(dalam sepaket ada lebih kurang 250pcs, so korang kiralah sendiri berapa harga sekeping)
tupperware sebungkus ada 4 biji RM2 beli dekat one stop
(kira 1 tupperware 50 sen)

tapi tupperware tu baru dapat separuh, separuh lagi kena tunggu bulan 5...
harap-harap sampai pada masa yang dijanjikan..kalau tak, haru jugak la...
sekarang tengah dok fikir siang malam nak bubuh makanan apa dalam tupperware tu...ada la beberapa idea..kejap nak ni...kejap nak tu...biasalah kan..yang penting kerepek dan gula-gula dah reject awal-awal...hehe..korang rasa apa yang best? bajet 50 sen je...hehe...

5 tips ayong nak share dengan korang pasal doorgift ni:
1. paling penting ukur baju di badan sendiri...jangan sikit pun ada niat nak beli yang mahal-mahal, nak menunjuk-nunjuk, nak bersaing dengan orang lain...tetapkan niat nak bagi penghargaan dekat orang yang sudi datang,ada yang datang jauh-jauh...
2. tetapkan dulu berapa banyak doorgift korang nak buat dan sesuaikan dengan bajet...berbalik pada tips yang pertama..ukur baju di badan sendiri...
3. jangan mudah tergoda dengan segala macam godaan..bila survey-survey tu memang macam-macam godaan datang...sampai tahap tak tahan sangat, nak menyerah je ikut nafsu kan tapi tak sedar bajet bakal lari lintang pukang...so kena kuatkan imannnnnnn.....hehe...
4. pilih doorgift yang korang suka dan berbaloi-baloi...
5. bila dah beli tu, tak payah gatal-gatal nak survey lain dah....takut karang frust sorang-sorang kalau jumpa benda lagi murah or lagi best....hahahaha....

p/s: kad kahwin dah siap! hoyeah!!!! tengah plan nak naik kl nak amik...nanti dah dapat kita cerita kronologi kad kahwin pulak ye...tak sabar...harap-harap memang seperti yang ayong bayangkan...aamiin...

Saturday, March 9, 2013

Friday, March 8, 2013

GIVEAWAY 56: Give Away (GA) Birthday Akiff ke-2 Tahun


Bismillahirrahmanirrahim
Assalamualaikum w.b.t

"Coretan Diari Seorang Abah"

~ucapan untuk akiff~

ayong bukanlah puitis sangat..tapi tiba-tiba rasa excited nak hadiahkan akiff serangkap puisi...semoga nanti akiff dah besar, akiff boleh baca dan faham puisi ayong ni ye...InsyaAllah...

Muhammad Akiff Mirza
23 Mac 2011 menjadi satu tarikh yang bermakna
tiada kata lain yang mampu diucap selain lafaz syukur
titik bermula kisah abah dan mama
yang pastinya teruja dengan kurniaan yang Maha Berkuasa

Muhammad Akiff Mirza
namamu hebat sehebat harapan abah dan mama
ibubapa mana yang tidak mahu anaknya berjaya
ibubapa mana yang tidak mahu anaknya bahagia
yang pasti semuanya ketentuan Allah yang Esa
hanya munajat yang mampu dipanjatkan
semoga Muhammad Akiff Mirza sentiasa berjaya dan bahagia di dunia juga akhirat

Muhammad Akiff Mirza
pesanan ini hanya pesanan biasa
jadilah hamba Allah yang soleh
jadilah anak yang soleh
jadilah lelaki yang soleh
jadilah manusia yang berguna kepada agama, bangsa dan negara
namun harapanku cuma satu
jadikanlah pesanan-pesanan biasa ini menjadikanmu Muhammad Akiff Mirza yang luar biasa
semoga kamu sentiasa di bawah perlindungan rahmat Allah s.w.t

amacam? ok tak? hehe...
apa pun, nak wish jugak..
HAPPY BIRTHDAY MUHAMMAD AKIFF MIRZA!

p/s: korang nak join jom la..hadiah best-best tau...klik banner kat atas untuk lebih details ye..

thanks for reading!